Van de kerk naar de kroeg

We nemen afscheid van de Redbadtsjerke in Jorwert met hier en daar een laatste blik op het kerkhof. In de noordwestelijke hoek ligt een aantal ‘bewapende’ grafstenen. Heraldiek en genealogie zijn takken van sport waar ik geen verstand van heb. Ik laat het dus bij het bekijken van deze grafstenen. Als je naar de eerste foto kijkt, kun je trouwens ook mooi zien, dat we hier ruim boven straatniveau staan. Kerk en kerkhof bevinden zich op het hoogste punt van de terp op ca. 4,2 m boven NAP …

Aan de andere kant van de kerk staat een rijtje grafstenen mooi schuin achterover in het gelid. Daarmee komen we langzamerhand ook aan het eind van de rondgang over het kerkhof van de Redbadtsjerke in Jorwert …

Terwijl ik koos voor het trappetje aan de kant van de Maliebaan (Ja echt, die hebben ze hier ook: Google Maps), had Jetske een andere route gekozen. Ze wachtte me aan het eind van het pad op om me, plotseling van achter heg tevoorschijn komend, te fotograferen. Maar dat zat haar niet glad, want mijn camera stond als altijd ook op scherp …

Teruglopend naar de auto kwamen we opnieuw langs ‘het Wapen van Baarderadeel’. Net als de deur van de kerk zat ook de deur van de kroeg op slot. Verder dan het beeld ‘de Foardrager’, dat daar op een bijzondere sokkel voor de deur staat, kwamen we niet. Het is een kunstwerk ter herinnering aan het 50-jarig bestaan van het ‘Iepenloftspul Jorwert’. Op de sokkel zijn tegels aangebracht met daarop teksten en tekeningen over het dorp Jorwert en haar bewoners van jong tot oud …

Jorwert was in Fryslân al vele jaren een begrip vanwege de opvoering van het jaarlijkse Iepenlofspul, dat altijd van hoge kwaliteit is. Eind 1996 kreeg Jorwert ook landelijk bekendheid door het boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ van Geert Mak. Ter herinnering daaraan hangt er een plaquette aan de gevel van ‘het Wapen van Baarderadeel’


Dit is een mooi punt om deze serie over de toren van Eagum en de kerken van Boazum en Jorwert te beëindigen. Als jullie er niet minder van genoten hebben dan ik, dan sluit ik niet uit dat er nog eens een vervolg komt, waarin een aantal andere kerken en/of dorpen centraal staan.

28 gedachten over “Van de kerk naar de kroeg

 1. Die schuin in het gelid staande grafstenen vind ik helemaal WOOW !
  Dit heb ik nog nooit gezien.
  Daarom ook dat er niet zal om treuren dat je nog wat verder gaat neuzelen in deze materie !

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit ommetje was weer zeer de moeite waard, mooi om te zien hoe de oude grafstenen nog goed bewaard zijn. De versieringen met de wapens zijn prachtig, maar ook de geschraagde stenen mogen er zijn. Leuk om te zien allemaal.

  Geliked door 1 persoon

  • Er komt vast nog wel eens een vervolg op. Jetske en ik hebben er zelf namelijk ook het nodige plezier aan beleefd, en daar was het toch vooral om begonnen.
   Maar vandaag en morgen is het eerst tijd om van het mooie winterweer te genieten. Vanmorgen wat foto’s gemaakt van de eerste schaatsers bij de Hooidammen en in de Jan Durkspolder. “Op sa’n momint baarnt it my yn …,” zeggen we dan wel. Wat zou ik graag de ijzers nog eens onderbinden. Maar het is beter om me daar maar niet meer aan te wagen. Ik ben al lang blij dat ik weer lekker kan lopen, daar geniet ik voorlopig nog wel van.

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy. Het is misschien een vreemde titel, maar het is wel een interessant boek over de veranderingen in plattelandsgemeenschappen in Nederland, maar ook elders in Europa in de tweede helft van de vorige eeuw.
   Jij ook een prettige dag verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.