Weidebeekjuffers … wat zijn ze mooi!

Enkele minuten nadat we bij de pizzeria in Kuinre waren vertrokken, zette Jetske de auto alweer stil aan het begin van een bospad …

Ze stelde me al snel gerust, er stond geen boswandeling meer op het programma die middag. Datgene waar we voor gekomen waren, bevond zich op slechts enkele meters van de auto. Door een brede duiker werd vanaf de andere kant van de weg water aangevoerd, dat vanaf dit punt door ’n snel stromende afwateringssloot werd weggevoerd …

Hier had mijn fotomaatje enige tijd geleden weidebeekjuffers ontdekt. Zelf had Jetske ze al eerder gefotografeerd in Drenthe, maar voor mij was dit nog een ontbrekende soort in mijn fotoarchief. De weidebeekjuffer komt in ons land algemeen voor in het oosten, midden en zuiden, bij voorkeur rond schone, langzaam stromende beken …

In Fryslân heeft het diertje zich tot dusver niet laten zien, maar er is hoop! De weidebeekjuffer is in de afgelopen jaren vanuit het oosten en zuiden steeds verder opgerukt naar het noorden en westen. Met een beetje geluk is het nog maar een kwestie van tijd voordat ik er dichter bij huis eentje kan fotograferen. Ze kunnen me niet snel genoeg deze kant op komen, want wat zijn het een prachtige beestjes met die blauwe metallic glans over hun lichaam en de grote vleugels …

Het viel trouwens nog niet mee om ze wat strak op de foto te krijgen. Ze dansten vooral onrustig als vlinders door de lucht. En ook als ze even gingen zitten, had ik er nog een flinke klus aan. De onregelmatige wind liet de lange veerkrachtige bladeren, waarop ze af en toe even neerstreken, soms flink op en neer dansen. Maar na een halfuurtje had ik zowel in de vlucht als zittend op een blad een mooie serie van deze al zo lang gewenste soort gemaakt. Dankjewel, fotomaatje …

 • wordt vervolgd

31 gedachten over “Weidebeekjuffers … wat zijn ze mooi!

 1. Ha leuk te lezen dat jij ook verknocht bent geraakt aan de weidebeekjuffer. Ik was er getuige van hoe lastig het was om ze te fotograferen en toch is het je heel goed gelukt. Ik kan daar zo van genieten als de missie geslaagd is. Als die voor jou geslaagd is dan is die voor mij ook geslaagd. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijke fotografie van deze sierlijke weidebeekjuffers.
  Vele insecten die vroeger alleen in het zuiden leefden, komen stilletjes aan meer naar het noorden.
  De opwarming is héél zeker een feit.
  De laatste foto, die blauwe beweging vind ik top !
  Het zijn moeilijke beestjes om te fotograferen, zeker als er nu en dan wat wind bij komt spelen, maar dat is het plezier van fotografie hé ? Hoe groter de uitdaging, des te groter is de beloning 😎

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je. De wind maakte het belang van timing nog wat groter dan normaal ook al vaak het geval is bij dit soort fotografie.
   Het zijn niet alleen insecten die hier steeds meer naar toe komen. De wespspin heb ik een paar jaar geleden al mogen fotograferen, en nu duikt ook de valse wolfspin hier op.

   Like

   • Er zijn vele héél gevaarlijke ‘exoten’ in volle opmars naar ons westen…
    De tijgermug bijvoorbeeld, die mens en huisdier kan besmetten met héél vervelende tropische ziekten is ook al aangetroffen in het voor ons héél nabije zuiden. (Noord Fr) Een gegeven dat al onze Eu overheden zachtjes onder de mat van de vergetelheid willen vegen… Ik stel me serieuze vragen waarom dit alles niet op de kaart komt…

    Like

Reacties zijn gesloten.