Weerbeeld april 2011

Eigenlijk zou ik kunnen volstaan met één zin: april was warm en droog, maar dat is wel erg kort door de bocht. Bij het KNMI in De Bilt is de gemiddelde temperatuur in april uitgekomen op 13,1 ºC, tegen een langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 van 8,3 ºC. April 2011 evenaart daarmee van het record van 2007. Een warmere aprilmaand is er sinds het begin van de metingen in 1706 niet geweest.

In ons tuintje ben ik uitgekomen op een gemiddelde temperatuur van 12,6 graden, en dat is dan net geen record, want in april 2007 kwam de gemiddelde temperatuur uit op 12,8 ºC. Ik heb 10 warme dagen (maximumtemperatuur 20 ºC of hoger) en 4 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 ºC of hoger) kunnen noteren …

110502-temp-april

Het weeroverzicht van maart kon ik illustreren met een foto van de eerste koeien in de wei, in de laatste week van april werd op verschillende plaatsen het gras voor het eerst gemaaid, en dat levert toch ook altijd wel een aardig beeld op …

110426-1315x

April was niet alleen erg warm, maar ook droog. Gemiddeld viel er over het land ca. 11 mm, tegen ca. 45 mm normaal. In ons tuintje viel in april slechts 7 mm regen. Na een relatief droge winter, een erg droge maar met gemiddeld over het land slechts 13 mm neerslag, begint het neerslagtekort intussen flink op te lopen. Volgens het KNMI is het neerslagtekort, berekend uit de hoeveelheid neerslag verminderd met de verdamping, gemiddeld over het land opgelopen tot ongeveer 100 mm. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar en het groeiseizoen. Zo’n neerslagtekort wordt gewoonlijk pas eind juli, begin augustus bereikt …

110502-neerslag-april

De droogte heeft de afgelopen tijd tot diverse grote natuurbranden geleid, grote voorzichtigheid met vuur is en blijft voorlopig geboden, want er lijkt voorlopig nog geen eind aan de droogte te komen. Tot op dit moment heb ik de boeren nog niet horen klagen, maar ik kan me zo voorstellen dat zij zo langzamerhand toch wel wat regen op hun landerijen willen hebben. De insecten varen in elk geval wel bij het droge en zonnige weer …

110413-1310x

Zelf had ik vanaf 20 april wat moeite om te wennen aan de plotselinge zomerse warmte. En net toen ik eraan gewend was, daalde temperatuur gisteren plotseling weer naar een graad of 12. In het weekend schijnen we weer richting 25 graden te gaan, dus het blijft behelpen met de op en neer dansende temperaturen. Vandaag blijf ik in elk geval lekker binnen bij de weer tevreden pruttelende cv.

14 gedachten over “Weerbeeld april 2011

 1. We mogen absoluut niet klagen over april, integendeel ipv de grillen kregen we zomerse temperaturen. Soms inderdaad een beetje te heftig, we kregen amper de tijd om eraan te wennen he. Groetje,

  Like

 2. Vannacht schijnt het hier een klein beetje geregend te hebben, maar als ik kijk hoe droog de grond nog/al weer is betwijfel ik of dat meer dan 1 mm geweest is. En met die straffe wind van de laatste tijd zal het met die verdamping ook alleen maar harder zijn gegaan neem ik aan.

  Like

 3. klagen, klagen….maar de groei raakt inmiddels al uit het gras en we kunnen nog niet maaien… Gelukkig kunnen we zelf nog iets regelen met water inlaten, maar hemelwater werkt stukken beter, al is het maar een ietstiepietstie…

  Like

 4. We hebben inderdaad wel wat water nodig Jan.
  Ik ruik bijna het groen gemaaide gras van je foto 🙂
  Ons tuintje heeft nu geel en knisperend gras van de droogte
  Maar in de zon uit de wind blijft het genieten.
  🙂 Aly

  Like

 5. Ik klaag niet over het mooie weer van april. Kan me ook niet herinneren wanneer er hier regen is gevallen. Wel een koude wind gisteren en vandaag. Dus een frisse bui kunnen we wel gebruiken. Het gras hier voor de deur is al helemaal geel.
  Je hebt het weer knap weergegeven Jan.

  Like

 6. Het was mooi weer, de overgang niet altijd lekker.
  Gelukkig vandaag hier minder wind, dus best lekker.
  Maar thuis gekomen ook even de verwarming aan, de kou er ff uit.
  Het weekend word gelukkig weer mooi.
  Toch wel genieten hoor.
  Mooie foto van het pas gemaaide grasland, de insekten hebben het inderdaad goed nu.
  Mooi om te fotograferen en je hoeft er niet uit.
  Groeten en gezellige woensdag.

  Like

 7. Ik moet ook wennen dat het nu kouder is, en duik ook even heerlijk in je zonnetje.
  Ik heb de verwarming nu aan, zat hier te kleumen….en hier kunnen onze spiertjes niet tegen hè 😉
  Handig die Twitter zie gelijk dat je een nieuwe log hebt geplaatst 🙂

  Dikke knuffel,
  Anneke

  Like

 8. Ik las vorige maand in de krant – de LC?? – dat er pas in juli enige regen van betekenis wordt verwacht. Daar moet ik eerlijk gezegd niet aan denken. Droog is het wel. En er staat de laatste dagen een ijzige harde wind, vind ik. Brrr, de cv kan inderdaad best aan.

  Like

 9. Vervelend voor je die schommelende temperaturen.
  Hier staat de CV nog steeds uit. Het is meer van after sun… 🙂
  Fijne avond!

  Like

 10. een prachtige maand april…

  de bloesems waren +/- twee weken vroeger dan normaal

  ook hier is men reeds volop gras aan ’t maaien bij 19°

  er komt geen cv aan te pas

  groeten !

  groeten !

  Like

Reacties zijn gesloten.