A roundabout us

Enige tijd geleden liet ik hier de onderstaande foto van een ‘Alziend oog’ zien. Vandaag is het tijd om te onthullen wat het is. Het maakt onderdeel uit van het kunstwerk ‘A roundabout us’ van Hans Mes, dat in 2011 ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van de Philipsfabriek in Drachten op een rotonde in de Noorderhogeweg is geplaatst …

In opdracht van Philips maakte de kunstenaar een sculptuur op de rotonde voor het bedrijf rondom het thema: ‘Wij maken het verschil’. Voor hij aan het ontwerp begon vroeg hij verschillende werknemers van Philips hoe zij over het thema van zijn opdrachtgever dachten. Het thema en hun visie leidden samen tot deze interactieve gedachtewolk, die de inspirerende innovatie laat zien van zes decennia succes …

Het in staal uitgevoerde kunstwerk is de 3 dimensionale schets van die gedachtewolk. Het symboliseert de ontwikkeling van ideeën door Philips Consumer Lifestyle, het vooruitlopen op trends in de markt. Maar ook verwoordt deze gedachtewolk de wensen van de consument die zijn manier van leven wil verrijken. Het ruimtelijke lijnenspel van de wolk heeft een schetsmatige structuur alsof hij met een potlood is getekend …

De wolk omvat drie beeldende elementen: Een portret van Dr. Alexander Horowitz, de uitvinder van het roterend scheersysteem, de drie scheerkoppen zoals ze al jarenlang worden gemaakt in Drachten en een oog wat in de toekomst kijkt. Deze drie iconen geven gestalte aan 60 jaar succes van Philips Drachten …

Langzaam en gelijktijdig veranderen het portret, de scheerkoppen en de iris van het oog steeds in een andere kleur waarbij het tempo van de kleurverandering kunnen worden bepaald door de mate van omgevingslicht en de verkeersdrukte op de rotonde. De natuurgetrouwe iris die geleidelijk in een steeds andere kleur van de regenboog verandert is letterlijk en figuurlijk de eye catcher van het beeld …

De oostelijke afslag van de rotonde voert direct naar het fabrieksterrein van Philips Consumer Lifestyle, of Philips Drachten zoals het kortweg wordt genoemd. Met momenteel nog ca. 1500 werknemers, waarvan ruim een derde ingenieur is, is Philips nog steeds met stip de grootste werkgever van Drachten. Zonder Philips zou Drachten waarschijnlijk nog een onbeduidender dorp geweest zijn dan het nu is. En dat zegt toch wel wat …

30 gedachten over “A roundabout us

  1. Een magnifiek beeld. Nog mooier met de degelijke uitleg die je hier geeft. Boeiend met al die elementen van Philips erin. En ook in het donker is het mooi om te zien met dat warme licht.
    Philips heeft dus heel wat betekend voor Drachten. Ook hier in Terneuzen was Philips lange tijd van groot belang. Het bedrijf bood aan zo’n 700 mensen werk. In 2014 werd Philips hier opgedoekt.

    Geliked door 1 persoon

    • Ik vond het beeld zelf ook pas interessant, toen ik het verhaal erachter had gehoord.
      Philips betekent met werkgelegenheid voor ca. 1500 mensen nog steeds veel voor Drachten. Als Philips Drachten dicht gaat, dan betekent dat een regelrechte ramp voor Drachten. Maar met de innovatiecluster in huis, denk ik dat dat niet zo snel gaat gebeuren.

      Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: De fierljepper | Afanja's Weblog

  3. In woord en beeld een mooi bericht. Philips was vooral vroeger een begrip. Een betrouwbaar merk. Later werd het omringd door andere goede merken.
    Wel mooi dat Philips zoveel werkgelegenheid biedt. Drachten zou je best een stad kunnen noemen. Alles is daar aanwezig. Bijna alles… een treinspoor ontbreekt nog. 😉

    Geliked door 1 persoon

  4. Wat moet je er van denken. Apart is het in ieder geval, opvallend ook, zéker met dat oog.
    Het scheelt natuurlijk dat men inspraak had en daardoor bijzonderheden herkende.
    Ik verwacht dat men er aan wende en het niet meer wil missen.

    Geliked door 1 persoon

  5. Bedankt voor de uitvoerige uitleg over het kunstwerk waarvan we een tijdje geleden al een glimp mochten opvangen. Het is waarlijk een mooie creatie vol symboliek Jan. Vooral ’s avond lijkt het me nog meer bewonderenswaardig.

    Geliked door 1 persoon

  6. Drachten en Philips! Een twee-eenheid is/was het misschien strikt genomen niet, maar je hebt natuurlijk gelijk, zonder Philips was Drachten beslist onbeduidender gebleven. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Stadskanaal. Wat een invloed dat bedrijf gehad heeft in Noord-Nederland! Ik kan me een spoorlijntje langs de Swetten herinneren, tussen de wijk en het toen nog onbebouwde havengebied. Dat de vestiging in Drachten nu vooral een kenniscentrum is wist ik niet. Het is zonder twijfel de redding van Philips Drachten. Van scheerkoppen alleen kan men niet leven. Ik ben er niet goed uit of ik het kunstwerk op de rotonde mooi vind of niet. Maar het lichtende oog is wel gaaf en in elk geval niet te missen!

    Geliked door 1 persoon

    • Op de rails van dat goederenspoor heb ik heel wat centen en stuivers nog wat platter laten rijden. Philips was een goede werkgever, die in de jaren 50 en 60 zelf huizen liet bouwen voor zijn medewerkers. Dat is vooral in de Swetten nog steeds goed te zien. Ook op sociaal, cultureel en sportief heeft het bedrijf veel voor Drachten betekend. Als innovatiecentrum ziet de toekomst er voor Philips Drachten nog steeds goed uit, denk ik.

      Like

Reacties zijn gesloten.