De lange witte winter (17)

In deel 17 van de serie “De lange witte winter” treedt na een laatste portie stuifsneeuw uiteindelijk toch rond 10 maart 2010 het voorjaar in. Zo ver is het op dit moment nog niet, de winter van 2012-2013 is de lange witte winter van 2009-2010 qua lengte intussen voorbij gestreefd, maar dat geldt nog niet voor de gemiddelde temperatuur en de hoeveelheid sneeuw …

130317-0001x

Half februari 2010 legde stuifsneeuw nogmaals een fotogenieke witte deken over het land, ook werd er op dat moment nog geschaatst op het landijs bij De Veenhoop. Maar uiteindelijk werd het in maart toch voorjaar.

Gemiddeld werden er over het land 42 dagen met een sneeuwdek geteld. Het langjarig gemiddelde bedraagt 13 sneeuwdekdagen. In het noordoosten van het land lag er plaatselijk zelfs op 55 dagen sneeuw. Een dergelijk groot aantal sneeuwdekdagen was in meer dan 30 jaar, sinds de barre winter van 1979, niet meer voorgekomen. In ons tuintje was het laatste restje sneeuw pas na 69 dagen verdwenen.

In ons tuintje heb ik 68 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kunnen noteren, tegen normaal ca. 40. Zeven maal kwam het tot strenge vorst (normaal 4) en ik heb 31 ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geteld, normaal zijn dat er ca. 11.

Landelijk waren de verschillen weer groot in ons kleine landje in de winter van 2009-2010. Van noordoost naar zuidwest liepen de gemiddelde temperaturen op de KNMI-stations uiteen van – 0,2 °C in Eelde tot 2,4 °C in Vlissingen. In ons tuintje is de gemiddelde temperatuur in ons tuintje in de winter van 2009-2010 uitgekomen op -0,4 °C tegen normaal 2,6 °C over de periode 1971-2000. Bij het KNMI in de Bilt was de gemiddelde temperatuur 1,1 °C tegen normaal ca. 3,3 °C.

Resumerend kan worden gesteld dat de winter van 2009-2010 de koudste was in 14 jaar. En daar komt ook de winter van 2012-2013 niet overheen, maar daar kom ik de komende week nog wel op terug …

15 gedachten over “De lange witte winter (17)

 1. Dus toen was het kouder dan nu?? Zit hier alweer te bibberen met die neervallende sneeuw buiten. Een mooi eind aan een prachtserie Jan. Ben benieuwd of je deze winter ook zoveel geschoten hebt 🙂

  Like

 2. In totaal bijna 3 uur film en video. Dat heeft nogal wat montagetijd gekost Jan. Ook deze aflevering ziet er weer goed verzorgt uit. sneeuwduinen kan ik me nog herinneren van 1979. toen had je pas sneeuwduinen 🙂

  Like

 3. Wat goed van je dat je alles zo bij houdt Jan. IK heb ook wel wat foto’s van die winter maar ik kan me er niet veel meer van herinneren. Deze nu lijkt me erg lang te duren en het is nog niet over. Ik geloof dat we het allemaal wel zat zijn.
  Fijne avond nog.

  Like

 4. Sneeuwduinen, daar hadden we afgelopen maandag ook mee te maken. Prachtig om te zien, maar niet als zo’n duin toevallig net ontstaan is bij het portier van de bestuurderskant van de auto … uhumm, je snapt het al he. Mooie serie was het, op naar die van 2013?

  Like

 5. Er was wel sneeuw van betekenis met de sneeuwduinen en soms zelfs heuse sneeuwbergen.
  Mooi om die patronen in die sneeuwduinen te zien. Ook grappig om die UFO-achtige patronen op het vlakke land te zien.
  De kleurrijke schaatsers doen het in een winters landschap altijd goed.
  Is dat nu ware liefde, hij op de knieën de veters los of vast maken van zijn vriendin?
  Dit was een waardige afsluiting van deze 17 delige serie.
  De winter van nu is niet zo koud geweest maar ook nu verwachten ze toch wel vorstschade door het op en neer dansen van de temperatuur. Maar dat had jij vast al gelezen op de bekende site.

  Like

 6. Ook toen hebben wij er niet zoveel van meegekregen en is bij jullie de meeste sneeuw gevallen. Naar het was een hele mooie serie die je destijds hebt gemaakt. Maar nu de lente…

  Like

 7. Ik heb hetzelfde als Klaproos, krijg het er koud van brr.
  Hier vanmorgen nog wat sneeuw is overgegaan in regen. Vandaar dat de laatste beelden met de blauwe lucht me goed doen..
  We kijken uit naar het voorjaar…

  Like

 8. mooie beelden met die stuifsneeuw Jan…

  en nu laat de lente wel op zich wachten…

  misschien krijgen we wel een ” lange hete zomer”…

  prettige dag

  Like

 9. Zulke hopen en bergen sneeuw heb ik dit jaar hiet niet gezien. Mooi gespeeld met de schaduwen in de maagdelijke sneeuw.
  Nu zit het venijn duidelijk in de staart van de winter. Het blijft het kwakkelen.
  Er is weinig tegen te doen, de enige hoop is dat het nu echt niet lang meer kan duren. Alleen wat het voorjaar brengt is blijft nog onzeker 😉

  Like

 10. de winters zullen je dankbaar zijn met zulke reportages als ze je nu maar niet het volgende seizoen extra gaan belonen om weer in aanmerking te komen voor een nieuwe film!

  Like

 11. brrrr jan ik krijg het koud als ik er naar kijk,
  jawel hé, ik denk toch wel dat de winter nu wel voorbij zal zijn,
  we gaan de lente voelen,
  ik zie hem al 🙂
  her en der,

  het klein hoefblad is er al,
  en dat zegt genoeg hé.

  Like

Reacties zijn gesloten.