Bij de kerk van Blankenham

Nadat we die mooie serie van de weidebeekjuffers hadden gemaakt, stelde Jetske voor om via een toeristische route huiswaarts te rijden. Die route voerde voor een groot deel over de oude zeedijk, die het oude land beschermde tegen de Zuiderzee. Dat lukte niet altijd en overal. Als je over die oude dijk rijdt, zie je aan de noordoostelijk kant van de dijk meerdere kolken liggen, die zijn ontstaan door dijkdoorbraken …

Door het rond kolkende water zijn diepe gaten ontstaan. Bij het doorbreken van de dijk was de kracht van het water vaak zo groot, dat de dijk niet meer te dichten was. Om de kolk werd dan een nieuw stuk dijk aangelegd, vandaar ook dat de dijk voortdurend van links naar rechts door het land slingert …

Wat nu nog resteert zijn vaak kleine, diepe poelen. En de zee, die is tegenwoordig ver weg, aan de westkant van de dijk ligt nu de Noordoostpolder. Aan één van de oude kolken staat de uit 1892 daterende kerk van Blankenham (Google Maps). Toen we daar waren, vroeg ik Jetske om even te stoppen …

Een jaar of wat geleden hebben we hier ook een korte tussenstop gemaakt, maar toen zijn we aan de dijk gebleven. Ik had wel zin om de kerk nu eens van dichtbij te bekijken. De kerk is gebouwd nadat de originele kerk uit 1816 werd getroffen door blikseminslag en volledig afbrandde …

Normaal gesproken ben ik niet zo’n kerkganger, maar ik vind het altijd wel mooi om een oude kerk te bekijken. Het is alleen zo jammer dat je vrijwel nooit even ergens een kijkje binnen kunt nemen. Maar het rondje om de kerk, dat zeker de moeite waard was. Het viel alleen toch weer niet mee om daarna de dijk te beklimmen …

 • wordt vervolgd

24 gedachten over “Bij de kerk van Blankenham

 1. Pingback: De kerk van Blankenham | Schrijven met Licht

 2. Mooie sfeerbeelden op het kerkhof – hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken. Die oude graven trekken mij altijd aan. Het zegt veel over het verleden, over de rijkdom (soorten graven), over de leeftijd die mensen doorsnee bereikten, over de namen van toen, over eventuele familie, voorvaders… Enz. Er heerst ook altijd zo’n rust, wat in dit geval niet moeilijk is natuurlijk.
  Interessant wat je toont en vertelt over de poelen. Weer iets bijgeleerd.

  Geliked door 1 persoon

 3. zelf ben ik ook verre van gelovig, maar ik hou wel van die rustige, gewijde sfeer in oude kerken, kathedralen.
  Bij ons zijn de kerken ook dicht als er geen dienst is, er wordt teveel gestolen…

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo dat is een knap stukje speurwerk met interessante achtergrondinformatie.
  Goed idee om daar een kijkje te gaan nemen. Dat is ook fijn als we samen op stap gaan, jij geeft aan wat je wel of niet aankunt en waar je wilt stoppen.
  Het is een hele mooie serie geworden waarbij ik de twee leunende grafstenen extra mooi vind. Het geeft symbolisch weer hoe een goede relatie hoort te zijn, je kunt op elkaar leunen.
  Het mooie aan deze serie vind ik hoe je gebruik hebt gemaakt van de lichtinval.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mochten we het geleerd hebben dan zijn we al veel vergeten. Interessante weetjes, ik wist van die dijk maar niets over deze kolken. Intrigerend idee, een stukje oude zee in je dorp, voer voor bijgelovige verhalen. 🙂
  Het oude kerkhof is natuurlijk altijd een bezoek waard.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.