Poollicht – weer net niet

Vandaag is het precies 8 jaar geleden dat ik voor het eerst op Friese bodem getuige was van een echt spectaculaire poollichtshow. Wie het hele verhaal daarover nog niet kent, maar er toch wel nieuwsgierig naar is, kan voor foto’s en een uitgebreid verslag terecht bij het hoofdstuk Poollicht op mijn website.

Met een beetje geluk hadden we afgelopen week in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 oktober weer een dergelijke show kunnen beleven … Een vrij zwakke CME (een golf met geladen zonnedeeltjes) die maandagavond bij de aarde arriveerde, veroorzaakte na middernacht een onverwacht sterke magnetische storing, waardoor op uitgebreide schaal poollicht te zien was. Toen ik in de gaten kreeg, dat er wat gaande was, ben ik nog even naar buiten gegaan om een blik op de noordelijke hemel te werpen. Tot mijn grote spijt was het op dat moment al zwaar bewolkt, zodat er van eventueel poollicht niets te zien was …

031031-0140x

In Duitsland -waar het nog goeddeels onbewolkt was- was op dat moment al op grote schaal poollicht te zien, hier een paar filmpjes:

http://www.youtube.com/watch?v=lR5hrLMMxKQ
http://www.youtube.com/watch?v=ZWX9yJ2UiFs
http://www.youtube.com/watch?v=rMBaW7IR0Iw
http://www.youtube.com/watch?v=zKIW5jWQiXM

Omdat de eerstvolgende keer dat we hier weer poollicht zullen kunnen zien elke dag wat dichterbij komt, heb ik de header van mijn weblog eerst maar weer eens in het teken van Aurora Borealis -het noorderlicht- gezet.

13 gedachten over “Poollicht – weer net niet

  1. Ik wens je heel veel succes..probeer het noorderlicht maar te vangen..dan kunnen wij er mee van genieten.
    Na middernacht ga ik hier niet meer buiten..Ben alleen en ga niets riskeren..heb al eens een onaangename ervaring gehad.
    Ik kijk er naar uit..Het lukt je zeker en vast een keer.Geduld is een schone gave

    Like

  2. Wat een geweldig natuurverschijnsel wie weet gaat het hier ook nog lukken. In afwachting daarvanmoeten we genoegen nemen met de filmpjes.
    fijne zondag nog

    Like

  3. Jammer dat we niet zulke beelden als in Duitsland voorgeschoteld kregen. Wat in het vat zit, verzuurt niet. Dus wie weet hoe snel wij zoiets ook in Nederland kunnen zien.

    Like

Reacties zijn gesloten.