Eenzame grutto’s

“Weidevogels? Zijn die er wel dit jaar, het is zo akelig stil …,” luidde Hendrika’s reactie gisteren op mijn logje “Een bek vol drek“.
Dat is ook precies wat ik me gistermiddag zat af te vragen, terwijl ik een ruim twee uur (inclusief tussenstops) durende rit door normaal gesproken vogelrijke weidegebieden maakte …

120328-1444x

Hier en daar zag ik een enkele kievit in het land zitten of duikelde er één door de lucht. Verder passeerde ik een weiland waar pakweg 10 tot 15 scholeksters zaten, maar ik moest wachten tot ik bij Aldeboarn was, voordat ik een koppeltje grutto’s zag. Het was een pak van mijn hart om te zien dat in ieder geval enkele exemplaren van de Kening fan’e greide (de Koning van de weide) zijn teruggekeerd op Friese bodem …

120328-1449x

Hopelijk zitten er in het noorden en westen van de provincie en elders in het land meer weidevogels dan in ‘mijn rayon’, want anders ziet het er toch wel somber uit. Het is nog vroeg in het jaar natuurlijk, en het is erg droog, dus hopelijk komt er nog wat beweging in de populatie nu er een weersomslag is ingetreden. Veel regen lijken we de eerste dagen echter nog niet te krijgen. We zullen moeten afwachten hoe e.e.a. zich zal ontwikkelen. Ik zal volgende week nog eens een rondje maken …

120328-1446x

Ik ben er niet gerust op. Net zo min als op de ontwikkelingen in het Catshuis trouwens …  ;-(

27 gedachten over “Eenzame grutto’s

 1. Vorig jaar was het ook al zo droog voor de weidevogels Jan.
  Hopelijk hebben ze geen andere verblijfplaatsen gevonden want ze horen hier echt thuis.
  De grutto staat er geweldig op!
  🙂

  Like

 2. Had deze volgens mij perongeluk gemist. Kwam het door dat miljard bezuinigingen die Wilders erdoor kreeg en nu eens niet op het bordje van de Nederlander komt?
  Wat ik wel zeker weet is dat je een pracht stel opnames te pakken hebt van de koning der weidevogels…

  Like

 3. Het is hartstikke stil om je heen als je op je fietsje door de weidegebieden trekt. Aangezien ik een positief ingesteld mens ben, blijf ik hopen dat er binnenkort meer vogelgeluiden te horen zijn.

  Like

 4. @Ed: agrarisch natuurbeheer is geen garantie voor meer weidevogels, helaas. Terwijl het in mijn omgeving vorig jaar barstte van de weidevogels, valt het me destemeer op dat er zo weinig zijn teruggekeerd, althans die indruk heb ik aan de vogelgeluiden te horen als ik door de weilanden loop.

  Like

 5. Langzaam maar zeker worden we wellicht toch geconfronteerd met onze nietsontziende landbouw methoden naast de andere oorzaken. Hoewel zeker weten doen we ook weer niet want overal ter wereld is de natuur wel aan het veranderen dat is ons ook in NZ wel duidelijk geworden.
  In ieder geval de eerste weidevogels zijn gesignaleerd én mooi vastgelegd.
  Gewoon maar van genieten.

  Like

 6. Zelf heb ik het idee dat er dit jaar niet minder Grutto’s zijn aangekomen dan vorig jaar. De eerste berichten waren wel dat de voedseltoestand in Afrika door droogte slecht was en dat ze daardoor hier sterk vermagerd zouden aankomen. Ze zoeken wel steeds meer de nattere gebieden op. Op de drogere zandgronden zie je ze bijna niet meer, ik niet tenminste.

  Like

 7. Dat het met de weidevogels in ons land dramatisch slecht is gesteld is algemeen bekend. Al decennialang vertonen de aantallen grutto’s, kieviten, scholeksters, enzovoort. een neerwaartse trend:

  http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1183-Aantallen-weidevogels.html?i=4-27.

  De oorzaken zijn bekend: Nog even en het grootste deel van de gruttokuikens wordt door onze boeren weer vrolijk uitgemaaid. Wat er overblijft vindt niet langer beschutting in het gras en vormt een gemakkelijke prooi voor predatoren..De grondwaterstand is veel te laag. Het gras is niet meer geschikt voor onze weidevogels, want niet kruidenrijk genoeg. Oprukkende infrastructuur en bebouwing perken het leefgebied van onze weidevogels steeds verder in, en de klimaatverandering doet de rest.

  Aan de meeste van deze oorzaken is van alles te doen, maar je moet het er als samenleving dan wel (financieel) voor over hebben. En de trieste waarheid is, dat de bereidheid bij de politiek en het grootste deel van de bevolking tot het nemen van maatregelen die werkelijk hout snijden (zoals een verbod op te vroeg maaien mèt een financiële compensatie voor de boeren die daarvan schade ondervinden) ontbreekt. Zolang dat zo blijft zal onze weidevogelpopulatie verder afnemen en uiteindelijk (binnen enkele decennia) geheel verdwijnen.

  Like

  • Ik hoop elk jaar tegen beter weten in, dat ik het me verbeeld dat er weer minder weidevogels te zien en te horen zijn in de Friese weilanden. Het ritje van gisteren heeft me opnieuw treurig gestemd, en de overzichten op de website die je hierboven noemde (dank daarvoor), maakt het beeld er niet vrolijker op.

   Like

  • Als mede verantwoordelijke boer wil ik hier toch eventjes op reageren. In onze omgeving zijn alle boeren die ik ken begaan met de weide vogels, er zal er geen één opzettelijk pullen doodmaaien! Zelfs de jongens van het loonbedrijf letten vanaf hun grote machines op nesten en pullen. Voor de machines zelf zijn de vogels niet bang. Hoeveel vogels er op snelwegen dood worden gereden in niet bekent, maar ik zie ze vaak genoeg liggen. Wij zelf maaien altijd laat omdat we geen kunstmest strooien, hebben op percelen waar veel nesten liggen late maaidatum afspraken, beschermen waar nodig de nesten met een nestbeschermer, bemesten gedeeltelijk met ruige mest. Het water staat hier hoog, het gras is zeer kruidenrijk. Slootkanten en greppels worden niet gemaaid, kortom een ideale plek voor weide vogels. Maar ze komen hier niet massaal heen. Wij zien met eigen ogen dat ze weg worden gejaagd door de Nijlganzen en de pullen worden gepakt door reigers en kiekendieven. Ook de vos komt regelmatig langs en vorig jaar heb ik meerdere volwassen exemplaren onthoofd aangetroffen door hermelijnen.
   Net als wat Hendrika hier onder zegt; weidevogel beheer is geen garantie! Men zou het totaal plaatje ook eens onder de loep moeten nemen.

   Like

   • Fijn dat jullie laat maaien, Sandra, en dat jullie je zoveel aan onze weidevogels gelegen laten liggen.Maar ik geloof, met alle respect voor wat jullie doen en voor jullie inspanningen, toch niet, dat wat jij hier beschrijft voor de meeste boeren de gangbare praktijk is. Het vroege maaien is echt een groot probleem. Vorig jaar bijvoorbeeld, toen we zo’n warm voorjaar hadden, werd er eind april al op tal van plekken gemaaid, terwijl veel soorten nog maar net met broeden waren begonnen.

    Dan de predatie waar je het over hebt: de kans op predatie is nu juist het grootst op pas gemaaid grasland, en het kleinst wanneer er op een later tijdstip gemaaid wordt. Alleen al door later te maaien los je dus een deel van het predatieprobleem vanzelf op. Predatie is overigens voor een populatie als geheel zelden rampzalig (vgl. “Weidevogels en predatie”, LBN brochure, p.3).

    Agrarisch natuurbeheer in zijn huidige vorm helpt niet, of onvoldoende, om de achteruitgang van onze weidevogels te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek, en dat ben ik dus met jou en Hendrika eens. Maar dat laat onverlet, dat de intensieve landbouw en de huidige maaipraktijk een flink aandeel hebben in de achteruitgang van onze weidevogels. Later maaien scheelt, ook zonder dat je daarmee alle problemen in een klap oplost. Maar dat heeft ook niemand beweerd.

    Hier nog een link naar een hele instructieve pagina:
    http://www.groenehartvertellingen.nl/Pagina/gruttonieuws_rwk_2011_agrarisch_grasland_broedsucces.htm

    Like

 8. de wiedevogels hebben het ook wel errrg zwaar jan denk ik,

  als ik al die zware machines zie die over de weide gaan,
  dan is er haast niet aan te ontkomen…
  de circelmaaiers zijn zó razendsnel en groot…..
  om bang van te worden..

  Like

 9. Ik zit me dit jaar echt zorgen te maken over de schamele hoeveelheid weidevogels die terug zijn gekeerd. Was het hier meestal een kakofonie aan vogelgeluiden, nu hoor ik slechts een enkele kievit, wulp en grutto. De enige vogel die ik veelvuldig hoor is de veldleeuwerik – en andere kleine vogels als de graspieper, tjiftjaf etc.. Ik hoop iedere dag dat ze op de een of andere manier verlaat zijn en dat ze nog komen…. .

  Like

 10. Niks daarvan..
  Ik wens geen regen. Ja tot en met zondag ochtend mag er gerust wat regen vallen, maar daarna graag weer hetzelfde weer als nu.

  jammer dat er nog niet veel vogels zijn, maar het is pas eind maart toch?

  Like

Reacties zijn gesloten.