Eten en gegeten worden

Nadat ik me vanochtend op het nieuws omtrent de dood van Osama Bin Laden had gestort en een paar weblogs had bezocht, had ik er vanmiddag behoefte aan om even uit te waaien. Dat was geen enkel probleem in de koude noordoosten wind. Gelukkig had ik vooraf de thermometerstand bekeken, en die gaf in ons tuintje slechts 12 ºC aan. Een extra dik vest was dan ook bepaald geen luxe. Om nog een beetje beschutting te vinden, besloot ik naar het Weinterper Skar te rijden. Bij Geertsines had ik gisteren gelezen dat de brede orchis daar weer tot bloei was gekomen, een week vroeger dan in 2009 en bijna twee weken vroeger dan vorig jaar. Maar dat is geen wonder na de record warme aprilmaand …

110502-1349x

Het spreekt voor zich, dat ik me een tijdje uiterst voorzichtig heb opgehouden op de plek waar deze prachtige bloemen ook dit jaar het landschap weer kleuren. Dankzij zijn stevige bouw liet de brede orchis zich in de stevige windvlagen goed fotograferen. Ditmaal waren de wolken af en toe spelbreker. Toen ik de foto van het bovenstaande tweetal maakte, schoof er net weer een wolk voor de zon. Later in de week zal ik jullie wat zonniger plaatjes van de orchis voorschotelen, en ook nog een heel ander bloemetje dat op de Rode Lijst staat.

Nu wil ik jullie een scène tonen, die ik enige tijd later aantrof, toen ik even wat rondscharrelde langs de luw zijde van het struikgewas aan het zuidelijke pad …

110502-1400x

Een spin had een zweefvlieg te pakken gekregen …

110502-1401x

Omdat de wind hier hoegenaamd geen vat op de bladeren kreeg, kon ik de schranspartij goed bekijken en fotograferen …

110502-1403x

Ik moest onwillekeurig even terugdenken aan het filmpje “Het juffertje en de zonnedauw“, dat ik vorig jaar bij de Mersken maakte. Dat filmpje maakt sinds enige tijd trouwens deel uit van de educatieve collectie van het Natuurmuseum Brabant, maar dit terzijde. De scène die ik vanmiddag aantrof, leende zich niet echt voor video. Daarvoor ging het allemaal wat te traag. Na een kwartier was dit de stand van zaken …

110502-1417x

Hoe het precies in zijn werk gaat weet ik niet, maar het lijkt erop dat de spin zijn krachtige kaken steeds een stukje verderop in de zweefvlieg zet, om heb zo stukje bij beetje leeg te zuigen …

110502-1419x

Tja, de een z’n dood is nu eenmaal de ander z’n brood. ’t Is wat sneu voor die zweefvlieg, maar spinnen moeten ook door de tijd …

110502-1420x

Mijn dag was mede dankzij dit tweetal in elk geval weer goed.    🙂

24 gedachten over “Eten en gegeten worden

 1. I love your photos, especially the bee in the flower. I stumbled upon your blog, really like it, very nice.
  I am in Atlantic Candad and just started blogging last month. Perhaps u will take a peek at my blog. Thank you.
  Lilly

  Like

 2. Mooi vastgelegd Jan, het is wel tragisch voor de zweefvlieg maar tja zo is de natuur!
  Ook de spinnetjes zijn supergoed gelukt, wat zijn het er veel…
  Tot de volgende keer, groetjes Sietske

  Like

 3. Hoop niet dat je het erg vindt dat ik je macrowerk gewoon heel goed vind. Je hebt het geheel in de vingers en ik weet hoe moeilijk het is. Voor jou persoon vormt dit geen probleem, je doet het gewoon, maar gewoon is het niet, het is wonderschoon Jan….

  Like

 4. Dit heb je goed in beeld gebracht Jan.
  Tjee wat een super macro`s.
  Zie zelfs heel duidelijk de oogjes van de spin.
  En je gele babyspinnentje moeten ook nog eten.
  Dat beloofd een goed spinnen jaar
  te worden :-O
  :-))

  Like

 5. Volgens mij is het wel slow food. 🙂

  De spin spuit eerst spijsverterende gifstoffen in de zweefvlief, die vervolgen van binnen geheel en al oplost tot een voedzaam en voor de spin smakelijk papje. Uiteindelijk zuigt de spin dit papje door zijn rietje op. Zo gaat de spinnenmaaltijd in zijn werk, heb ik me laten vertellen.

  Mooie foto’s, Jan.

  Like

 6. Prachtig, je brede Orchis! Dat hij nu al bloeit? Spinnen zijn zulke intrigerende beesten. Kun je uren naar kijken! Niet aangeschoven voor een hapje? Ik ben jaloers op je Raynox voorzetlens. Hij is echt heel goed! En droog? Ondanks het feit dat w vorige week aardig wat nattigheid hebben gehad hangt alles al weer slap en is het gras geel….

  Like

 7. Wat ben jij educatief bezig! 🙂 Heel leuk dat ze er daar in Brabant nu ook van meegenieten en van de muziek natuurlijk. Maar deze doodsstrijd mag er ook wezen. Ben benieuwd naar de andere Orchis foto’s. Deze is al mooi. Zag ze nog nooit in het echt.

  Like

 8. sjonge, die oogjes zeg!
  OT. dit jaar geen anti zwemles bij ons want de boer is onlangs aan zijn versleten knie geholpen en moet dus even rustig aan doen….

  Like

 9. Heb je wat met spinnen Jan 😉
  Het zijn prachtige opnamen geworden. Het verorberen gaat wel tergend langzaam ik hoop dat de vlieg van schrik een hartstilstand had want anders is het wel een marteling.
  Wat een compliment waard dat je filmpje educatief word gebruikt.

  Like

 10. Weer een prachtige serie. Dat filmpje over de zonnedauw kon ik me inderdaad nog herinneren. Heb het net nog eens teruggekeken. Wel geweldig dat ze dit nu gebruiken als educatiemateriaal. Wel een eer, toch?

  Like

 11. Dat geloof ik dat je dag weer goed was.
  Mooi zeg om te zien. Inderdaad het is de natuur.
  Mooie foto van de orchis, wet dat hij hier in Bargerveen ook voorkomt, maar nog niet gezien.
  Moet er eerdaags weer eens een kijkje gaan nemen.
  Groetjes en prettige dinsdag.

  O.T bij mij zijn de reactie’;s weer uitgeschakeld ;-(

  Like

 12. oefff
  dat zijn closeups waar je U tegen zegt hé:-)

  geweldig jan, ik heb de orchis zaterdag gezien gaaf hé,
  vandaag zag mijn eerste koninginnepage???
  en dat is wel héél extreem vroeg…
  want er is geen dille en geen peen??

  jouw plaatjes, zijn..
  hoe kan het ook anders..
  plaatjes:-)

  Like

Reacties zijn gesloten.