Zondagse lichtende nachtwolken

In de zomer van 2005 ben ik min of meer in de greep van lichtende nachtwolken gekomen. Voor wie dat fenomeen nog niet kent, heb ik in 2018 een blogje geschreven: ‘Over lichtende nachtwolken’.

Toen ik zondag aan het eind van de avond rond 23:30 uur nog even naar buiten keek, zag ik dat de noordelijke hemel opvallend lichtblauw was. Het kon niet missen, er waren eindelijk weer eens lichtende nachtwolken te zien. Dat had ik wat eerder moeten weten, dan had ik er rekening mee kunnen houden, zodat ik nog even naar het buitengebied had kunnen rijden …

Nu dat er niet in zat, heb ik de camera even voor ons huis op het statief gezet om snel wat foto’s te kunnen. Daar heb ik in helaas geen zicht op de horizon, maar ik doe het ermee. Veel meer dan dit viel er niet uit te halen, want het licht begon al snel te verflauwen …

– wordt vervolgd

46 gedachten over “Zondagse lichtende nachtwolken

  1. Het is prachtig als je het in het echt ziet, ik heb het ook maar een paar keer gezien, pas geleden was het ook weer aan de Brouwersdam, maar ik ben dan niet zo dat ik er voor op uit ga. Ik hoop dat het je toch nog lukt!

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een mooi verschijnsel. Ik zal vannacht eens naar buiten kijken, als ik dat haal. Er zitten toch wel een paar mooie foto’s tussen zoals de drie nalaatste. Van wokkelswolken heb ik eens heel mooie foto’s kunnen maken. Ik reed ze met auto achterna.

    Geliked door 1 persoon

    • Het moet helder zijn en het moet erg koud zijn op ca. 80 km hoogte. Je moet bij voorkeur vrij zicht hebben op de noordelijke hemel, en daarna is het afwachten. Gisteravond waren ze weer te zien rond middernacht, maar ik had nog geen energie om naar buiten te gaan. Afgelopen week heb ik er 3 keer tevergeefs op gewacht in de polder. Komende nacht hebben we bij helder weer misschien nog eens een kansje.

      Geliked door 1 persoon

    • Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Daar zakt de zon nauwelijks onder de horizon, waardoor het vooral in het noorden veel lichter blijft. Dit heeft wel met diezelfde zonnestand te maken, maar lichtende nachtwolken geven daar een extraatje aan dat we niet zo heel vaak zien.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.