Afgelast

Ik had me gisteren voorgenomen om ’s middags op de iLark naar De Veenhoop te rijden. Daar stond de tweede wedstrijd van het traditionele SKS skûtsjesilen op het programma. Een uur voor aanvang werd de wedstrijd echter afgelast i.v.m. harde wind. Jammer, maar wel een terecht besluit, denk ik. Op de smalle, met bootjes omzoomde wateren bij De Veenhoop en Earnewâld zit een ongeluk in een klein hoekje. Bij wijze van voorwaarschuwing sloeg het skûtsje van Heerenveen zaterdag tijdens de eerste wedstrijd al door een onverwachtse windvlaag om …

Enfin, geen skûtsjesilen op De Veenhoop dus. Misschien maar goed ook, want met amper 17°C zou het al snel te koud zijn voor mijn onderdanen om daar langere tijd te staan en rond te drentelen. En een zitplaats heb ik er niet voor handen. Eigenlijk moet je in een bootje langs het wedstrijdwater zitten om het skûtsjesilen goed te kunnen zien. Maar ja, ik heb geen bootje … En als ik een bootje zou hebben, dan zou ik ermee langs het wedstrijdwater gaan liggen en niet erin, zoals deze slimmeriken in 2016 dachten te kunnen doen. Daar werden ze door de organisatie dan ook al snel weggestuurd, want je wilt echt geen skûtsje van tussen de 11 en 21 ton op je af zien denderen …

Om het skûtsjesilen hier toch weer even te laten passeren, heb ik wat foto’s uitgezocht, die ik in augustus 2016 heb gemaakt van de wedstrijd bij De Veenhoop. Omdat ik het toen heb bekeken vanaf de noordkant bij de Hooidamsbrug (Google Maps), had ik vandaag voor de zuidkant willen kiezen, maar dat zal dan ijs en weder dienende voor volgend jaar zijn …

42 gedachten over “Afgelast

  1. Och, ja dat is wel heel jammer natuurlijk, het was ook bar en boos afgelopen weekend, nu is het weer wat rustiger, maar nog steeds wel een kracht vijf hier. Ik vind het wel aangenaam allemaal al zou voor Joop wat minder ook fijner zijn, dan kan hij weer eens proberen te fietsen, dat gaat nu ook niet. .

    Geliked door 1 persoon

    • Het waaide hier vandaag ook weer hard, maar vooral buien zorgden weer voor sterke windvlagen. Te onbetrouwbaar voor het skûtsjesilen. En ook voor de iLark, maar het lijkt nu toch geleidelijk wat beter te gaan worden.

      Like

  2. Jammer dat de wedstrijd niet door kon gaan, het is een mooie gebeurtenis om gade te slaan. Ik zag op TV een reportage waar onder andere het omgeslagen skûtsje te zien was. Buiten dit ongeluk is het erg leuk om de wedstrijd te kunnen volgen, hopelijk gaat het morgen wel weer door na de twee afgelastingen.

    Geliked door 1 persoon

    • De kans dat de wedstrijden de komende dagen wel door kunnen gaan is vrij groot. Vooral omdat de buiigheid afnemen. Bovendien is de wind op de open water vaak minder vlagerig en kunnen de zwaarden diepen worden gestoken. We wachten het maar weer af.

      Like

  3. Een wijs besluit van de organisatoren. Een ongeluk met fatale afloop is zo gebeurd hé ?
    Bij ons in België zijn er ook veel evenementen afgelast door de aanhoudende regens. Het is spijtig, veel organisaties kijken tegen een kleine berg schulden en/of verloren inkomsten aan, maar ik denk wel dat ze verzekerd zijn tegen dit soort van situaties.

    Geliked door 1 persoon

    • Ja, het is voor velen intussen een tegenvallende zomer, terwijl die in juni zo hoopvol begon. Dit weer is voor niemand leuk, voor organisatoren van evenementen niet, voor camping- en standtenthouders nieten vooral voor de toeristen niet. We zullen het moeten uitzitten met zijn allen. Altijd nog beter dit dan het rampzalige weer met veel grotere gevolgen rondom.

      Like

  4. geweldig om dit evenement te kunnen bijwonen wat waren ze vroeger toch kundig om boten te ontwerpen die goederen konden vervoeren maar weinig diepgang hadden en toch grandioos hun werk konden doen en die nog steeds kunnen varen(dankzei heel veel vrijwilligers)

    Geliked door 1 persoon

  5. Jammer dat het niet door kon gaan. Voor jou was dit met de iLark een mooie gelegenheid.
    Het luistert best nauw bij dit evenement, de ene keer te weinig wind, de andere keer teveel wind.
    Zoals bij veel evenementen heb je altijd mensen die onverstandig bezig zijn. Dat zijn niet de watersporters, maar de waterrecreanten. Die laatste groep daar hebben de hulpverleners de handen vol aan.
    Hopen dat je er volgend jaar bij kunt zijn.

    Geliked door 1 persoon

    • Ja, het skûtsjesilen is altijd afhankelijk van de grillen van weer en vooral wind. Ik kan me nog herinneren dat we eens naar een drijfpartij op het Tjeukemeer hebben zitten kijken bij gebrek aan wind. Ze kunnen trouwens wel wat wind hebben, maar dan op de meer open en diepere wateren. Hier bij De Veenhoop en Earnewâld kunnen ze de zwaarden op veel plekken niet diep genoeg steken.
      We zien volgend jaar wel weer.

      Geliked door 1 persoon

  6. Indrukwekkend zijn ze, inderdaad geen ‘bootjes’. Dat zeiden we van de roeiboten, kano’s en gewone zeilboten.
    Mooi om te zien, apart ook, voor zover ik weet waren ze alleen in Friesland in gebruik.

    Geliked door 1 persoon

    • Skûtsjes zijn inderdaad typisch Fries. De meeste skûtsjes die nu nog varen, zijn gebouwd in Drachten. In Groningen werden wel tjalken gebouwd die erop leken, maar ze hebben nooit het skûtsje nooit weten te evenaren.

      Like

  7. Mooie foto’s! Ziet er stoer uit met die half donkere zeilen. De matadoren van de Friese meren. Ik volg de wedstrijd al geruime tijd eigenlijk niet meer, maar vroeger kreeg ik dagelijks de Leeuwarder Courant onder ogen en waren de Meeters en de Zwaga’s niet van de lucht. Het blijft toch een mooie strijd, net als de PC in Franeker.

    Geliked door 1 persoon

  8. Ik heb net op de tv gezien. Helemaal uitgebreid gekeken. Het is wel mooie zeilschepen. Ik hou wel erg van om te kijken.
    Ik heb wel eens gehoord skûtsjes! Mooie foto’s heb je gemaakt. Het was somber weer. Gelukkig heb jij ook gezien. Fijne dag verder.

    Geliked door 1 persoon

  9. Ik ben altijd een fan van zeilbootjes, eender welke soort, en deze zijn echt wel mooi. Dus ook zonder race heb je er toch een mooie serie opnamen van kunnen maken Jan, en dat is het belangrijkste denk ik. Fijne dag vandaag !

    Geliked door 1 persoon

    • Dit kun je eigenlijk geen bootjes meer noemen, Marc, het zijn forse stalen schepen van ca 12 tot 20 meter lang. Als die eenmaal op gang zijn en het water doorklieven, kun je maar beter even ruimte maken. Vandaag staat de 3e wedstrijd op het programma, ook weer op smalle en ondiepe water. Aangezien er nog steeds buien met een krachtig windveld over de provincie trekken zou het best eens kunnen, dat ook deze wedstrijd niet doorgaat. De foto’s waren overigens van 2016, want gisteren kon er niet worden gevaren.
      Jij ook een prettige dag.

      Geliked door 1 persoon

  10. Indrukwekkende skûtsjes! Ik heb het woord even moeten googelen, want ik had er nog nooit van gehoord. De wedstrijd zal heel erg de moeite zijn. Jammer dat ze is afgelast, maar veiligheid voor alles uiteraard.

    Geliked door 1 persoon

    • Skûtsjes zijn mooie oude zeilschepen van ca. 12 tot 20 meter lang. Ze werden in het begin vooral gebruikt voor het vervoer van turf, aarde en mest. Tegenwoordig worden ze een paar weken per jaar gebruikt voor de wedstrijden, die er sinds de Tweede Wereldoorlog mee worden gevaren. Daarnaast zijn veel skûtsjes te huur voor groepen. Halverwege de jaren ’80 heb ik er eens voor mijn werk een weekendje met een groep jongeren mee gevaren. Een mooie ervaring.

      Like

Reacties zijn gesloten.