Een nieuw meer

Het laatste stukje ‘oude natuur’ dat aan weerszijden van de Geasten ingeklemd ligt tussen grazige groene weilanden wordt straks opgenomen in een nieuw meer. Op dit punt verdwijnt de weg binnen twee jaar geleidelijk onder water, dat is althans de bedoeling …


Terwijl ik stond te fotograferen, kwam er net een blauwe reiger het beeld in stappen. Een cadeautje tijdens een dienstreis, zal ik maar zeggen …

Ik vervolgde mijn ritje naar het eind van de doodlopende weg. Daar staat opnieuw een informatiepaneel. Hier ligt de grond nu op 90 cm onder NAP. Het nieuwe meer krijgt hier straks een diepte van 2.50 m. Dat betekent dat ik hier over een jaar of twee echt koppie onder zal staan. Ik zie het er niet van komen …

Het meer moet ca. 800 meter lang en 500 breed worden. Daarvoor moet er zo’n 680.000 ton grond verzet worden. Met vrachtwagens zouden er naar schatting 23.000 bewegingen nodig zijn. Dat laatste zagen ze in het pittoreske Oudega met zijn Sint-Agathakerk uit de 12e eeuw niet zo zitten. Daarom is ervoor gekozen de klus te klaren met 600 scheepsladingen van schepen van 85 meter. …

Het meer moet uiteindelijk een oppervlakte van 50 hectare krijgen. Het nieuwe meer is echt bestemd voor de recreatievaart. Grote vrachtschepen en tankers van en naar de Drachtster industriehaven blijven via de Hooidammen en de Hooidamsloot varen. Daarnaast biedt het nieuwe meer extra opvangcapaciteit in tijden van zware regenbuien.

Waterliefde zit er voor de meeste mensen hier diep in, daar zal het nieuwe meer ook geen verandering in brengen. Alleen dat schelpenpad …, daar zal een andere plek voor gezocht moeten worden …

25 gedachten over “Een nieuw meer

  1. Ik denk inderdaad dat je niet wacht totdat het water tot aan je lippen staat, maar je gaat toch wel een paar keer kijken als ze bezig zijn toch? Zeker de verplaatsing door schepen lijkt me wel interessant.
    We hebben het wel vaker gehad over een andere zonsvolgorde in het Fries dan in het Nederlands. Ik lees daar net een mooi voorbeeld van… dag in, dag uit…. dei út, dei yn. Of is dat vanwege dit gedicht?

    Geliked door 1 persoon

  2. Zeker de betere manier… die vrachtwagens zijn inderdaad een zware belasting en ook minder milieuvriendelijk.
    Het beloofd zeer mooi te worden en ongetwijfeld een prachtig stuk natuur, niet in het minst voor de watervogels.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.