Schaatsen bij de Hegewarren

Dinsdagochtend moest ik de wit berijpte wereld met enige leedwezen aanzien. Een paar afspraken verhinderden me namelijk om erop uit te trekken met mijn camera. Maar gistermorgen stond dit ‘kind van de winter’ op scherp …


Nadat Aafje zo lief was geweest om de autoruiten ijsvrij te maken, ben ik na de koffie eerst naar de Hegewarren gereden (Google Maps). Dat is van oudsher een plek in de buurt van Drachten waar al snel geschaatst kan worden. Er lag een prachtige, bijna oneindig lijkende ijsvloer op het ondergelopen land …


De omstandigheden waren ideaal: -5°C, volop zon en geen wind. Man man, wat zou ik graag nog eens de smalle ijzers onderbinden om hier een paar rondjes te draaien. Maar wetend dat het om meerdere redenen niet wijs is om dat nog te wagen, kan ik op een mooie dag als deze gelukkig wel genieten van het fotograferen van andere schaatsers en het zingen van het nog bijna maagdelijke ijs …

55 gedachten over “Schaatsen bij de Hegewarren

 1. Pingback: Winterwille aan de Wolwarren | Afanja's Weblog

 2. Dat je graag nog eens de ijzers aanbind, dat kan ik me heel goed voorstellen.
  Maar gelukkig is fotografie dan weer zo’n mooi hobby dat het schaats gemis er min of meer wordt door gecompenseerd.
  Heerlijke ijskoude foto’s ! Met zo’n lekker vriesweertje herleeft een mens hé ? ⛄😎👍

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem, het was weer even helemaal mijn weer. Na die ene mooie winterdag zitten we nu weer met kwakkelweer en risico op gladde wegen en onbetrouwbaar ijs. Gelukkig heb ik de foto’s nog, zodat we nog een paar dagen kunnen nagenieten.

   Like

  • Van mij ook, Willie! Zeker zo mooi als het gisteren was.
   Er ontstaan nu echter alweer gevaarlijke situaties, omdat het kwik hier vanmiddag tot bijna 3°C. Dat kan het dunne ijslaagje niet hebben. Bovendien dreigen er nu weer gladde wegen te ontstaan door regen, ijzel en opvriezing van natte wegdelen.

   Like

  • Leuk …? Nee, schaatsen op Fries natuurijs is veel meer dan leuk, Rudi!
   Op 4-jarige leeftijd schaatste ik al, en dat heb ik tot zo ongeveer mijn 40e volgehouden. Zodra er enigszins betrouwbaar ijs lag, was ik op één van de ondergelopen landerijen rondom Drachten te vinden. Diep van binnen doet het nog altijd een beetje pijn als ik ze zie zwieren, maar gelukkig kan ik er ook nog altijd van genieten om ernaar te kijken. 🙂

   Like

    • Het zal voor de gemiddelde Belg moeilijk invoelbaar zijn zijn, denk ik, maar het komt inderdaad die ware passie neer. Ik heb dat nu natuurlijk een stuk minder van pakweg 20 jaar geleden. Maar zodra het even flink gaat vriezen, begint er iets te kriebelen. Dat lijkt haast voelbaar in je bloedsomloop of zo. En dat geldt voor veel echte liefhebbers, te meer omdat de kans op natuurijs met het jaar kleiner wordt.

     Like

     • Inderdaad voor ons Belgen is dat gevoel eerder onbekend maar in Nederland – en zeker in het hoge noorden – leeft dat heel erg. Het enige dat wij het van mee krijgen zijn de berichten over de Elf Stedentocht die al veel te vaak niet kon doorgaan. Daar duimen we wel voor mee hoor 🙂

      Geliked door 1 persoon

 3. Zo mooi! Die felblauwe lucht en het bevroren water. Ik zou me er niet zo snel op wagen, vorige week nog verdronken vijf mensen. Maar jij stond klaar met de reddingsboei?
  Een winter lang dit weer, daar kan deze niet-winter-mens mee leven.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.