Bunkers op Terschelling

Na twee zonnige stranddagen was een wisselend wolkendek op de zaterdag van harte welkom. Bij de koffie spraken we af om die dag eens een kijkje bij het Wad te nemen. Onderweg daar naar toe verrasten Aafje en Jetske me echter eerst met een andere bezienswaardigheid. Op één van hun wandelingen tijdens mijn dagelijkse rustmoment aan het eind van de middag hadden ze vlak bij ons huisje een groot bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen.

Samen met de andere Waddeneilanden maakte Terschelling in de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden. Op Terschelling werden in totaal bijna 500 bunkers gebouwd. Van Oosterend tot West-Terschelling stond het eiland letterlijk vol met bunkers. Een groot aantal van die bunkers was zichtbaar terwijl anderen onder het zand verborgen waren …

Terschelling was voor de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog strategisch belangrijk. Onderweg naar Duitsland kwamen veel Engelse vliegtuigen over. Het eiland lag bovendien langs een belangrijke scheepvaartroute. Redenen genoeg om op het eiland twee zware geschutsbatterijen en diverse radarinstallaties te plaatsen. Ook verschenen verschillende stellingen met tientallen bunkers als onderdeel van de Atlantikwall …

Stichting Bunkerbehoud Terschelling stelt zich ten doel om erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog, dat op het Waddeneiland Terschelling is achtergebleven, te behouden en publiek toegankelijk te maken. Door herstel en openstelling van een aantal gebouwen en bunkers uit deze periode laat de stichting inwoners en bezoekers van het eiland kennismaken met de rijke oorlogshistorie.

Vandaag deel 1 van een fotoserie die ik heb gemaakt bij de Tigerstelling, een 7 hectare groot complex bestaand uit 85 nog resterende bunkers bij West-Terschelling.

26 gedachten over “Bunkers op Terschelling

 1. Toch mooi dat er twee nieuwsgierige vriendinnen op Terschelling waren die zich tijdens die wandeling afvroegen waar dat pad naartoe zou gaan. We waren helemaal verrast en vonden gelijk dat we niet verder zouden gaan kijken maar dat wilden bewaren voor een wandeling samen met jou én de camera’s.
  Ik vond het indrukwekkend om daar rond te kijken. Daarvoor had ik mij ook niet gerealiseerd dat er op Terschelling zoveel bunkers waren gebouwd. Ik ben toch al vaak op Terschelling geweest maar heb dat nooit meegekregen. Goed dat ze dit weer in ere hersteld hebben.
  Mooie serie. De foto met de klaproos en het roest vind ik de mooiste, maar dat beeld vond ik daar ook al mooi.

  Liked by 1 persoon

 2. Als we als kinderen vroeger speelden in de duinen bij Scheveningen, kregen we altijd een absoluut verbod om ons in de buurt van de bunkers te begeven. Ik weet niet eens meer hoeveel gevaren er werden opgenoemd.
  Vandaar dat ik nog steeds een gevoel van weerstand bespeur als ik ze zie.
  Maar de laatste foto is prachtig, geeft ook de lugubere sfeer weer.
  Hartelijke groet, Zem.

  Liked by 1 persoon

  • Voor jeugdigen vormen bunkers om verschillende redenen vaak interessante objecten. Dat ouders daar vaak niet blij mee waren, zeker in de eerste jaren na de oorlog, daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Omdat ze verhalen vertellen over de jaren ’40-’45 vind ik het mooi en belangrijk dat dergelijke stellingen bewaard blijven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.