Oorlogsmonument Soarremoarre

Sinds november 2010 staat er te midden van de weilanden bij het buurtschap Soarremoarre (spreek uit als: Swarre-mwarre) tussen Akkrum en Aldeboarn,  een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de zes bemanningsleden van een Wellington X9976 bommenwerper, die in de Tweede Wereldoorlog op deze plek het leven lieten. Regelmatig kom ik langs dit plekje, dat aan mijn ‘zuidwestelijke rondje’ ligt. Vorige week heb ik er wat foto’s gemaakt die me wel toepasselijk leken voor een logje op 4 mei …

110426-1223x

Op 7 november 1941 was Berlijn het doelwit van een grootschalige luchtaanval van de Britse Royal Air Force. Honderdvijftig bommenwerpers wierpen die avond boven de Duitse hoofdstad hun dodelijke bommenlast af. Op de gevaarlijke terugvlucht naar hun thuisbases in Engeland passeerden de vliegtuigen in de vroege ochtend van 8 november het Friese luchtruim …

110426-1218x

Op het vliegveld Leeuwarden waren de vijandelijke toestellen niet onopgemerkt gebleven. Duitse nachtjagers stegen op om de terugkerende bommenwerpers te onderscheppen. Boven Aldeboarn lukte het de Duitse jachtvlieger Helmut Lent om een tweemotorige Wellington in zijn vizier te krijgen. Na een kort salvo dook de machine brandend naar beneden om uiteindelijk omstreeks 01:20 uur in een weiland bij het buurtschap Soarremoarre de grond te raken. Bij de crash kwam de gehele zeskoppige crew om het leven …

110426-1219x

De Wellington X9976 behoorde tot het 75e (New Zealand) Squadron van de Royal Air Force. De bemanning bestond uit zes jonge mannen: drie Nieuw-Zeelanders, twee Engelsen en een Ier. Hun stoffelijke resten werden in 1952 geborgen en zijn toen overgebracht naar de geallieerde oorlogsbegraafplaats bij Bergen op Zoom …

110426-1220x

In Akkrum en Aldeboarn is de tragische crash nooit in de vergetelheid geraakt. Nog tijdens de bezetting werd het veldgraf van de bemanning gemarkeerd met een houten kruis en een naambord. De basis voor de oprichting van het huidige monument werd al in 2006 gelegd met de herdenking van het voorval, 65 jaar na dato door basisschoolleerlingen uit Akkrum en Aldeboarn …

110426-1221x

Midden in de weilanden werd op de crashlocatie een tijdelijk monument geplaatst en bloemen gelegd. Het succes van deze herdenking was voor CBS De Finne aanleiding om een permanent monument voor de gevallen vliegeniers na te streven. Voor de realisatie van het gedenkteken werd in 2009 de Commissie Monument Soarremoarre opgericht, bestaande uit directieleden van de beide Boarnster basisscholen, ouders, leden van het 4-mei comité Utingeradeel, een ooggetuige en leden van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation. Gesteund door de gemeente Boarnsterhim en talrijke donateurs is de commissie er in geslaagd om het monument tot stand te brengen …

110426-1222x

Vanavond staan we weer twee minuten stil ter nagedachtenis aan allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

15 gedachten over “Oorlogsmonument Soarremoarre

 1. Indrukwekkend, het monument ter ere van de bemanning die omkwam bij de crash in Soarremoarre. Hetzelfde vliegtuig vloog op 24 oktober, toen Roden werd gebombardeerd, een missie naar Emden. Op die avond was piloot Trevor Gray niet aan boord. Zijn plaats werd ingenomen door Sgt. Colville. Ook op de avond van 24 oktober vloog het toestel vanaf Feltwell, uit het 75 squadron. Op die basis was ook het 57 gestationeerd. In het boek, door mij geschreven over het bombardement op Roden, wordt ook Soarremoarre genoemd. In juli van dit jaar werd een blindganger in Roden geruimd. Exact veertien dagen na Roden stortte het toestel dus neer.

  Like

 2. Oorlog blijft van alle tijden en verschrikkelijk. Het is goed om daarom zeker op deze dag ‘even’ stil te staan en te denken aan allen die voor onze vrijheid zorgden en aan degenen die nog steeds strijd voeren.

  Like

 3. het moet toch vreselijk zijn om zo ver van huis aan dergelijke gevaarlijke operatie mee te doen.
  Dat het zo trgisch moest aflopen …
  goed dat je dit onder de aandacht brengt Jan.

  Like

 4. Goed om hierbij stil te staan en te herdenken Jan.
  Vindt het altijd moeilijk als ik die jonge leeftijden zie.
  In noord Frankrijk vorig jaar hebben we op een parkeerplaats gestaan met evenzo een neergeschoten vliegtuig monument.
  Het is goed om daar dan even bij stil te staan tijdens een pauze. Het zet je weer aan het denken.

  Like

 5. Zoals je weet kom ik daar vrij regelmatig langs. Ook al is het geen 4 mei dan bepaalt dat monument me er elke keer weer bij dat vrijheid iets is dat niet vanzelf komt of blijft.

  Like

 6. Ook vanavond ben ik weer te vinden bij de plaatselijke dodenherdenking. Het onderdeel dat de kinderen van een basisischool verzorgen ontroert mij jaarlijks het meeste.
  Vriendelijke groet

  Like

Reacties zijn gesloten.