Eindejaarsmijmeringen

Terugblikkend op het jaar, kan ik maar tot één conclusie komen: 2017 was een waardeloos jaar. Ik durf zelfs te stellen dat het met stip ’t meest pijnlijke en het meest nare jaar was zo lang ik op deze aardkloot rond stap. Met de MS had ik sinds 2004 aardig leren leven, voor zo ver dat mogelijk is. Sinds daar begin dit jaar Acnes bij gekomen is, ben ik geen dag meer volledig pijnvrij geweest. Het enige lichtpuntje dat ik voor 2017 kan bedenken, is dat ik sinds gisteren op de kop af een jaar van het roken af ben.  …

170828-1626x

Internationaal is Trump wat mij betreft de ergernis van het jaar. En de politiek in eigen land stemt me ook niet bepaald vrolijk met het huidige kabinet met den bijbel aan het bewind. Met hun afschaffing van de dividendbelasting, waarmee buitenlandse beleggers nu zo’n 1,4 miljard euro opstrijken ten koste van ons aller schatkist. En met hun verlaging van de inkomstenbelasting, die wordt gefinancierd door een verhoging van het lage belastingtarief van 6 naar 9 %. Eenmaal raden waar de zwaarste klappen weer vallen … Jawel, bij de chronisch zieken en zo …

170828-1627x

En daar komt dan in mijn geval nog bij, dat de zorgverzekering m.i.v. 2018 plotseling mijn medicinale cannabis niet meer wil vergoeden. En nee, dat heb ik niet voor recreatief gebruik. Een anderhalf jaar durende zoektocht samen met de behandelend specialist heeft in de periode 2004-2006 geleerd, dat cannabis het meest probate middel is om verkramping van mijn benen na afloop van mijn fotokuiers en ’s nachts in bed tegen te gaan. En als ik ’s nachts rustig kan slapen, kan Aafje het ook. Er zal dus een bezuinigingsslag gemaakt moeten worden om dat mogelijk te blijven maken…

170828-1628x

Met meer pijn, minder bewegingsvrijheid en hogere kosten sta ik voor mijn gevoel voor de opgave om mezelf opnieuw uit te vinden. ‘Afanja’ begint in zijn huidige vorm een te zware (financiële) last te vormen. Voordat ik eind 2005 begon te bloggen, had ik m.b.v. Microsoft Frontpage al een website op mijn eigen domein afanja.nl. Op dat domein heb ik later ook mijn eerste weblog gebouwd. De website raakte in de loop der tijd steeds verder buiten beeld, en ik kan er in feite ook niks meer mee, maar ik ben er wel steeds de foto’s voor mijn weblog blijven plaatsen. En dat zou m.i.v. volgend jaar wel eens net wat te duur kunnen worden …

170828-1629x

Tenzij ik een sponsor vind, zou het best eens kunnen dat ik in de loop van 2018 zowel mijn website als mijn weblog in zijn huidige vorm begin te onttakelen. De belangrijkste verhalen zal ik voor die tijd voor mezelf veiligstellen, intussen zullen de foto’s langzaam maar zeker verdwijnen van het web. En uiteindelijk zal het licht voor afanja op het wereldwijde web waarschijnlijk helemaal doven …

170828-1631x

Maar als het al zo ver komt, dan wil dat natuurlijk niet zeggen dat ik – Jan K. – daarmee ook verdwenen zal zijn. Nee, hoor in tegendeel! Ik wil zeker blijven bloggen. Hoe en wat, weet ik nog niet, maar dat zien we t.z.t. wel.

Voor wie ik hier of elders vandaag of morgen niet meer tref: bedankt voor al jullie lieve, leuke, kritische, meelevende en humoristische reacties en ‘likes’ in het afgelopen jaar! Een rustige en veilige jaarwisseling gewenst en een soepel en voortvarend begin van 2018 …

170821-1942xx

30 gedachten over “Eindejaarsmijmeringen

 1. Je draait er geen doekjes om Jan en dat is goed. Je weet wel dat iedereen met je meeleeft maar dat maakt de pijn voor jou niet minder. Hopelijk vind je in dit nieuwe jaar toch wegen om het allemaal wat draaglijker te maken. Wat het bloggen betreft, op WP kun je toch steeds een nieuw blog beginnen als de gratis ruimte volraakt… Wel wat gedoe elke keer maar het zou een oplossing kunnen zijn.
  Ik wens je in elk geval een beter jaar toe! Groet, Sandra

  Geliked door 1 persoon

  • Om te beginnen ook voor jou de beste wensen, Sandra.
   Overstappen naar een gratis nieuw blog bij WP is het probleem. Waar het om gaat is dat ik tot nu toe altijd mijn foto’s heb opgeslagen op de serverruimte die ik al vanaf 2005 huurde voor mijn weblog. Het punt is dus dat alle foto’s in dit weblog niet meer publiek toegankelijk zijn, zodra ik niet meer betaal voor mijn website. Daar zit ik wat tegenaan te hikken.

   Like

 2. Ook al heb ik in 2017 met jullie meegewandeld, dit verhaal hier te lezen, daar werd ik toch wel stil van.
  In de eerste plaats wil ik mijn bewondering uitspreken over je stoppen met roken en je doorzettingsvermogen. Daarnaast vind ik het bewonderenswaardig hoe je toch de moed er inhoudt ondanks je enorme tegenslagen en continue pijn. Ik hoop en wens van harte dat 2018 een beter jaar wordt!

  Geliked door 1 persoon

 3. een treurige terugblik op een jaar met pijn Jan..

  hopelijk wordt het 2018 heel wat beter..

  wat het bloggen betreft, kan je ook kosteloos bloggen

  ik doe dat trouwens ook..

  een prettige jaarwisseling en een pijnloos nieuwjaar gewenst

  Geliked door 1 persoon

  • Zoals ik bij eerder reacties al schreef, met het bloggen komt het wel goed. Eerst maar wat meer van de pijn af zien te komen, zodat ik weer wat meer op pad kan. Ik kijk nu al uit naar het voorjaar … 🙂
   Ook voor jou een rustige en veilige jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2018, Willy.

   Like

 4. Het was een moeilijk jaar voor je, Jan. En de politieke context op nationaal en internationaal niveau maakte ons ook niet blij.
  Maar, zoals anderen ook opmerkten, bloggen kan via WordPress en Blogspot ook gratis. ( ik doe het al 6 jaar gratis via Blogspot en ik houd mijn foto’s kleiner dan 200 kB per stuk)
  Ik hoop zó dat je een legale oplossing kunt vinden voor de medicinale canabis. Je weet dat elke zorgverzekering de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van een hardheidsclausule? Je kunt daarvoor een gemotiveerd verzoek indienen.
  Ik wens je veel kracht en moed toe bij het vinden van oplossingen en hoop vooral dat je lichamelijke toestand weer wat zal verbeteren!
  Een goede jaarwisseling en een goed 2018 voor jou en je familie.
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem. Dat bloggen is in feite nog het geringste probleem, dat komt wel weer goed. Eerst maar even zien hoe de zaken zich in 2018 ontwikkelen m.b.t. mijn gezondheid en de financiën. Mijn gezondheid is uiteindelijk de bepalende factor hoe ik verder ga met bloggen. Zodra ik weer wat meer op pad kan, heb ik ook weer wat meer te bloggen.
   Voor jullie ook een rustige en veilige jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2018.

   Like

 5. De foto’s zijn mooier dan je trieste verslag en terug blik op 2017 Jan.
  Klinkt niet vrolijk, Den Haag maakt meer kapot dan je lief is !!! Ik weet er zelf ook al het een en ander van.
  Heb niet alle reacties gelezen, maar is Blogger dat gratis te gebruiken misschien iets voor je?
  of je moet helemaal anti Google zijn, dan kun je dat beter niet doen

  Hopelijk toch nog een fijne jaar wisseling en goed en voorspoedig nieuw jaar, misschien wat minder negatief dan de verwachtingen van nu.
  Heel veel sterkte met al je gezondheid problemen.

  Groet, Bram

  Like

  • Dankjewel, Bram. Het bloggen gaat voorlopig nog wel even op de oude voet door. Ik neem de tijd om even rustig te bekijken hoe de zaken zich ontwikkelen. Belangrijkst is dat de gezondheid me niet verder in de steek laat. Dat bepaalt voor een belangrijk deel ook de richting van mijn toekomstige blog.
   Ik wens jullie een rustige en veilige jaarwisseling en een goed en voortvarend begin van 2018.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik zou je een pijnloos, of in ieder geval een draaglijk 2018 willen toewensen Jan. Leven met pijn lijkt me erg moeilijk.

  Bloggen kan natuurlijk ook gratis. Als je je fotowerk slim verkleind kan je jaren met de toegewezen 3GB vooruit.

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Henk, het leven is een stuk minder fleurig als je feitelijk geen dag helemaal zonder pijn bent. Maar ja, een mens moet verder. En dat lukt ook wel, maar het is voorlopig een kwestie van zoeken naar hoe daar mee om te gaan. Het bloggen speelt daar al ruim 12 jaar een rol in en dat blijft ook zo. Ik denk dat ik in de loop van dit jaar een nieuwe start maken. Ik duik echt wel weer ergens met een nieuw WordPress-account.

   Geliked door 1 persoon

 7. 2017 Was inderdaad een loodzwaar heftig jaar voor jou en Aafke Jan.
  Wens jullie voor het komend jaar een ommekeer wat pijn en ongemakken betreft.

  Dat je weer kuiertjes kunt maken en kunt genieten op je bankjes waar je zo graag zit te mijmeren

  Je hebt al een overwinning gemaakt het afgelopen jaar door je eerste jaar zonder rokertjes te vieren.
  TOPPIE Jan.
  Ik weet er alles van. Maar dat is al lang geleden …..’) (1977)

  Voor jullie ook een goede veilige jaarwisseling.

  Sterkte Jan & Aafke

  Probeer de moed erin te houden !

  Geliked door 1 persoon

  • Tot nu toe heb ik de moed er altijd nog in gehouden, Aly, en dat is ook vandaag nog steeds het geval.In waggelend tempo marcheren we moedig maar gestaag het nieuwe jaar tegemoet. We zien wel wat er dan weer op ons pad komt, de zon breekt uiteindelijk altijd weer door.
   Knap dat jij al zo lang van het roken bent, want jij hebt het de afgelopen jaren ook bepaald niet makkelijk gehad. Ik wens jullie ook een gelukkig en bovenal gezond 2018, Aly.

   Like

 8. Ik begrijp je best Jan want wat je zegt is meer dan waar.Pijn zou ,niemand, mogen lijden en het is bewezen dat mediciname cannabis helpt bij Ms.Hopelijk kan hiervoor een oplossing gevonden worden door crowdfunding.Ik denk dat heel veel bloggers je zouden willen helpen daarmee.Denk er eens overna en zoek het eens goed uit.Dat zou mischienl een heel belangrijk probleem voor je kunnen oplosen.Probeer de moed niet te verliezen.Ik wens je een pijnloos 2018

  Geliked door 1 persoon

 9. Jij hebt inderdaad een zwaar jaar gehad en waarom die medicinale cannabis nou uit je pakket gaat valt gewoon niet te rijmen.
  Ik hoop dat je gewoon blijft bloggen Jan, het is al jaren je hobby. Je kunt natuurlijk gewoon gratis bloggen maar dat neemt niet weg dat je bestaande blogs beschadigd raken als je je abonnement wijzigd. Ik heb hetzelfde meegemaakt toen photobucket ( waar ik de foto,s plaatste en ze vervolgens doorlinkte) zijn voorwaarden veranderde. Ik was er even moedeloos van en heb tien de belangrijkste blogjes gerepareerd en ben door gegaan .
  Af en toe kom ik nog een beschadigd blog tegen dat ik of verwijder of repareer . Weet je, uiteindelijk doe je het voor je eigen plezier en met een gratis blog kun je een heke tijd vooruit.
  Sterkte Jan, laat je niet van de wijs brengen.

  Geliked door 1 persoon

  • Zit er maar niet over in, Eveline, ik houd de kop er wel bij. Ik zal zeker blijven bloggen. Hoe, wat en wanneer zien we t.z.t. wel.
   De zorgverzekeraar mijn bezwaarschrift tegen de afwijzing van mijn nieuwe aanvraag voor 2018 simpelweg afgewezen met: “Wij kunnen ons voorstellen dat u en andere chronisch zieken baat hebben bij het gebruik van medicinale cannabis. Nieuw (Amerikaans) onderzoek heeft echter uitgewezen dat de werking van cannabis niet wettelijk kan worden aangetoond. Dan is de vergoeding die wij daaraan besteden niet te verantwoorden.”
   Klinkklare nonsens natuurlijk, met soort gemeenplaatsen kun je niks. Reken maar dat ik met mijn verkrampingen en zenuwpijn baat heb bij de cannabis. Maar je staat voor de zoveelste keer dit jaar machteloos.

   Like

 10. ik blog nog steeds gratis maar ik gooi dan ook elk jaar oude meuk weg wie is daar nu in geïnteresseerd.
  Alles staat op mijn HD en mocht mij wat overkomen dan is het voor mijn nageslacht.
  Maar ik denk dat de HD dan in een kast beland, en dan na verloop van tijd tja zeg het maar.
  Maar ik vind het eerste deel van je verhaal vele malen beroerder.
  Sterkte Jan en kop op je weet het he: moed verloren is al verloren.
  luister naar de top 2000 daar zit zoveel moois tussen daar wordt ik vrolijk van.
  goede jaarwisseling

  Geliked door 1 persoon

 11. Dat zou erg triest zijn als je je weblog ook op zou moeten geven. Ik weet niet welke kosten je daarvoor moet maken, maar in mij geval ben ik jaarlijks zo’n 100 euro kwijt, inclusief de opslag van de foto’s… Daarvoor moet toch wel een sponsor te vinden zijn. Desnoods moeten we met zijn allen de kosten delen.
  Maar dat is voor laten, ik wens jullie in ieder geval ook de besten wensen voor 2018 toe, en als het gaat in een redelijke gezondheid.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik doe nog eens een poging in het Fries…

  Ik fyn it sa ôfgryslik spitich. Ik hoopje dat it tij ta goede keart. Mar faaks is dat ijdele hoopje.
  Yn elk gefal hoopje ik te bliuwe genietsje fan dy prachtige foto’s.
  Dat 2017 in minder pijnlijk jier mei wurde foar do.
  Alle goeds, Bea

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.