Molen, gemaal en sluis

Nadat ik onlangs een kort fotokuiertje in De Deelen had gemaakt, heb ik op de terugweg bij Nij Beets (Google Maps) een tussenstop gemaakt bij de sluis …

Aan de overkant van de Nieuwe Vaart staat in de verte het wiekloze restant van een in 1856 gebouwde poldermolen

Als ik vanaf een iets ander standpunt uitzoom, komt aan deze kant van de Nieuwe Vaart het Zuidergemaal in beeld. Het Zuidergemaal, of het Sudergemaal is een poldergemaal dat in 1924 is gebouwd en tegenwoordig de status van rijksmonument heeft. Het gemaal is momenteel in gebruik als museum- en expositieruimte …

We staan hier bij een in 2015 gerestaureerde sluis. Deze restauratie vond plaats in het kader van de heropening in dat jaar van het Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop voor de recreatievaart …

Na de heropening van het Polderhoofdkanaal voor de recreatievaart, werd de gerestaureerde zuidelijke sluis genoemd naar een vroegere sluiswachter, Klaas Schouwstra …

28 gedachten over “Molen, gemaal en sluis

  1. Een wiekenloze molen maakt vaak een trieste indruk, maar ik begrijp dat hij verder wel goed onderhouden is. Wel mooi dat het sluisje gerestaureerd is en nu de herinnering aan de sluiswachter levend houd. Is een leuk sluisje trouwens met de picknick tafels in het grasveldje ernaast.

    Geliked door 1 persoon

  2. Als je die windmolens ziet… dan weet je dat je in Nederland bent 🙂
    Jullie mooiste molens staan in Kinderdijk (dit is mijn bescheiden mening).
    Wat een krachttoer was en is het om al die molens aan de praat te houden, én jullie land ‘droog’ te houden.
    Heeft de sluiswachter geweten dat die sluis naar hem is genoemd ?

    Geliked door 1 persoon

    • Klaas Schouwstra werd in 1894 sluiswachter van de Zuidersluis. De familie Schouwstra bleef gedurende 60-70 jaar trouw aan de “Schouwstrasluis”. (bron: http://www.nijbeets.info/index.php/cultuur-en-historie/toen-nu)
      Of dat echt de mooiste molens zijn, weet ik niet. Het is wel de mooiste serie molens op een rij die samen het water verplaatsten. Hier bij Nij Beets stonden ook ooit 9 molens die samen de polder droog hielden. Daarvan werden er rond 1911 acht afgebroken, alleen deze laatste is blijven staan nadat de wieken waren verwijderd. Anders was dit ongetwijfeld nog een mooiere serie molens zijn. 😉

      Geliked door 1 persoon

  3. Mooie serie vanuit het landelijke Friesland. En leuk dat die gekortwiekte molen vragen oproept. Zijn ze ooit in een vliegende storm afgewaaid ? Of heeft een ridder van de droeve figuur ermee gevochten. Nee, dat laatste kan volgens mij niet want die was allang dood 🙂

    Geliked door 1 persoon

  4. Het blijft een raar gezicht een molen zonder wieken. En dan iets dat in 1924 gebouwd is, dat lijkt zo kort geleden en nu al monument, ik word oud geloof ik.

    Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.