Bijzondere bloemen

Maandag schreef ik hier al dat de brede orchis (Dactylorhiza majalis) dit jaar wel erg vroeg in bloei staat in het Weinterper Skar. Maar ja, dat is niet zo gek na een aprilmaand, waarin de gemiddelde temperatuur in onze omgeving zo’n 5 graden boven het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 lag. Het leek mij in ieder geval een prima onderwerp voor een logje op Bevrijdingsdag …

110502-1341x

Deze orchidee is in Nederland en België wettelijk beschermd en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. De voornaamste bedreigingen voor de brede orchis zijn de verdroging en vermesting van zijn biotopen. In sommige natuurgebieden, zoals het Weinterper Skar, wordt de grond kunstmatig schraal gehouden door na het maaien het gras af te voeren. Dankzij deze manier van werken kan de brede orchis hier elk jaar in mei-juni blijven bloeien …

110502-1344x

Ik vind het elk jaar weer een feest om foto’s van deze schoonheid te maken …

110502-1346x

Elders in het Weinterper Skar bloeit een nog zeldzamer plantje: het heidekartelblad (Pedicularis sylvatica). Het heidekartelblad staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. De plant schijnt tot 25 cm groot te kunnen worden, maar zo groot heb ik ze nog nooit gezien. Over het algemeen houdt het met 5 tot 10 cm wel op, maar vaak halen ze dat niet …

110502-1357x

Het bloemetje is bijzonder klein, om de afmetingen te omschrijven gaat het eerder om millimeters dan om centimeters. Om een idee te geven van het formaat van dit nietige bloemetje heb ik mijn aansteker er maar weer even naast gelegd. Nee, geen zorg, ik heb hem ter plekke niet gebruikt. Ook in het Weinterper Skar is het namelijk erg droog, sinds enige tijd geldt er dan ook een rookverbod …

110502-1354x

Om de werkelijk prachtige bloemetjes te kunnen laten zien komt de Raynox DCR-250 Macro voorzetlens weer goed van pas. Die naam noem ik nog maar eens, omdat er nog regelmatig wordt gevraagd naar de lens die ik gebruik. Om daarover dan ook maar meteen volledig te zijn: de camera waarmee ik werk is de Canon PowerShot SX1 IS

110502-1351x

Terug nu naar het heidekartelblad. Mooi hè …

Maar het is wel weer zo’n plantje dat verloren dreigt te gaan als we met z’n allen niet heel zuinig omgaan met ons milieu en de laatste stukjes natuur die ons land nog rijk is. De gemeente Opsterland heeft ook voor het Weinterper Skar, dat deel uitmaakt van het beekdal Koningsdiep, in Den Haag de noodklok geluid voor de bezuinigingen op natuur …

110502-1355x

Best mogelijk dat er volgende week nog een paar foto’s van deze kleine wonderen der natuur volgen. Dinsdag staat er weer een fotokuier met Jetske op het programma, en ik weet dat die elk jaar met veel plezier letterlijk en figuurlijk plat gaat voor al dit moois …

090514-1040x

14 gedachten over “Bijzondere bloemen

 1. Schitterende opnames van een stukje natuur waar we heel zuinig moeten op zijn.Het kartelblad heb ik nog nooit ergens gezien maar de orchissen zijn een feest om te aanschouwen..Ik heb ook een paar plekjes waar ze bloeien ontdekt.

  Like

 2. Een heel bijzonder logje Jan over deze bijzondere bloemen, de laatste zeer zeker 😉
  Prachtige opnamen zeker van dat hele kleintje, je zou als je niet uitkijkt er zo maar op kunnen gaan staan. Wat zit er toch mooi tinten in een zo’n bloem.

  Like

 3. Jetske een bloem tussen de blommen :-)))
  Knap gefotografeerd Jan vooral het piepkleine bloemetje.
  De orchidee heb ik nog niet in de natuur ontdekt
  Prachtig van kleur deze mooie serie.
  🙂 Aly

  Like

 4. wat zie ik nou…Heb jij Jetske zomaar op de grond gegooid?
  Dat had ik nu niet van je verwacht Jan.
  Je hebt een prachtig eerbetoon aan de orchidee gemaakt Jan.
  Daarom zal ik het je niet al te zeer euvel duiden.

  Like

 5. Heel mooi, weet dat ze zo klien zijn, dus misschien daarom altijd over het hoofd gezien.
  Misschien in het weekend eens naar Bargerveen.
  Je hebt veel plezier van je lens, wertk allemaal perfect, en is leuk om te doen.
  Groeten en prettige vrijdag, geniet van het mooie weer.

  Like

 6. wahahhaha
  jets gaat plat voor de blommen:-)
  geweldig jan wat een mooie planten hé,
  ik weet een plek waar ze staan dat heidekartelblad, en ik moet daar eerdaags tóch eens gaan kijken,
  heerlijk om ze weer te zien

  Like

 7. Het had niet veel gescheeld of we hadden vandaag bijna hetzelfde onderwerp gehad. Op het laatste moment heb ik gekozen voor bollenvelden. Mijn foto’s van het kartelblad volgen nog wel. Vorig jaar was dit plantje massaal aanwezig in It Skar. Het lijkt wel alsof er dit jaar veel minder zijn. Maar misschien volgt de grote groep nog. Voor zover ik weet bloeien ze slechts één keer per twee jaar, dus misschien het ene jaar meer, het andere jaar minder.

  Like

 8. Ik ben erg onder de indruk van je voorzetlens, je maakt er schitterende macro’s mee. En ik zit nog steeds te overwegen of ik een DSRL zal aanschaffen… . Het ruisniveau van de SX1 stoort me persoonlijk nogal, maar als ik bovenstaande resultaten zie, ga ik toch wel weer erg twijfelen… .

  Like

 9. heel mooi en met een interessante duiding …

  en die grappige afsluiter mag er best wezen…

  Het is wel vreemd dat wij een Bevrijdingsdag of een Dodenherdenking niet eens kennen, slechts het einde van de eerste wereldoorlog wordt officieel herdacht, namelijk op 11 november

  groeten

  Like

Reacties zijn gesloten.