Een roodoogjuffer in close-up

Nadat ik me een tijdje naar volle tevredenheid had vermaakt met de rietzanger, vervolgde ik mijn weg richting auto. Onderweg wisten een azuurjuffer en een distelvlinder aan mijn camera te ontsnappen …

160610-1209x

Met een roodoogjuffer had ik even later meer geluk. De eerste foto’s gingen de mist in, omdat het rietblad waar het beestje op zat nogal heen en weer werd gewiegd door de wind. Bij de bovenstaande foto begon het er op te lijken, maar pas met de foto hieronder was ik echt tevreden. Dat maakte me echter ook wat overmoedig, waardoor het juffertje er geschrokken vandoor ging …

160610-1210x

Ik zag nog net dat ze op een pompeblêd in de vaart neerstreek, te ver buiten bereik om nog eens een macro-opname te kunnen maken, maar goed genoeg om met de zoomlens nog even een plaatje ten afscheid te kunnen maken …

160610-1213x

25 gedachten over “Een roodoogjuffer in close-up

  1. In de natuur heb je het meestal niet voor het zeggen wat betreft het poseren van je onderwerpen. Op de eerste foto had je w.s de ogen scherp willen hebben. Wat ik daar wel heel mooi vind dat is de schaduw op het blad. Bij de tweede foto heb je de ogen prachtig in beeld gebracht.
    Ik moest wel glimlachen om het verhaal van Geert. Ik heb alleen de laatste zin gekopieerd en opgeslagen in mijn archief. S8 dus. De overige 9 segmenten laat ik maar even voor lief.
    Ik heb een aantal jaren geleden roodoogjuffers bij onze vijver vastgelegd. Ze zaten op leliebladen. Om ze te benaderen heb ik met de benen in de vijver gehengeld en ze al vooroverbuigend vastgelegd. 😉

    Geliked door 1 persoon

    • Over dat pompeblêd vertelde Ed ook al, toch heb ik de roodoogjuffer zowel in De Deelen als exeact op ditzelfde plekje al eerder op het riet kunnen fotograferen. Blijkbaar treft ik het dan, want het maakt het fotograferen een stuk interessanter.
      Wat is het verschil tussen de grote en de kleine roodoogjuffer?

      Like

      • Elke juffer heeft 10 achterlijfsegmenten, S10 (de laatste) is heel klein en bevat de achterlijfaanhangselen, Die daarboven S9 is iets groter en daarboven zit S8, weer iets groter en dan S7 t/m S3, die allemaal ongeveer even groot zijn, daarboven S2, half zo groot als S7-S3 en de eerste is S1, het scharnier met het voorlijf. Bij juffers moet je vaak letten op S2 en S8, S9 en S10. Bij de mannetjes roodoogjuffer zijn bij de Grote …. S9 en S10 helemaal blauw. S8 bij de Grote …. is helemaal donker gekleurd. Bij de Kleine …. zijn de zijkanten van S8 echter blauw. Dus als je bij roodoogjuffers naar S8 kijkt en die is helemaal donker kun je ervan uitgaan dat het een Grote …… is. Dat is bij die van jouw het geval.

        Het lijkt allemaal erg ingewikkeld, maar is het niet bij de mannetjes, gewoon kijken naar S8: zijkanten blauw, dan is het een Kleine …., zijkanten donker, dan is het een Grote ……

        Geliked door 2 people

  2. Ja leuk zo’n roodoogjuffer! Makkelijk te determineren ook, zolang je je tenminste niet afvraagt of het de grote of de kleine is … en altijd zitten ze midden in de sloot op een blad en maak er dan maar eens een mooie macro van … Maar jij hebt het, wat dat betreft zo te zien bijzonder goed getroffen!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.