Gemaaid rietland

Toen ik half februari langs het hoge riet naar de vogelkijkhut ‘Blaustirns’ bij De Tike wandelde, vertelde ik al dat de lokale rietsnijders hun materieel in gereedheid brachten om het rietland van zijn wuivende pluimen te ontdoen …


Vorige week was die klus rond de vogelkijkhut geklaard. Het zicht reikt er weer ver nu, je kunt de hut nu al van grote afstand zien. En als je heel goed kijkt, kun je zelfs het uitkijkplatform bij het strandje aan de Leyensloane aan de andere kant van de Leijen zien. Daarover later meer …

Langs de oever van het meer blijft een randje riet staan. Daarnaast valt hier op dat er om een aantal kleine boompjes heen is gemaaid. Deze boompjes waren blijkbaar al te dik om met de machine te kunnen slechten. Het laat wel mooi zien wat er met rietland gebeurt, wanneer het niet jaarlijks wordt gemaaid. Een paar jaar niet maaien, dan zal zo’n stuk rietland na een paar jaar een bos zijn …

Vanaf het hoge vlonderpad naar de hut kijk ik nog even achterom. Aan de andere kant van het kale rietveld ligt de oogst in grote bossen samengebonden te wachten op vervoer voor verdere verwerking …

Morgen kijken we vanuit de vogelkijkhut even uit over de Leijen …

41 gedachten over “Gemaaid rietland

    • Rietsnijders zul je in Limburg inderdaad niet aantreffen. Dat is vooral voorbehouden aan een aantal Friese rietlanden, in de Weerribben-Wieden en rond de Vinkeveense plassen. in onze omgeving. Het is echt een stukje vakwerk, dat belangrijk is voor het behoud van dit landschap.

      Geliked door 1 persoon

    • De rietvelden veranderen gedurende het jaar voortdurend, Dirk. Al snel verschijnen straks de eerste frisgroene bladeren van het nieuwe riet weer. Wanneer rietland niet gemaaid wordt, gaan er automatisch bomen groeien. Dat is ook in bijna elk stuk rietland te zien. Eén-jarige boompjes leveren meestal nog geen probleem op, maar zodra ze wat te dik worden, levert dat schade aan de machines op.

      Like

  1. De vogelaars gaan dit erg waarderen denk ik. Zo’n paar solitaire bomen temidden van de rietvelden, ja het heeft wel wat en misschien draagt het ook nog wel bij tot de biodiversiteit, wie weet.

    Geliked door 1 persoon

  2. Die bomen worden nog wel gekapt, denk ik. Mijn zoon deed vanuit zijn groene lyceum wel mee aan dat soort projecten op de heide. Er is toch ook riet dat helemaal in het water staat, wat doen ze daar dan mee? Of rot dat uit zichzelf weg?

    Geliked door 1 persoon

    • De grote bomen blijven wel in dit rietveld staan. Ik ben wel benieuwd wat ze gaan doen met de kleinere boompjes waar ze omheen gemaaid hebben. Die lijken me namelijk al ouder dan een jaar. Boompjes die in het laatste jaar zijn opgekomen worden wel meegenomen met het reguliere riet maaien, maar deze zijn daar al te groot voor. Ik houd het in de gaten!
      Riet dat langs walkanten in het water staat blijft meestal gewoon staan. Grotere oppervlakten met waterriet worden in De Weerribben wel vanuit een boot gemaaid. Hoe dat hier gaat, weet ik niet.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.