Schoffelaars en schapen

Er worden niet alleen (poot)aardappelen geteeld achter de zeedijk. Ergens in de buurt van Sexbierum reden we langs akkers waar groenten geteeld worden. Tijdens de tussenstop die we daar maakten, beklom Jetske de dijk om te bekijken of daar vogels op het Wad te zien waren. Ik richtte mijn camera even op het akkerland waar ik een trekker dichterbij zag komen …

Een stukje verderop stopte de trekker met twee passagiers. Zodra ze waren afgestapt, werd duidelijk dat de mannen op hun werkplek waren aangekomen, het waren schoffelaars. Onkruid wieden is hier nog handwerk. Ik vind dat mooi, want dat betekent volgens mij dat we hier te maken hebben met biologische akkerbouw. Mogelijk gaat het om het biologisch-dynamische akkerbouw en groentebedrijf Waddengeluk

Bij de nadering van een kudde Friese dijkschapen maakten we enkele kilometers verderop nog eens een tussenstop …

Jetske maakte van de gelegenheid gebruik door een tamelijk intensieve relatie met een schaap op te bouwen. Het kwam net niet tot een kusje …

37 gedachten over “Schoffelaars en schapen

  1. Pingback: Een ritje langs de Waddendijk | Schrijven met Licht

  2. Mijn ervaring met loslopende schapen op dijken, is dat ze niet echt geneigd zijn om mensen te benaderen. Daarop vind ik het wel geweldig om deze liefdevolle manier van benaderen tussen Jetske en één van de schapen te mogen bewonderen.

    Als ik die akker bekijk, gaan die twee schoffelaars wel een tijdje bezig zijn…. Kortom, weer een mooie reportage Jan !

    Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel, Rudi. Meestal gaan ze inderdaad met een boog om je heen. Dit schaap zocht Jetske meteen op, toen ze haar hand van enige afstand in zijn richting uitstak. Het was een bijzonder mooie en liefdevolle scène.

      Die schoffelaars hebben nog wat werk te doen voorlopig. Het zullen vast geen Friezen geweest zijn, maar ze stonden te ver weg om ernaar te vragen.

      Geliked door 1 persoon

  3. Het verhaal van de schoffelaars is mij grotendeels ontgaan. Mooi dat jij dat hebt meegepakt.
    Ik was zelf wel verast dat het schaap zich zo liet aaien, want niet alle schapen zijn mak.
    Hoe zei je dat ook alweer op die dag… de ene schapenkrullenbol knuffelt de andere? 🤣

    Geliked door 1 persoon

  4. Dat met de hand wieden heeft geloof ik niets met biologisch boeren te maken hoor, dat gebeurt hier ook bij niet biologische boeren, Mooie schapenfoto’s!

    Geliked door 1 persoon

    • Dat heb je mooi gezegd, op die enorme akkers is het zeker een werk zonder einde. Als ze klaar zijn, kunnen ze opnieuw beginnen, zeker met het groeizame weer van de laatste tijd.

      Jetske heeft wel wat met schapen, dat heb ik wel vaker gezien. 🙂

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.