Koud, hè

Vandaag heb ik voor het eerst deze winter in ons tuintje strenge vorst kunnen registreren. Om 4:17 uur werd met -10,2 ºC de laagste temperatuur bereikt. Op het moment dat ik dit zit te schrijven is het nog steeds -8,6 ºC. Koud, hè …

101208-1352x

Prikkeldraad ziet er in deze ijzige kou zo mogelijk nog gevaarlijker uit dan normaal …

101208-1353x

Zelfs de handvatten kun je maar beter niet met blote handen vastpakken …

101208-1354x

Maar wat is zo’n koud winters landschap mooi …

101208-1355x

De komende dagen lijkt de winter vanuit het zuiden onder druk te komen door opdringende zachte lucht. Het wordt spannend hoe ver de eventuele dooi zal oprukken. Er lijkt de afgelopen nachten op de Friese wateren een mooie basis te zijn gelegd voor toekomstige schaatstochten. Nee, dan heb ik het niet over de tocht der tochten, daarvoor is nog heel wat meer kou nodig. Maar het zou jammer zijn als die mooie basis door een doorzettende dooi-aanval weer te niet zou worden gedaan. Hoewel schaatsen er niet meer bij is, verveelt het winterweer me nog lang niet. Deze week zal ik weinig op pad zijn, maar vanaf vrijdag kan ik twee weken lang weer wat meer beschikken over de auto, dus laat die winter nog maar even blijven. 🙂

32 gedachten over “Koud, hè

 1. van mij mag de winter sowieso blijven Jan ..
  ik mopper wel eens , maar oeii wat geniet ik 😉
  heerlijk die sneeuw , rust en serene gelatenheid
  in de tuin , eigenlijk ook daarbuiten ….
  gewoon genieten en kijken …hoef je niets meer toch ??
  jahhh een lekkere hot coco eventueel mét B. 😉

  Like

 2. Was me wel een koud tochtje van de ijsbaan (vind je winterse foto’s hartverwarmend) door de kale laan naar het ijkoude prikkeldraad en ja als je het ijzer vastpakt vriest je hand er aan vast.
  Vind het wel zonde dat de bomen van die mooie laan gekapt zijn.
  Denk dat jij je witte wereld wel houd de dooi aanval is waarschijlijk alleen maar in het zuiden.

  Like

 3. Mooie plaatjes. Vandaag de Leijentocht. Het begint er op te lijken. Helaas roept de werkplicht. Maar collega H@@pee zal er wel op uit. Ach ik schat in dat de winter nog wel een poosje doorgaat. Ons net aangechafte weerstation gaf in het achtertuintje een minimum van -9,8 aan.
  Plezierige feestdagen !!

  Like

 4. Ai dat is wel behoorlijk koud..
  Hier is de dooi al ingezet.. Ik kon mijn auto die een diepvries was, zonder krabben vanmiddag meenemen.. Morgen wordt het hier 10 graden plus. Niet prettig. Mag ik in bikini skiles geven?

  Like

 5. Door de mist lag en vanmorgen een prachtig laagje rijp over de toch al winterse wereld, maar het is wel bar koud.
  De schaatskoorts begint goed toe te slaan en hopelijk komt er een tocht der tochten… jammer voor mij want dan ben ik er niet maar je kunt niet alles hebben.
  Je foto’s zijn weer prachtig Jan het winterse licht is toch wel heel speciaal. Denk niet dat er stroom staat op het prikkeldraad maar fotogeniek is het wel ook vanuit de verschillende standpunten, goed gedaan.

  Like

 6. Het is koud zat, dat laten jouw foto’s wel zien, ook al zijn ze wat ouder. Het zal er nog wel ongeveer net zo uitzien na die koude nacht. Overdag viel het me vandaag wel mee. Ik ben een lange wandeling gaan maken op het ijs van de Leijen en daarbij kon ik het goed warm houden.

  Like

 7. Heerlijk die kou. Mijn weer.
  Ik hoop voor jou dat de sneeuw nog een tijdje op de velden blijft liggen, of dat er regelmatig rijp te zien zal zijn in de tijd dat je de auto kunt gebruiken. Dan kunnen wij hopelijk meegenieten van jouw wonderschone foto’s.

  Like

 8. Zo op het vlakke land zal het zeker heel koud zijn brrr
  Maar het is wel heel mooi, de prikkeldraad foto is mooi, moet je idd niet aankomen.
  Ik ben alleen eventjes de tuin in geweest om vogels e voeren en vond het hier achter niet koud, wel mooi blauw de lucht en de rijp aan de bomen.
  Wat dat betreft mag het nog even zo blijven.
  Zou mooi zijn als de Tocht der tochten toch eens gereden zou kunnen worden.
  Fijn dat je de auto meer tot je beschikking hebt eerdaags en er toch kleine kuiers gemaakt kunnen worden. Best lekker een frisse neus halen.
  En het levert mooie foto’s op.
  Groeten en fijen woensdag.

  Like

 9. de temperatuur is vandaag opgelopen tot -4 graden.
  warmer is het niet geworden.
  Het is koud maar wel heel fraai.

  trek je niks aan van mijn vogelfoto`s Jan…kom op met die drentse vogels van je!

  Like

 10. Hier ook door de mist van de afgelopen dagen van die mooie ijskristallen op van alles en nog wat buiten. Zelfs oude mannen hebben ze nu onder de neus hangen en ook dat is mooi. Lekkere serie Jan….

  Like

 11. Ik wilde afsluiten met de zin, ik hoop dat dit mooie winterse weer zo nog een tijdje aanblijft en zeker als je dan de beschikking hebt over een auto.
  Maar ik had al te snel op reactie plaatsen gedrukt, bij deze dus alsnog de slotzin. 🙂

  Like

 12. Wij met onze binnenhandjes kunnen inderdaad de handvatten niet zo vastpakken, maar de mensen die altijd buiten werken hebben vaak genoeg eelt en dus isolatie op hun handen.
  Prachtige sfeerfoto’s laat je hier zien.
  Ben je vanochtend nog vroeg je bed uit gegaan voor de maan?
  De strenge vorst heeft ook nog eens een mooi laag rijp toegevoegd aan de winterse plaatjes.
  Zo rond het ijs in de buurt van Giethoorn is het vandaag erg druk, zo hoorde ik net.
  Eega heeft vanmiddag vrij genomen en wij gaan ook ergens schaatsen. Zo bij de warme kachel lijkt dat een prima idee. 😉

  Like

  • @Jetske:
   Dat gedoe met de maan zag ik vanochtend niet zo zitten. Omdat de verduistering zich laag boven de horizon afspeelde en vanwege de kans op bewolking, was de kans om hier bij huis iets te kunnen zien nihil. Ik ben lekker blijven liggen. 🙂

   Like

 13. Altijd slaap ik onder een open raam. Maar nu doe ik geregeld in de vroegte het raam toch maaar dicht. Ja, koud! Maar wat zijn de uitzichten mooi.
  Al is het manoeuvreren buiten niet altijd even makkelijk.
  Winterse groet uit Amsterdam-ZuidOost

  Like

 14. Koud he . goeie titel en duidelijk te zien
  Ik zou als ik jou foto’s bekijk zo graag even naar buiten willen , maar helaas.
  Nu geniet ik van jou foto’s Jan.
  super mooi

  Like

  • @Antsje:
   Deze foto’s heb ik eerder dit jaar gemaakt. Omdat Aafje met dit koude weer met de auto naar haar werk gaat, ben ik ook aan huis gebonden. Ik ben vanmiddag een kort kuiertje door de buurt gemaakt, maar dat levert dit soort mooie plaatjes niet op.

   Like

Reacties zijn gesloten.