Aldegea oan it wetter

Onlangs liet ik al wat zien van de werkzaamheden rond de haven van Oudega. Vandaag neem ik jullie mee naar de Geasten, een doodlopend landweggetje ten zuiden van Oudega (Google Maps). Ik was er al jarenlang niet meer geweest, maar ik had er ook niets te zoeken …


Dat zou over een paar jaar best eens anders kunnen zijn, want ook rond de Geasten zijn grootschalige werken gaande. Daarom werd het nu toch wel tijd werd om er weer eens een kijkje te nemen. Het kon nu tenslotte nog …

Waar de weg een ruime bocht maakt, staat een groot bord van het waterschap dat wijst op de verbetering van de waterkering iets verderop. Die klus is intussen bijna geklaard. Naast het grote bord staat een bankje met daarnaast een klein bordje met een Friestalig gedicht. Ik heb er maar even een vrije vertaling mijnerzijds bij gezet …

Een stukje verderop wordt het weidelandschap doorsneden door een oude waterloop, de Zetsloot. Dit was van oudsher één van de vaarwegen die Oudega toegang gaf tot open water. Deze sloot verloor zijn functie na de inpoldering van de Eastersanning in 1921 …

Wat nog rest is dit mooie litteken te midden van de omringende weilanden … nog wel …

  • wordt vervolgd

36 gedachten over “Aldegea oan it wetter

    • Het zal je niet verbazen dat ik het van harte met je reactie eens ben. Eigenlijk doe ik de dichteres ook tekort met zo’n vertaling. Maar op deze manier heeft de gemiddelde volger in ieder geval een idee van de inhoud. Morgen nog één. 🙂

      Like

  1. Er zal eens een keertje niets veranderen, ik heb er altijd moeite mee. Jij heb in elk geval weer mooi vastgelegd voor later hoe het was. Iemand moet het toch doen 😉

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.