Watersnippen en een sperwer

Het was weer een bijzonder uurtje in de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder. Het was er druk, maar wel gezellig druk. De sfeer werd voor een belangrijk deel bepaald door een (echt)paar vogelaars, die ieder vogeltje zagen vliegen of lopen. En dat niet alleen, ze konden ze ook allemaal op naam brengen …


Zo zagen ze op een bepaald moment aan de westkant van de hut een aantal vogels zitten, waar ik alleen maar groen zag. Ik heb geruime tijd moeten zoeken en turen, pas toen ze wat meer uit het groen tevoorschijn kwamen, zag ik drie watersnippen zitten. Want dat bleken het te zijn, watersnippen en geen grutto’s. Maar eerlijk is eerlijk, die fout zou ik mogelijk ook gemaakt hebben zonder de deskundigen aan mijn zijde …

Want deskundig was dit stel zeker, en ze werkten perfect samen. Wanneer de één op grote afstand iets zag, wist de ander op basis van enkele simpele aanwijzingen de vogel vaak al heel snel te lokaliseren en te herkennen. En niet alleen dat, ze deelden hun waarnemingen ook steeds met de andere aanwezigen in de hut. Zij wezen ons ook op de goed gecamoufleerde watersnippen dicht bij de hut. Een van de watersnippen die zo mooi bij de stronken zaten, maakte na verloop van tijd een klein uitstapje om een stukje verderop te gaan foerageren …

De finale van de vogelshow werd die dag verzorgd door een sperwer, die neerstreek aan de westkant van de hut waar eerder de drie watersnippen zaten. Ik kan het me verbeelden, maar ik kreeg sterk de indruk dat hij wat beteuterd om zich heen keek, alsof hij zich afvroeg waar zijn lunch was gebleven. Sneu of niet, ik was er wel blij mee, want mijn eerste en laatste foto’s van een sperwer dateerden van maart 2012. Dat waren overigens wel bijzondere foto’s, want die sperwer zat in de hazelaar in onze tuin …

Ik sluit dit hoofdstuk af met een waarneming, die ik die middag helemaal zelf heb gedaan: een sprinkhaan – waarschijnlijk een boomsprinkhaan – die op één van de neerklapbare luikjes zat. Misschien wat minder spectaculair dan de watersnippen en de sperwer, maar daarom niet minder mooi. En bedenk hierbij ook: ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd …’

48 gedachten over “Watersnippen en een sperwer

 1. Prachtig heleboel watersnippen en een sperwer te zien bij jou. Mooie vogel om te zien.
  Interessant om verhaal te lezen. Kijkhut kun je beter zien. Ik vind wel apart dat daar hebben. Ergens vlakbij Amsterdam hebben ook kijkhut. Om vogels te kijken. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 2. Op ons voorbije WE was ook een vogelaar mee. Hij heeft een uur moeten wachten, maar werd uiteindelijk beloond met een velduil. Ik kan het geduld niet opbrengen, maar daarom geniet ik des te meer van je foto’s. 👍

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zag op Nature Today een cursus voorbij komen, een online watervogelcursus. Het lijkt me wel leuk om die te volgen.
  https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=29783&utm_source=feedlyfeed&utm_medium=rss&utm_campaign=web-rss-nb

  ….. maar ik heb er ook vaak genoeg gezeten zonder dat er iets noemenswaardigs te zien was…. daar zal mogelijk hebben meegespeeld dat je alleen was en niet werd gecoacht. Zo zou het mij tenminste wel vergaan. 😉

  Je hebt mooie opnames gemaakt van de watersnippen en van de sperwer. Ik kan zo met je mee gaan in het verhaal dat het wat sneu is voor de sperwer dat de lunch is weggevlogen…

  De waarneming van de boomsprinkhaan is mij helemaal ontgaan. Had ik het te druk met andere dingen? Mooie waarneming en mooie foto.

  Geliked door 1 persoon

 4. Die sprinkhaan mag er er wezen. Maar nu zie ik op de detailfoto’s toch ook wel dat de watersnippen geen grutto’s zijn. Ze zijn wat gedrongener, lijkt het, en hebben een wat andere snavel. Mooie verhaal en foto’s Jan. Die sperwer is natuurlijk helemaal gaaf. Ik kan een roofvogel meestal wel herkennen, maar wélke het is, is me altijd een raadsel. Dit is dus de sperwer.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, als ze één keer goed op de foto staan, dan zijn vogels vaak wel te herkennen. In de natuur werken ze vaak wat minder mee aan hun herkenning. Dat is hier b.v. het geval met de sperwer, die is aan zijn gestreepte voorkant beter te herkennen dan van achteren.

   Geliked door 1 persoon

 5. Biologieles, hoofdstuk Watervogels. Al of niet verborgen.
  Dat zal een verrassing zijn geweest, en nog een sperwer als extra. De sprinkhaan als toetje.
  Lijkt mij best aardig om zo een poosje in de vogelhut door te brengen. Zolang het aardige mensen zijn natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was echt een genoegen om een uurtje samen met dat ene stel in de hut te zitten. Ze waren echt heel vriendelijk en behulpzaam bij het vinden van de vogels. Dan ben ik echt maar een beginnertje, Bertie. 🙂
   Het sprinkhaantje was zeker niet minder mooi dan de vogels, maar het was wel een mooie verrassing in de kijkhut.

   Geliked door 1 persoon

 6. Die Watersnippen staan er mooi op Jan! Het is meestal een gezellige boel met medevogelaars in een observatiehut. Tenminste dat is ook mijn ervaring. Meestal moet ik ook door anderen op Watersnippen worden gewezen, zo perfect gaan ze op de grond op in de omgeving. Maar wat zijn ze prachtig.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Cor, vooral met de twee watersnippen bij de stronken aan de waterkant ben ik erg blij. Die had ik echt over het hoofd gezien als ik er alleen was geweest, wat een camouflage!
   Ik heb toch niet alleen positieve ervaringen met medevogelaars. Ik heb ze al in diverse gedaanten gezien, maar zelden zo vriendelijk en behulpzaam als dit stel.

   Like

Reacties zijn gesloten.