Droogte aan de Rietweg

Na de tussenstop bij de kerk van Blankenham bleven we de oude, slingerende zeedijk nog enige tijd volgen. Bij Baarlo verlieten we de dijk om even later via de buurtschap Nederland de Weerribben weer ik te rijden. Aan de Rietweg (Google Maps) maakten we een laatste tussenstop …

Sprakeloos keken we om ons heen. Het normaal zo natte gebied aan beide kanten van de Rietweg was vrijwel helemaal drooggevallen. Tijdens onze ritjes door de Weerribben hebben Jetske en ik hier de afgelopen jaren diverse keren een tussenstop gemaakt om vogels te fotograferen …

Zo heb ik hier in 2017 een mooie serie gemaakt van een grote zilverreiger en twee lepelaars, die samen in beeld verschenen. Zoiets zat er vorige week niet in. Er was in de verste verte geen vogel te zien, om over watervogels of steltlopers nog maar te zwijgen …

Alleen hier en daar restte nog een laatste plas water, zoals aan de zuidkant van de weg op de plek waar wij stonden. Zonder regen zouden ook de laatste natte plekken snel verdampen …

Gelukkig is hier in Drachten sindsdien bijna 40 mm regen gevallen. Dat zegt in principe niets over de situatie in de Weerribben 50 km en zuidwesten van Drachten, maar daar zal vermoedelijk ook net genoeg regen zijn gevallen om enige verlichting te brengen. Maar het neerslagtekort is er nog lang niet mee weggewerkt.

Ik sluit deze serie, die begon met vertraging vanwege een kortdurende file, af met de foto van een heidelibel, die te midden van de droogte nog even in alle rust bij ons neerstreek in de berm van de Rietweg …

33 gedachten over “Droogte aan de Rietweg

 1. Dat was inderdaad wel even schrikken en alom verbazing. Ik ben er zaterdagavond nog weer geweest om te kijken hoe het er toen voorstond. Er zit inmiddels weer water in, maar daar zwemmen lukt nog niet…
  Het zal voor de natuur wel goed zijn, maar ik moet nog niet denken aan een natte herfst.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie libelle Jan, en de pose was ook ideaal vond ik, top ! De droogte, ja, waar het ook naartoe gaat, ik vrees dat we ons, zo ver mogelijk, zullen moeten aanpassen, een andere keuze is er niet denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die droogte wordt stilletjes aan het nieuwe normaal vrees ik. Nu er elk jaar één of meerdere (en langdurige) hittegolven komen zullen we ons waterhuishouden grondig moeten herzien… Ofwel is het verzuipen ofwel brand alles af… Een tussenweg is er bijna niet meer.
  Ik droom van een lekkere winter zoals in onze kindertijd !

  Geliked door 1 persoon

  • Winters in onze kindertijd … toen zag de wereld er hier nog heel anders uit. Grote gebieden met weilanden aan de noord- en westkant van Drachten stonden in de jaren zestig vrijwel iedere winter onder water, omdat er op een heel andere met ontwatering werd omgegaan. In een echte winter kon je op de schaats alle kanten op. Met de moderne gemalen van tegenwoordig zit dat er – nog afgezien van het ontbreken van stevige vorst – niet meer in. Daar ligt dan ook de sleutel voor het droogteprobleem. Het waterschap moet in voorjaar en zomer meer water vasthouden dan afvoeren.

   Like

 4. Het is inderdaad op sommige plekken slecht gesteld met de natuur. En er is veel regen nodig om dat te herstellen. We hebben hier wel flinke buien ontvangen maar grond, gras en plassen hebben iets meer nodig. Nu zijn er ook wel verspreid buien geweest maar weet niet of het er daar nu ook wat veranderd is.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier in zuid oost Friesland ook 40 mm in de regenmeter van de laatste dagen. Gelukkig, een begin!
  Het is verontrustend dat de natte gebieden, zoals de Weerribben, op sommige plaatsen ook drooggevallen zijn.
  De waterschappen zullen zich écht moeten gaan bezinnen over ander beleid.
  De klimaatverandering is verontrustend, Jan. Maar je heidelibelfoto is prachtig.
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Daar ligt de kern van de problemen, Zem. We begonnen dit jaar met voldoende regen, maar vrijwel al dat water is door de waterschap (lees: de geborgde zetels van de landbouwsector) in het voorjaar zo snel mogelijk weer afgevoerd naar het IJsselmeer en de Waddenzee, zodat de boeren weer met hun zware materieel het land op konden. Die manier van werken is niet langer houdbaar.
   Hartelijke groet uit Drachten.

   Like

 6. Dit is in én in triest om zien…. maar het is zeker niet de enige plek waar je dit beeld ziet. Gelukkig zijn de hemelsluizen terug in werking gezet sinds een paar dagen, maar en moet een héle grote inhaalbeweging gemaakt worden en of dit ook gaat lukken, is zeer de vraag. Het is echt beangstigend om zien.

  Geliked door 2 people

  • Ja, als een nat gebied zoals hier aan de rand van de Weerribben droog valt, is er echt iets aan de hand. De 40 mm die we hier hebben gehad was niet genoeg om de zaak hier weer onder water te zetten, vrees ik. Maar dat kan ik hier vandaan helaas niet met zekerheid zeggen.

   Like

Reacties zijn gesloten.