Over

Dit weblog wordt onderhouden door Jan K. alias Afanja, zestiger en samenwonend met Aafje. De naam ‘Afanja’ is dan ook een anagram van ‘Jan & Aaf’.

Nadat in oktober 2004 MS (Multiple Sclerose) bij mij werd vastgesteld, ben ik begin 2005 begonnen met een website onder eigen domein: www.afanja.nl.
Vanaf het begin stond de fotografie centraal, maar na verloop van tijd was het af en toe plaatsen van een fotoserie niet meer genoeg. Daarom ben ik op 24 oktober 2005 de titel “Afanja’s weblog” begonnen met bloggen. De eerste maanden schreef ik over alles wat maar in mijn gedachten opkwam, van de dagelijkse ditjes en datjes tot de landelijke politiek, maar de fotografie bleef centraal staan.

Om de een of andere reden rust er geen zegen op mijn weblogs. Nadat in juni 2008 mijn eerste weblog verloren ging als gevolg van een technische storing, ben ik overgestapt naar web-log. Daar heb ik dagelijks een logje geplaatst op ‘Afanja’s Kuierkiekjes‘. Omdat het systeem van web-log me niet echt beviel, ben ik in april 2009 weer terug gegaan naar WordPress. Na ruim een jaar ontstonden er in mei 2010 problemen met het plaatsen van reacties op ‘Afanja’s Lichtlijnig‘. Omdat deze problemen tegelijkertijd optraden bij meerdere weblogs ben ik ervan overtuigd, dat ze een gevolg zijn van een handeling die door de provider is uitgevoerd op de server. Na talloze mailtjes met hostingprovider Strato te hebben gewisseld, was er nog geen zicht op een oplossing, daarom ben ik maar weer op zoek gegaan naar een alternatief.
Mijn weblog is om verschillende redenen belangrijk voor me. Om te beginnen dwingt het weblog me om zo mogelijk dagelijks even met de camera naar buiten te gaan. Vanwege de beperkingen die de MS met zich meebrengt, lukt dit niet echt elke dag, maar ik streef daar wel naar, omdat lichamelijke beweging van belang is om mijn conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Daarnaast heeft het bloggen me in de loop der jaren een aantal leuke contacten met medebloggers opgeleverd.

Kortom: eind juli 2010 was het tijd voor een frisse doorstart onder de vertrouwde titel ‘Afanja’s Weblog’.
Het ziet er allemaal weer net iets anders uit dan op ‘Lichtlijnig’, maar de grootste verandering zit in het formaat van de foto’s, want die kan ik hier net wat groter publiceren.

Wanneer je hier voor het eerst komt kijken, zoek je wellicht onderaan het logje – op de meest logische plaats – tevergeefs om een mogelijkheid om te reageren. Dat is nog even een zwak punt in het ontwerp. Als je voor het eerst binnenkomt op de startpagina van dit weblog, moet je eerst even op de titel van het logje klikken of op de tekst met “Comments” naast de titel. Daarmee verschijnt onderaan het logje het reactievenster.
Ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dit kan vertalen en aanpassen, zodat het onderaan het logje komt te staan. Het zou me niet verwonderen als het in het ontwerp is vastgebakken. in dat geval is het een kwestie van even wennen, maar als je vanuit een reader een titel rechtstreeks opent, heb je er al geen last meer van.

Wat betreft het formaat van de foto’s: het is natuurlijk een klein kunstje om mijn foto’s zonder enig respect te pikken en elders zonder bronvermelding te gebruiken, maar let wel: op alle foto’s op dit weblog rusten copyrights. Voor commerciële doeleinden is het gebruik van mijn foto’s (met bronvermelding) alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Bij gebruik voor niet-commerciële doeleinden stel ik een mailtje zeer op prijs: afanja(apenstaartje)gmail.com

28 gedachten over “Over

 1. Hoi Jan,

  ik ken je niet, maar ik vind wel dat je erg mooie foto’s maakt! Pracht weblog! Ik ben zo vrij geweest om bij een deel van jouw foto (druppels op bladeren) een gedicht te schrijven. Heb ik op mijn blog gezet. Mocht je dat liever niet hebben, dan verwijder ik hem weer.
  Groet en het ga je goed,
  Rob Haster

  Geliked door 1 persoon

  • Dag Rob,
   Dank voor je compliment, leuk om te horen. Met verwijzing naar mijn weblog heb ik er geen bezwaar tegen dat mijn foto’s voor niet-commerciële doeleinden gebruikt worden. En dat geldt al helemaal, wanneer er op zo’n dichterlijke wijze gebruik van wordt gemaakt.

   Like

 2. Via een reactie die je elders achterliet, kwam ik op jouw blog terecht. Ik lees dat je al heel lang blogt. Ik ga je volgen want de foto’s die ik tot nog toe heb gezien zijn erg mooi en doen me nostalgisch terugdenken aan de tien jaar dat ik op het Friese platteland heb gewoond.

  Geliked door 1 persoon

 3. Usually I visit the “About” first, but now I finally I made it here:) I realise i make an exception for Dutch bloggers – meer vertrouwen in landgenoten, haha. I remember a few years ago, you stopped for some time, and I always meant to ask you what it was about, but now I know it was MS. Am glad it did not keep you from doing what you love to do!! with much respect, Jesh StG!

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Jan,

  ik zou graag met u van gedachten willen wisselen tav de Nije Heawei. Ik ben een bewoner van de Heawei en niet blij met de verwijdering, zo met mij bijna de hele buurt. Aangezien de gemeente niet de goede procedure gevolgd heeft mag de weg er nog niet uit!

  Anke

  Like

 5. Beste Jan of Anja,

  Ik ben met een column bezig voor de digitale nieuwsbrief van Kleurrijk Fryslân en zocht een foto van een regenboog in Fryslân.
  Via Google kwam ik al snel bij jullie terecht. Wat een schoonheid!
  Mag ik een foto van je gebruiken? Kleurrijk Fryslân is een vrijwilligersorganisatie en geld hebben we helaas niet.

  Uiteraard wel naamsvermelding en een link als je dat zou willen.

  Als je wilt kan ik je de collumn eerst laten lezen. Dan graag even je mailadres.

  Jan Bosman
  Kleurrijk Fryslân

  Like

 6. Beste Jan, ik schrijf momenteel aan mijn 2e dichtbundel ‘Vogels in de mist’. Toevallig was ik gisteren via google op zoek naar auteurs-vrije foto’s en kwam 1 van jouw prachtige foto’s tegen. Ik was hier zo van onder de indruk, dat ik je wilde vragen of ik de betreffende foto als cover voor mijn boek mag gebruiken. Ik kan je hier echter niet (veel) voor betalen, maar een tegenprestatie in de vorm van je naam als bronvermelding in het boek en een bos bloemen of een fles wijn kan altijd. Zou je daarvoor eventueel contact met mij kunnen opnemen via ndpiersma(apenstaartje)yahoo.com Zal nog eens ene kijkje op je prachtige site nemen, mijn oprechte complimenten, leuk!

  Like

 7. Hoi Jan,

  Je zal waarschijnlijk gemerkt hebben dat Google
  zijn Afbeelding Zoeksysteem heeft gewijzigd, maar spijtig
  genoeg biedt het meer nadelen dan voordelen.
  Zeker voor mensen met fotoblogs.

  we hebben gisteren een Facebook pagina gemaakt
  om mensen hiervan op de hoogte te brengen.

  Ga maar eens een kijkje nemen op:
  https://www.facebook.com/pages/Webmasters-and-Artists-against-new-Google-Image-Search/435279123212967?ref=hl

  Je kan er je ervaringen kwijt en hopelijk kunnen we hier iets aan doen.

  groetjes
  Dave

  Like

 8. beste jan,
  al een hele poos heb ik je website onder mn favorieten staan. veel plekjes die ik herken en sinds kort ook persoonlijke dingen die ik herken. zie nu voor het eerst je partner aaf. ik herken haar van lang geleden. toen ze nog met joep was en kort daarna. ik was verzekeringsadviseur bij rvs in die tijd. mijn hobby was ook altijd fotografie. vroeger nachte in de doka maar dat is er niet meer bij. wel zoek ik naar leuke fotosites en kwam er vanavond weer eentje tegen.
  enfin, ik kan nog wel even doorgaan. doe ook de groeten aan aaf .
  jan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.