Grote waternavel rukt op

In de afgelopen weken liet Groninganus al eens wat zien van de oprukkende grote waternavel in de buurt van Hoogkerk. Tijdens een ritje langs de Opsterlandse Compagnonsvaart viel het me gisteren op, dat ook hier op verschillende plaatsen een dik pakket grote waternavel op het wateroppervlak drijft, zoals hier bij de brug “Wijnjeterp” over de Compagnonsvaart. Vanaf de oevers groeit de vaart in hoog tempo dicht …

141027-1442x

Grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides) is van oorsprong afkomstig uit Noord-Amerika. De Nederlandse naam is een letterlijke vertaling van de wetenschappelijke naam. De plant heeft min of meer ronde vijflobbige bladeren met een diameter van 4 tot 10 centimeter. De bladeren staan op een dunne steel die in het midden aan het blad vastzit. Aan één kant is het blad diep ingesneden tot aan de bladsteel …

141027-1444x

De plant wordt ongeveer 1 tot 3 cm groot, bloeit van mei tot augustus en is te vinden in allerlei zoete, voedselrijke wateren en kan grote omvangrijke drijftillen (een soort deken) vormen. De groei begint meestal vanaf de oever, maar ook tussen rietkragen. De plant breidt zich vervolgens cirkelvormig uit …

141027-1448x

Grote waternavel is een uitheemse waterplant die hier zo welig tiert (mede dankzij de zachte winters), dat sloten en vaarten waar hij voorkomt in korte tijd helemaal bedekt zijn met een dik pak groene bladeren en belemmert de doorvaart en verstikt het andere waterleven …

141027-1450x

De plant is in Nederland geïntroduceerd als vijver- en aquariumplant en was te koop in tuincentra. Nu bekend is hoe de plant in onze wateren woekert, is verkoop ervan officieel verboden. Maar daarmee is het probleem niet opgelost, om er vanaf te geraken moet grote waternavel tot en met het laatste blaadje worden verwijderd …

141027-1456x

Omdat grote waternavel explosief groeit, kunnen sloten en vaarten verstopt raken, waardoor een goede aan- en afvoer van water in het gedrang kan komen, en dat kan zeker in een natte tijd voor problemen zorgen. Het leek me dan ook wijs om Wetterskip Fryslân middels een mailtje maar op de hoogte te stellen van het voorkomen van deze exoot in de Opsterlandse Compagnonsvaart …

141027-1449x

Omdat de grote waternavel Fryslân vanuit het oosten en zuidoosten binnendringt, vind ik het vreemd dat Wetterskip Fryslân er dit jaar voor kiest om de nadruk op de controle op het schoonmaken van sloten, vaarten en duikers te richten op het westelijk deel van de provincie. Volgend jaar (2015) vindt de herfstschouw plaats in het oostelijke deel van Fryslân en het Groninger Westerkwartier.

18 gedachten over “Grote waternavel rukt op

  1. Dit zou een ideale plant kunnen zijn voor een koikarpervijver, want die eten vele waterplanten op.
    Nu nog een roodwangschildpad en een brulkikker erbij en dan is het plaatje compleet.
    Ik meende in een flits te zien dat er ook veel groen dreef in een brede sloot haaks op de snelweg tussen Drachten en Heerenveen.

    Like

  2. Zoals zo veel dingen die de mens als hij het beu is ergens weggooit of uitzet(denk aan de brulkikkers) loopt het ook hier de spuigaten uit.Even uittrekken daar is het al veel te ver voor vermenigvuldigd en met de herfst en winter met misschien veel nattigheid op komst kan men best vlug optreden Jan.Prachtige foto’s zijn het wel geworden

    Like

  3. Echt de pestplant voor de vaarten. In de buurt van Bakkeveen en Haulerwijk hebben ze een tijdje geleden de vaart schoongemaakt. Of het geholpen heeft, weet ik niet.

    Like

  4. Waternavel, grappige naam. Ik heb er nog niet van gehoord. Het lijkt wel alsof er stukken land in het water zijn ingebed. Vooral de beelden met de eenden laten goed zien hoe deze planten woekeren.
    Mooie foto’s.

    Like

  5. We halen ons wat op de hals met die uitheemse planten en dieren. In wat grotere steden vliegen inmiddels ook de parkieten in alle kleuren rond en lijken zich ook aan de vorst niet te storen.

    Like

  6. Iets zuidelijker in deze vaart zag ik eerder deze week groen en toen dacht ik: het kon wel eens grote waternavel zijn, en dat klopt dus. Bij ons waterschap kun je het melden.

    Like

  7. Wonderlijk dat ze daar zo laks mee omgaan, ik kan me toch niet voorstellen dat dit nog niet bekend was. In Groningen hebben we er inderdaad al een tijdje mee te maken. Ik vond het eerst een aardig plantje, maar toen wist ik nog niet hoe het woekerde.
    Leuke foto van die eenden in het groen.

    Like

  8. Zo, dan komen ze dit jaar onze sloot niet controleren (schouwplicht)… Maar ja, hij is toch al “gehekkeld”.
    Je foto’s geven wel goed weer hoe een invasieve soort zich gedraagt. Waarschijnlijk gekomen door iemand, die de snoeisels uit zijn aquarium in de sloot gooide. Zulke handelingen vragen tevoren liever enig beraad!
    Het waterschap hoopt waarschijnlijk op een strenge winter….

    Like

  9. Dat lijkt me inderdaad wel een probleem. Over het algemeen is het introduceren van uitheemse planten en dieren nooit een succes gebleken. En het duurt jaren voordat je er weer vanaf komt. Als dat al lukt.

    Jij hebt dit probleem overigens goed in beeld weten te vangen.

    Gr. René

    Like

  10. Binnenkort zijn er weer verkiezingen voor het Waterschap.
    Je zou verwachten dat men dan de eigen slootjes schoon wil hebben?

    Exoten blijven lastig in onze natuur.

    Verontruste verhalen over een Oosters fruitvliegje duiken ook overal op.

    Natuurvriendelijke groet,

    Like

Reacties zijn gesloten.