Geveld door een klimmer

We zijn nog altijd blij met onze ca. 40 jaar oude hazelaar. Wat nog maar een struikje was toen ik hier kwam wonen, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een grote boom waar we al een paar maal een stam tussenuit hebben laten halen. De laatste jaren stonden er nog twee stammen …

Schaduw is in een op het zuiden liggende tuin zeker ten tijde van hittegolven onmisbaar. De grootste van de twee stammen van de hazelaar werd de laatste jaren echter zo groot, dat zon langzamerhand een schaars goed begon te worden in onze tuin. Daarom hebben we een tuinbedrijf in de arm genomen om hem te vellen. Drie man sterk – onder wie een klimmer, die zich steeds keurig volgens de regels der kunst zekerde – hebben ze hem gistermorgen veilig en deskundig opgeruimd …

Het resultaat is dat we meteen een stuk meer licht in huis en tuin hebben. En zodra het blad weer aan de resterende bomen zit, hebben we achter in de tuin weer schaduw …

47 gedachten over “Geveld door een klimmer

  1. Wat een operatie is dat, Jan, en wat werken deze professionals snel en efficiënt.
    Gelukkig dat er een stam mocht blijven staan, jullie hebt een compromis gesloten, gelukkig is de boom niet helemaal weg.
    De vijver zal meer licht krijgen, belangrijk is dat er genoeg zuurstofplanten in de vijver aanwezig zijn om de algengroei af te remmen.
    Je merkt het vanzelf de komende tijd.
    Bij ons is vorige week de dode Metasequoia gekapt, daar moet ik ook nog een “in memoriam” aan wijden. De beelden bij jou waren dus heel herkenbaar.
    Hartelijke groeten, Zem.

    Geliked door 1 persoon

    • Voor ons is zoiets een hele klus, de mannen van het tuinbedrijf hadden er geen werk van. Ze weren met drie man, eentje in de boom en twee in de tuin, die meteen alle takken naar de versnipperaar sleepten. Binnen 20 minuten was de boom weg en de tuin weer leeg.
      De vijver is inderdaad het grootste punt van zorg en aandacht, Zem. Het milieu was zo mooi helder en het milieu moet wel goed zijn, kijkend naar de salamanders die erin huisden. Zekerheidshalve zet ik het luchtpompje weer aan zodra het warmer wordt. We hebben het er al over gehad dat we zuurstofplanten bij gaan halen, zodra dat kan. Het heeft onze aandacht.
      Bomen hebben hun eigen geschiedenis en zijn enorm bepalend voor de sfeer in een tuin. Dat zal bij jouw Metasequoia nog meer het geval geweest zijn dan bij onze hazelaar, schat ik zo in.
      Hartelijke groet retour.

      Like

  2. Heel erg fijn dat een deel kan blijven staan ook! Hier was dat echt een onmogelijk iets met de wilg, en ik zie nu al! Dat zowel de rododendron meer uitloopt omdat deze meer zon en langer zon krijgt aan de andere kant, die was wat kaal en het hing naar 1 kant, en ook de magnolia staan meer rechtop omdat er langer zon op staat aan de andere kant. Laat staan het licht in huis, zelfs op een dag als vandaag. Erg prettig. Nu de rest nog van de tuin, op orde krijgen, dat zal nog wel even duren nu ook natuurlijk.

    Geniet van het extra licht in huis, en straks van de schaduw in de tuin!

    X

    Geliked door 1 persoon

  3. Ha Afanja,

    is de boom helemaal geveld of alleen gesnoeid?
    Oh… ik zie in jouw reactie hierboven, dat er een deel is bl;ijven staan.
    Dat zal de boom fijn vinden…

    Heerlijk… de tuin!

    groetjes, Marlou

    Geliked door 1 persoon

  4. Dat was een mooie klus om naar te kijken en vast te leggen. Knap van zo’n mannetje dat hij deze klus dit in korte tijd en op deze hoogte heeft geklaard.
    Het is inderdaad een heel verschil. Gelukkig dat er nog een stam is blijven staan. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in de zomer zullen er vast wel weer tropische dagen komen.

    Geliked door 1 persoon

    • Ja, dat was mooi werk. Binnen drie kwartier was de boom eraf en waren de takken en de stukken stam opgeruimd.
      Als er een hittegolf komt, zien we wel weer. Voorlopig is het een stuk lichter in de tuin en dat is zeker met dit grijze weer goed te merken.

      Geliked door 1 persoon

  5. een karwei die toch eens moest gebeuren Jan

    met aan boomzaag werken, laat je best aan een vakman over

    hier in de buurt zijn nogal wat boomkwekerijen, voor het klimmen krijgen die een bijzondere opleiding

    prettige dag gewenst

    Geliked door 1 persoon

    • Dat vind ik diep in mijn hart ook, Edward. In een tuin grotere hadden we hem ook niet om laten halen. Dan kun je met zon en schaduw meedraaien, maar de rek was eruit in ons kleine tuintje. Maar gelukkig, de tweede stam is fier overeind gebleven. 🙂

      Like

    • Ja, ik vind dergelijk werk ook altijd mooi om te zien. Mij krijg je met geen stok zo’n boom in. Daar heeft het vast mee te maken, dat het zo boeiend is om naar te kijken.
      De zomer zal moeten leren hoe het precies zal uitpakken. Het zal in elk geval goed zijn voor het bloemen en insectenleven in onze tuin. En zo lang we niet dagenlang achtereen temperaturen boven de 25 °C hebben, zullen wij wel genoeg hebben aan de resterende schaduw. Ik vind het nog het spannendst voor de vijver. Die krijgt meer zon straks, dat zal vast ook gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Dat houdt de spanning erin voor het voorjaar. 😉

      Geliked door 1 persoon

  6. Dat is inderdaad een klus voor een specialist. Bij mijn vorige woning was de voortdurende toenemende hoogte van een berk in zijn tuin een bevriende buurman een doorn in het oog. Hij was nogal een zonaanbidder en zijn terras kwam steeds meer in de schaduw. Toen kwam ergens in de jaren ‘80 van de vorige eeuw de ijzel te hulp. Dagenlang waren alle bomen, struiken en bedekt met een laagje ijs. Ook de berk boog door onder het gewicht daarvan. Hij naam de gelegenheid te baat de boom van zijn top te ontdoen. Daar was geen ladder voor nodig, want de top raakte de grond. De beelden staan nog ergens op een super-8 filmpje dat we toen opnamen. Het was sowieso een uniek natuurverschijnsel. We hoorden het al ijzelen voor we opstonden.

    Geliked door 1 persoon

    • Ja, het gaat je toch altijd aan het hart wanneer een boom eraf moet, maar zeker in kleinere tuinen ontkomt je er niet aan.
      Die ijzel herinner ik me ook nog heel goed. Het was begin maart 1987. Ik hoorde de ijzel al tikkend neervallen, toen ik in de late avond van 1 op 2 maart naar huis fietste. Wat er precies gebeurde, realiseerde ik me op dat moment nog niet eens echt, want op de weg was van gladheid geen sprake. Pas toen ik de volgende dag wakker werd, zag ik wat er was gebeurd. De sprookjesachtige taferelen die de dikke laag ijzel op bomen en struiken tot gevolg had, staan op mijn netvlies gegrift. Ik moet er nog ergens foto’s van in mijn archief hebben. Maar die hebben nooit de echte schoonheid kunnen weergegeven.
      Mooi! Dank voor het opfrissen van mijn geheugen, Cor.

      Like

    • Nee, het is echt een hazelaar, Rob. Meer zon zal zeker positieve gevolgen hebben voor de overige beplanting en daarmee ook voor bijen, vlinders en andere insecten. Alleen even afwachten wat de gevolgen voor de vijver zullen zijn als die meer zon krijgt.

      Like

    • Ja, af en toe ontkom je er niet aan om in te grijpen, Marlou. Ik laat dat ook liever aan professionals over. Die mannen weten wat ze doen en ze zijn verzekerd voor evt. bijkomende schade. We hadden er geen werk van. 🙂

      Like

    • Mee eens, Rudi, maar er viel in dit geval niet meer aan te ontkomen. Hij is overigens niet volledig tegen de vlakte gegaan. Eén van de twee stammen is blijven staat, dus hij blijft zijn werk doen. Het wordt vooral spannend wat het voor de vijver betekent, want die krijgt nu ook meer zon. Dat zal vast gevolgen hebben voor de waterhuishouding.

      Like

Reacties zijn gesloten.