“Romsicht” op oude fundamenten

Laat ik vandaag eens beginnen met een kaartje van een deel van de Jan Durkspolder tussen Oudega en Earnewâld …

De foto’s van het ondergelopen land, die ik hier gisteren liet zien, heb ik gemaakt bij de Hooidamsbrug (1). Dat ondergelopen land is ruwweg de groene driehoek linksboven de 1.

Sjoerd vroeg gisteren waar de naam Hooidammen vandaan komt. Op die vraag heb ik (nog) geen antwoord kunnen vinden, ik laat het daarom bij het vermoeden dat de Hooidammen en diverse hooiwegen in de omgeving vroeger van belang waren voor het vervoer van het hooi van de laag gelegen hooilanden in de regio …

111212-1420x

Terug nu naar de uitkijktoren die ik daar maandagmiddag ontwaarde. Vanaf de Hooidamsbrug (1) probeerde ik een inschatting te maken waar de nieuwe uitkijktoren (4) precies staat en hoe ik er het makkelijkst zou kunnen komen. Ik besloot via Oudega om de Jan Durkspolder heen te rijden, daarbij ben ik nog voorbij de oude vogelkijkhut (2) gereden, om de auto uiteindelijk aan het eind van het zandpad te parkeren (3). Daar begon de wandeling naar de uitkijktoren, en ook daar vandaan leek het nog een heel eind …

111212-1552x

Rustig doorstappend over het schelpenpaadje langs de Hooidamssloot kreeg ik na verloop van tijd toch een duidelijker beeld van de uitkijktoren …

111212-1541x

Nog even over de brug, en dan ben ik ter plekke. Gelukkig staat er een mooie picknicktafel bij de toren, zodat ik mijn benen even wat rust kan gunnen, voordat ik aan de klim naar de tweede etage begin …

111212-1539x

Aan de voet van de toren staat verder een mooi informatiebord waar het een en ander valt te lezen over de geschiedenis van deze plek. We staan hier in de Jan Durkspolder, die onderdeel uitmaakt van het Nationaal Park De Alde Feanen. De Jan Durkspolder is genoemd naar veenbaas, schipper en handelaar Jan Durks de Jong. De Jong liet het gebied tussen 1867 en 1873 vervenen. De gewonnen turf werd afgevoerd naar Holland, waar De Jong het goed kon verkopen. In dezelfde periode liet De Jong een aantal boerderijen in het gebied bouwen. Na de vervening werden in de polder kaden aangelegd en tjaskermolentjes gebouwd, zodat de polder bemalen en de ontstane graslanden gemaaid en gehooid konden worden …

111212-1533x

In vroeger jaren stonden er tien boerderijen in en om de Jan Durkspolder. Eén van die boerderijen stond op de plaats waar nu de uitkijktoren staat. Deze boerderij werd in 1929 gebouwd door Gerke en Romkje Jellema. Van 1951 tot 1962 werd de boerderij bewoond door de familie Leffert van de Bij. De boerderij kreeg toen de naam “Romsicht” (Ruim zicht), en dat is ook de naam die de uitkijktoren heeft gekregen …

111212-1438x

Het gezin Van de Bij woonde hier met acht personen en hield 15 melkkoeien. Bij de boerderij hoorde tien hectare grasland dat ’s zomers werd gemaaid en werd beweid door de melkkoeien. Het in de zomer gewonnen hooi diende in de winter als voer voor de koeien. Om voldoende hooi te kunnen winnen voor de wintermaanden, werden er door de Van der Bij’s ook op andere plekken in de Alde Feanen graslanden gemaaid. Al dat hooi moest met een zogenaamde bok over het water naar de boederij vervoerd worden …

111212-1437x

In 1962 vertrok de familie Van der Bij naar een boederij aan de Manjepetswei, omdat men daar rendabeler kon boeren. “Romsicht” werd gekocht door de heer Helmers, een arts in Drachten, die de boerderij wilde verbouwen tot vakantiewoning. Dat is er echter nooit van gekomen en de boerderij raakte in verval. Uiteindelijk werd “Romsicht” in 1967 afgebroken. Op de restanten van de oude fundamenten heeft natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea onlangs de uitkijktoren laten bouwen …

111212-1443x

Morgen neem ik jullie mee naar boven om te genieten van het weidse uitzicht over de Jan Durkspolder …

111212-1444x

18 gedachten over ““Romsicht” op oude fundamenten

 1. Pingback: Op oude fundamenten | Afanja's Weblog

 2. Hallo Jan,

  Ina en ik volgen je rapportages en foto’s met erg veel plezier.
  We wonen in Veenendaal en we inmiddels een jaar of vijf een onderkomen op camping de Hooidammen.
  Erg leuk om je berichten te lezen en je foto’s te zien. Een paar maal per week kijken we of je iets te melden hebt en dat blijkt vaak het geval.
  We hebben besloten om nu maar eens te reageren. Het is een prachtige omgeving en je legt dit erg mooi vast.

  Een hartelijke groet,
  Ina en Wim van Rossem
  Veenendaal

  Like

 3. Het is wel een mooi en stevig ding … moeilijk voor te stellen dat daar eerst een boerderij stond.
  Je had toch mooi weer gisteren, wat de foto’s weer erg mooi maakt met de zon en de schaduwen. Ben benieuwd naar het uitzicht.

  Like

 4. Wat een interressant verhaal bij deze nieuwe én oude foto’s Jan. Wat zijn er toch veel wetenwaardigheden van zo’n gebied te vinden als je je erin verdiept. Een gebied waar wij regelmatig in de buurt varen en dus zeker het onthouden waard.
  Zo met het zonnetje erbij zal het uitzicht wel heel erg mooi zijn, ben benieuwd.

  Like

 5. Een heel gedetailleerd verslag over de nieuwe uitkijktoren. Prachtig! Ik wist ook niet precies waar die stond. Maar nu zie ik dat ik er, zeker als het pontje weer vaart, zo naar toe kan fietsen. Ik kijk uit naar de foto’s met het weidse uitzicht.

  Like

 6. Mooi dat je het kaartje erbij hebt gezet, krijg je een beetje een indruk hoe het eruit ziet.
  Mooi gebied, zeker de moeite voor een bezoek waard.
  Prachtig die nieuwe uitkijktoren, ben benieuwd wat je er allemaal gezien hebt.
  Je had er prachtig weer bij, dus zal je genoten hebben.
  Ben benieuwd naar het vervolg.
  Groeten en fijne donderdag.

  Like

 7. Lijkt zo door je kaartje en foto’s een mooi gebied.
  De brug die ze ernaar toe hebben gelegd is ook al zo mooi, evenals de uitkijktoren.
  De oude foto’s en je verhaal maken het geheel af.

  Like

 8. Ah mooi, en handig kaartje erbij. Ik neem aan dat je bij 1 geparkeerd hebt? Als we weer eens zo’n mooie dag hebben wil ik daar ook heen, echt een fijn winterwandelgebied.

  Like

 9. Heel interessant met je uitleg Jan…

  ik kijk al uit naar het vervolg…

  groeten

  ps: inderdaad op slot… veel kerken in het “katholieke” Vlaanderen lopen leeg en het openstellen van kerken voor het publiek is vaak vrijwilligerswerk…

  Like

Reacties zijn gesloten.