Betreden op eigen risico

Het was alweer geruime tijd geleden dat ik voor het laatst in de Ecokathedraal bij Mildam (kaartje) was geweest. Dat leek me dan ook een goed plekje om op deze mooie najaarsdag weer eens een fotokuiertje te maken. Het bordje bij de ingang van het complex herinnerde me eraan om zekerheidshalve toch nog maar even een keer te checken of ik mijn mobieltje bij me had, want het leek niet aanlokkelijk om ergens achter op het terrein te vallen en daar de nacht door te moeten brengen …

101115-1315x

De Ecokathedraal is een werkplaats waar langdurige processen tussen mens en natuur worden bestudeerd. Door stoeptegels en ander overtollig bouwmateriaal op bijzondere wijze opeen te stapelen kan de flora en fauna zijn natuurlijke gang gaan. De Ecokathedraal ligt op een perceel grond midden on de bossen bij Mildam, gemeente Heerenveen. Het project is in de jaren zeventig gestart door filosoof/ecotect/landschapsarchitect Louis le Roy, en zal in ieder geval nog tot het jaar 3000 duren. Deze tijd is namelijk nodig om de processen te kunnen bestuderen die eindeloos doorgaan …

101115-1316x

Om de continuïteit te waarborgen is in 2001 de Stichting Tijd opgericht, die ook als doel heeft om vergelijkbare ecokathedrale processen te starten in binnen- en buitenland. In 2008 is voor het terrein waarop de eerste Ecokathedraal gebouwd wordt een officieel bestemmingsplan “Ecokathedraal proces” goedgekeurd door Provinciale Staten, wat de weg vrij maakt voor vergelijkbare projecten in Nederland.

101115-1319x

Op het voorste deel is weer veel bijgebouwd sinds de laatste keer dat ik hier was. Een doorkijkje naar de ‘nieuwbouw’ op de heuvel iets verderop …

101115-1327x

Er zat niets anders op dan de heuvel maar te beklimmen …

101115-1321x

Eenmaal boven moest ik weer een stukje dalen …

101115-1323x

Tot slot moest ik nog eens via een trap omhoog …

101115-1325x

En daar lag dan het eerste doel van het tochtje …

101115-1331x

Morgen meer …

Behalve wanneer we vannacht worden verrast met een poollichtshowtje … Daar is namelijk wel een klein kansje op. Vorige week heeft zich een aantal uitbarstingen voorgedaan op de zon, waardoor er geladen zonnedeeltjes naar ons onderweg zijn. Erg sterk waren de uitbarstingen niet, maar als de laatste uitbarsting (de sterkste) de schokgolven van de voorgaande deeltjes weet in te halen, dan kan dat misschien net dat beetje extra geven dat we nodig hebben om verkleuring in de lucht te kunnen zien. Als alles meezit, kunnen we tijdens opklaringen misschien iets zien opgloeien boven de noordelijk horizon. Als je morgenochtend weer vroeg moet opstaan, zou ik er ditmaal maar niet voor opblijven, daarvoor lijkt de kans op succes me te klein. Maar je weet het maar nooit met poollicht …

18 gedachten over “Betreden op eigen risico

 1. Dit is een project van lange adem tot het jaar 3000 mijn hemel. De start met al dat bouwafval vind ik niet echt mooi. Maar als de natuur zijn werk heeft gedaan zal het er uiteindelijk wel spectaculair uitzien.
  Ik weet niet hoe laat je het poollicht kunt verwachten. Ik zal met aandacht af en toe even naar het noorden kijken en anders zie ik hier jouw foto’s zeker en vast verschijnen.

  Like

 2. Mooi project Jan,
  met dat nieuwbouw erbij.
  Het lijkt wel op een stukje Egypte,
  mooi in beeld gebracht.
  Kijk je wel eens tussen al die stenen?
  zitten vast veel beestjes verstopt.

  Oh we moeten al vroeg uit de veren,
  moeten weg ggrrrr
  Maar ik wil dat poollicht ook niet missen
  als er iets te zien is?

  Dikke knuffel,
  Anneke

  Like

 3. Onze eigen stupa’s in een hollands oerwoud. Je zou de tijd inderdaad willen versnellen om te zien hoe het er over een jaar of honderd uitziet, hoe het verdwijnt onder het groen en ook wat er dan nog over is want het zal toch wel uit elkaar gaan vallen op den duur.
  Ik ben er nog steeds nooit geweest, maar het gaat er beslist eens van komen.

  Like

 4. Een interessant project, zou daar best met de camera rond willen struinen. Je hebt de stapels stenen tot kunst verheven.
  Mooie serie natuurlijk gaat het poollicht voor, maar kijk uit naar het vervolg van deze serie.

  Like

 5. Ik denk dat Aafje dan wel een “Opsporing verzocht”‘ had gedaan nadat ze bij thuiskomst had ontdekt dat je nog niet thuis was. Tip, leg op de tafel een briefje neer waar je naar toe gaat. Maar dat van die mobiele telefoon vind ik een heel goed idee.
  Weet je dat ik laatst nog had bedacht om daar samen weer eens te gaan kijken, wel grappig dat je er nu bent geweest.
  Het is een bijzonder project en dat laat je middels je fotoserie ook weer mooi zien.

  Like

 6. Sommigen vinden het absoluut niet mooi. Er is indertijd heel wat om te doen geweest. Maar ik houd er wel van als de natuur zo zijn gang kan gaan tussen de stenen. Je hebt er mooie foto’s van gemaakt.
  Het spijt me nog steeds dat ik laatst niet gestopt ben om daar te fotograferen toen Jan en ik er langs fietsten. Maar wat niet is, kan nog komen.

  Like

 7. Ik dacht hetzelfde idee als Sjoerd, zou de jeugd niet….
  Mooi project, ik kan wel een klein projectje beginnen, heb ook nog heel veel stenen achter de schuur liggen 😉
  Ik denk niet dat ik vannacht kijk, slaap dan en blijf er niet voor wakkker 😉
  Hopelijk maak jij er mooie foto’s van.
  Groeten.

  Like

Reacties zijn gesloten.