Bunkers op Terschelling

Na twee zonnige stranddagen was een wisselend wolkendek op de zaterdag van harte welkom. Bij de koffie spraken we af om die dag eens een kijkje bij het Wad te nemen. Onderweg daar naar toe verrasten Aafje en Jetske me echter eerst met een andere bezienswaardigheid. Op één van hun wandelingen tijdens mijn dagelijkse rustmoment aan het eind van de middag hadden ze vlak bij ons huisje een groot bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen.

Samen met de andere Waddeneilanden maakte Terschelling in de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden. Op Terschelling werden in totaal bijna 500 bunkers gebouwd. Van Oosterend tot West-Terschelling stond het eiland letterlijk vol met bunkers. Een groot aantal van die bunkers was zichtbaar terwijl anderen onder het zand verborgen waren …

170603-1325x

Terschelling was voor de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog strategisch belangrijk. Onderweg naar Duitsland kwamen veel Engelse vliegtuigen over. Het eiland lag bovendien langs een belangrijke scheepvaartroute. Redenen genoeg om op het eiland twee zware geschutsbatterijen en diverse radarinstallaties te plaatsen. Ook verschenen verschillende stellingen met tientallen bunkers als onderdeel van de Atlantikwall …

170603-1401x

Stichting Bunkerbehoud Terschelling stelt zich ten doel om erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog, dat op het Waddeneiland Terschelling is achtergebleven, te behouden en publiek toegankelijk te maken. Door herstel en openstelling van een aantal gebouwen en bunkers uit deze periode laat de stichting inwoners en bezoekers van het eiland kennismaken met de rijke oorlogshistorie.

Vandaag deel 1 van een fotoserie die ik heb gemaakt bij de Tigerstelling, een 7 hectare groot complex bestaand uit 85 nog resterende bunkers bij West-Terschelling.

26 gedachten over “Bunkers op Terschelling

 1. Als we als kinderen vroeger speelden in de duinen bij Scheveningen, kregen we altijd een absoluut verbod om ons in de buurt van de bunkers te begeven. Ik weet niet eens meer hoeveel gevaren er werden opgenoemd.
  Vandaar dat ik nog steeds een gevoel van weerstand bespeur als ik ze zie.
  Maar de laatste foto is prachtig, geeft ook de lugubere sfeer weer.
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Voor jeugdigen vormen bunkers om verschillende redenen vaak interessante objecten. Dat ouders daar vaak niet blij mee waren, zeker in de eerste jaren na de oorlog, daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Omdat ze verhalen vertellen over de jaren ’40-’45 vind ik het mooi en belangrijk dat dergelijke stellingen bewaard blijven.

   Like

 2. Bunkers geven mij altijd een heel apart sfeertje en ik krijg het dan ook altijd spontaan koud… brrr…
  Maar je hebt het heel mooi vastgelegd samen met een fijne info, Jan!
  Lieve groetjes, Anna 😀

  Geliked door 1 persoon

 3. Indrukwekkend die bunkers van de Atlantikwall… er staan er hier in Breskens ook nog een paar. Ik bezocht er ook al in Raversijde in België en in Normandië. Je hebt de bunkers heel mooi in beeld gebracht!

  Geliked door 1 persoon

 4. Toch mooi dat er twee nieuwsgierige vriendinnen op Terschelling waren die zich tijdens die wandeling afvroegen waar dat pad naartoe zou gaan. We waren helemaal verrast en vonden gelijk dat we niet verder zouden gaan kijken maar dat wilden bewaren voor een wandeling samen met jou én de camera’s.
  Ik vond het indrukwekkend om daar rond te kijken. Daarvoor had ik mij ook niet gerealiseerd dat er op Terschelling zoveel bunkers waren gebouwd. Ik ben toch al vaak op Terschelling geweest maar heb dat nooit meegekregen. Goed dat ze dit weer in ere hersteld hebben.
  Mooie serie. De foto met de klaproos en het roest vind ik de mooiste, maar dat beeld vond ik daar ook al mooi.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat was goed werk van jullie! Wat mij betreft mogen jullie een volgende keer allebei weer mee. Dan maken we dan een rondgang met een gids, zodat we een deel van die bunkers ook van binnen kunnen bekijken.

   Like

 5. Dan is de kans groot dat je er al menigmaal vlak langs gekomen bent, Jan. Het ligt naast de weg van West-Terschelling naar Midsland, maar het ligt helemaal verscholen in het bos en het staat niet duidelijk aangegeven langs de weg.

  Like

 6. Daar zijn heel wat zakjes cement gebruikt…ik wist niet dat er zoveel waren.
  Die zullen toen wel gebaald hebben….net alles klaar…komen ze van de andere kant.
  Mooi om te zien Jan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.