De grote blauwe bal

Nee, het was geen bol om heksen af te weren, geen kerstbal en zelfs geen skippybal … Het was aargh, die uiteindelijk met de goede oplossing kwam: het is een gymbal, ook wel fitnessbal genoemd, met een doorsnee van 75 cm. Er zal nu ongetwijfeld hier of daar met opgetrokken wenkbrauw een vraag opborrelen in de trant van: “Wat moet jij nou met je lange lijzige lijf met een gymbal, Jan …?”

Wel, dat is een lang verhaal, maar ik zal proberen om het in kort bestek te vertellen …

150103-1403xx

26 oktober 2014 was het precies tien jaar geleden dat ik na een lange periode met vage klachten en diverse onderzoeken kreeg te horen dat ik MS heb. De belangrijkste klachten waarmee ik de afgelopen tien jaar te kampen kreeg, waren voortdurende vermoeidheid en gestaag afnemende kracht in mijn benen. Mijn fotokuiertjes werden gaandeweg de jaren steeds wat korter, maar ik kon en kan mijn kuiertjes nog steeds vrijwel elke dag maken.

Tijdens of vlak na de warmte in juli 2014 begon ik rugklachten te krijgen, die mijn kuiertjes flink bemoeilijkten. Naar mate ik langer liep, kreeg ik steeds meer rugpijn. In overleg met de huisarts besloot ik me maar weer eens tot de fysiotherapeut te wenden. Die heeft me sinds 2002 tweemaal door een moeilijke periode met rugklachten heen kunnen helpen, maar in december zijn we na vier maanden hard werken gezamenlijk tot de conclusie gekomen, dat dat er ditmaal niet in zat. Integendeel: na een bezoek aan de therapeut had ik meestal één tot anderhalve dag nog meer last dan normaal. Daarom hebben we op 19 december in onderling overleg besloten om eerst maar een tijdje te stoppen met de therapie. Fysiotherapie moet wel een zekere meerwaarde hebben, en daar was in mijn geval helaas geen sprake van met de huidige klachten …

150105-1347x

Nu ik de afgelopen twee weken geen therapie heb gehad en amper fotokuiertjes heb gemaakt, gaat het op dit moment weer heel aardig met mijn rug. Om mijn rug toch enigszins soepel te houden, ga ik op advies van de fysiotherapeut gewoon door met de dagelijkse rek- en strekoefeningen, die ik al een aantal jaren doe. Daarnaast zit ik sinds pakweg twee maanden dagelijks enige tijd op mijn gymbal om al wiebelend, wiegend en draaiend mijn rugspieren in conditie te houden. Dit alles met mate, daar gedij ik het best bij.

Met mijn fotokuiertjes doe ik het daarom eerst ook nog maar even rustig aan. Het kille en grijze weer doet mijn spieren geen goed, en in fotografisch opzicht heeft het ook niet echt veel te bieden. Een tijdje wat ècht winterweer zou me waarschijnlijk wel even een boost kunnen geven, maar dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. Daarom richt ik mijn blik en mijn hoop maar op het voorjaar, want winter of geen winter, voorjaar zal het toch vast wel weer worden. 🙂

21 gedachten over “De grote blauwe bal

  1. Mag ik vragen waar je deze bal vandaan hebt? Die van jouw ziet er zeer netjes uit en vind persoonlijk een bal met een glad oppervlak fijner om te gebruiken dan zo,n stroef oppervlak.

    Like

    • Deze bal heb ik gekocht bij Intersport in Drachten, maar ik denk dat hij bij iedere goede sportzaak wel te verkrijgen is.
      Voor de volledigheid nog even dit: voor het oog ziet hij er mooi glad uit, maar als je hem aanraakt, voel je dat hij toch echt stroef is. En dat is maar goed ook, want anders zou je er weinig mee kunnen, vrees ik.

      Like

  2. Tsja met alle voorkennis heb ik hier weinig aan toe te voegen, alhoewel, de bal heb ik vaak zien liggen maar dat je erop zit dat nog niet. Volgende keer toch maar even laten zien hoe je erop balanceert. 😉

    Like

  3. Een goede methode om AL je spieren in werking te zetten. Hij houdt je op gepaste wijze toch wat fit.
    Ik denk dat je tijdens je oefeningen veel over een tapijt rolt met die bal. Zo blinken zeg dat die doet. 🙂

    Like

  4. Nu snap ik het 😉 Het is dus een gymbal om je onwillige rugspieren in functie te houden.
    Ik zou bang zijn dat ik met bal en al zou omrollen. Maar daar zul jij inmiddels al op getraind zijn.
    “Keep the ball rolling”, Jan, ik hoop dat je gauw weer wat kuiertjes kunt maken!

    Geliked door 1 persoon

  5. het is een prachtige oplossing jan en als het werkt waarom niet,
    ik had zo’n bal in het roze voor mijn jongens om te gaan treibballen, maar dat is geen succes geworden dus ik hem m weggegeven:-)

    Geliked door 1 persoon

  6. Ik wist dadelijk waar dit naartoe leiden zou .Ik ken het heel goed want mijn dochter heeft er ook een paar in haar praktijk om patiënten oefeningen te laten meedoen.Hopelijk houdt het je spieren toch een beetje soepel met die nare ziekte.Luisteren naar je lichaam is altijd een goede start.

    Geliked door 1 persoon

  7. Dit soort ballen zijn een uitstekend hulpmiddel bij het soepel houden van de rugspieren. Ik hoop dat deze bal je zo goed in conditie houdt, dat wanneer de winter komt, ik blijf een optimistisch mens, je fantastische fotokuiers kunt maken.

    Geliked door 1 persoon

  8. Hopelijk heb je veel baat bij deze oefeningen met deze bal Jan, en kun je toch nog volop genieten van foto wandelingen in de natuur
    En wij van je altijd prachtige foto’s die je dan maakt.

    Geliked door 1 persoon

  9. Prima als je hier lekker soepel bij blijft Jan.
    lijkt me ook nog heerlijk ook om wat te wiebelen .
    Ik lig vaak op de grond (op een matje) om rondjes te draaien op de plek van de onderrug dat is ook heerlijk ….
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  10. Toch blijf ik erbij dat het een skippybal is .. maar dan eentje zonder handvat 🙂 Ik vind het meestal prettig om na een fitnesstraining ruggelings op de bal te liggen. Ontlast de rug. er zijn ook kantoormedewerkers die hun zittend bestaan op een fitnessbal doorbrengen. Beter dan een luie kantoorstoel

    Geliked door 1 persoon

  11. voorjaar wordt het zeker, welk? dat weten we nog niet, maar de winter is ook nog niet voorbij hoor Jan. Ik hoop dat je met deze bal wat rust in je rug kan brengen, want rugpijn en niet vooruit geraken, daar weet ik alles van. Doen wat jou het beste lijkt.

    Geliked door 1 persoon

  12. Wat een nare ziekte is het toch! Ik hoop dat de wiebelbal (mijn computer maakt er wielewaal van :-)) verlichting brengt en dat die grauwheid ook snel ophoudt. Met mooie luchten heb je zelfs thuis vanachter je vensterglas nog iets om van te genieten. Beterschap!

    Geliked door 1 persoon

  13. Ook ik schrijf toevallig over een bal en het ballen.
    In mijn geval gaat het om de jongeren die naast hun schoolwerk leren om goed te ballen.

    Jouw wens ik veel sterkte met jouw balwerk.
    Ik wens jou snel warmte en een meer soepele rug toe.

    En wellicht komt de lente dit jaar voordat de winter echt van start is gegaan?

    Bemoedigende groet,

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.