De Tigerstelling

De Duitse radarstelling Tiger bij West-Terschelling is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig zijn. Het totale complex van ruim 7 hectare bestond uit meer dan 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. Van de Tigerstelling zijn op dit moment nog 85 bunkers over, vier daarvan hebben een museale functie gekregen. In deze bunkers kun je nu zien hoe ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt….

170603-1333x

In de 70-er jaren zijn de bunkers van de radarstelling Tiger door Staatsbosbeheer om veiligheidsredenen volgestort en bedekt met zand. Sinds mei 2012 zijn vrijwilligers van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling bezig met het uitgraven van de bunkers. Eerst met scheppen en emmers om het zand uit de bunkers te krijgen. In het najaar van 2014 werd groot materieel aangerukt om bomen, struiken en grond van en om de bunkers te verplaatsen …

170603-1415x

De Duitse kantine is inmiddels geheel gerenoveerd en omgevormd tot het bezoekerscentrum. De grote ‘Bertha’ bunker en de Sleutelbunker zijn vrij gegraven, daarbij is zo’n 4000 kubieke meter zand en plaggen verwijderd. Loopgraven zijn hersteld, zodat er een looproute door de stelling is ontstaan met tekstborden bij de verschillende bunkers over hun vroegere functie. Er werken gemiddeld zo’n 25 vrijwilligers aan het project als ‘bunkerexpert’, rondleider of in het bezoekerscentrum.

Er is de afgelopen jaren heel wat werk verzet om bunkers toegankelijk te maken en in te richten, maar er ligt op het uitgestrekte terrein ook nog veel verborgen onder het zand. Veel meer dan ik heb kunnen bekijken. Omdat we ook nog naar het Wad wilden, ben ik er na enige maar bij gaan zitten om mijn benen wat te sparen. Terwijl Aafje er gezellig bij kwam zitten, zette Jetske haar tocht over het heuvelachtig terrein nog even voort. Daarbij kwam ze onderwerpen tegen die ik heb gemist, maar die op haar website te zien zijn onder de titel “Bunkerbehoud op Terschelling“…

170603-1442x-JvB

Veel meer informatie over de Tigerstelling en de Stichting Bunkerbehoud Terschelling: Bunker Museum Terschelling.
Omdat de combinatie van de tere klaprozen met het contrasterende harde beton en ijzer van de bunkers gisteren nogal in de smaak viel, begin en eindig ik de fotoserie van vandaag daar nogmaals mee.

17 gedachten over “De Tigerstelling

  1. Zo zie je maar: eerst dichtgooien en daarna weer moeizaam uitgraven en restaureren: veranderde waardering voor beladen erfgoed, dat tóch historie is.
    Hartelijke groet, Zem.

    Geliked door 2 people

  2. Top hoor Jan, hoe je dit hebt weergegeven allemaal!
    Prachtige foto’s en zeer interessant om het allemaal te lezen en wat een werk is er verricht hè… ode aan de vrijwilligers!
    Lieve groetjes van Anna 🤗

    Geliked door 1 persoon

  3. Toen jij een paar dagen geleden met je eerste bunkerserie kwam toen bedacht ik me dat ik op mijn weblog mooi kon aansluiten.
    Het was bijzonder en mooi om daar rond te lopen, ook al is de geschiedenis dieptriest. Leuk te zien dat ook Aafje aan het fotograferen ging.
    Toen ik bezig was met mijn logje bedacht ik me, net als jou, dat we op herhaling moeten en dan inclusief rondleiding. En in ieder geval er geen Wadloop achteraan moeten plakken. 😉
    Mooie compilatie heb je gemaakt van deze bijzondere fotokuier.

    Geliked door 2 people

  4. Wat hebben ze een werk verricht om alles weer in goede staat te krijgen Jan.
    Bunkers eerst volstorten met zand om jaren later weer uit te graven.

    Veel informatie en foto’s van De Tigerstelling!
    Dank je wel .

    Geliked door 1 persoon

  5. Een geweldig mooie serie is het geworden Jan en wat een informatie ,ik ben toch wel blij dat dit bewaard is gebleven.9dank zij de vele vrijwilligers die hier monnikenwerk verricht hebben.

    Like

  6. Als er nog ooit oorlog komt,, dan weten we waar we moeten zijn. Met twee fotografen hebben we nu i eens wel héél véél info…..mooi deze serie Jan.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.