Ruige rijp op het ijs

Het wintertje was van heel korte uur, maar op die ene mooie dag heb ik geprobeerd er alles uit te halen. Op mijn blog zal het daarom nog wel een paar dagen wat blijven vriezen …

Dankzij het windstille weer en twee nachten met matige vorst lag er woensdag een prachtige ijsvloer op het ondergelopen land aan de Hegewarren (Google Maps)


Het spiegelgladde oppervlak werd op diverse plaatsen versierd door kleine plukjes ruige rijp, die waren ontstaan en vastgevroren aan de toppen van diverse planten …

Dat laat ook meteen zien, dat er maar weinig water onder de ijsvloer staat. Er lopen alleen een paar smalle slootjes door het hooiland, ook daar zul je niet meteen verdrinken …

40 gedachten over “Ruige rijp op het ijs

 1. Zalig mooie rijp !
  Hier was het deze nacht tot -7 geweest. Spijtig genoeg kon ik niet profiteren van de ijspret omdat mijn echtgenote in het ziekenhuis ligt (voor een onschuldige heup ‘vervanging’. Maar mMorgen mag ze al naar huis 🙂 Ik hoop morgen in de late namiddag nog wat ijsbeelden te kunnen shooten ⛄📷👍

  Geliked door 1 persoon

  • Afgelopen nacht heeft het in onze tuin nauwelijks meer gevroren, overdag lag de temperatuur rond of net iets boven het vriespunt. Met vannacht lichte vorst en mist hoop ik morgen op een witte wereld met ruige rijp.
   Van harte beterschap voor je eega en het beste voor morgen!

   Like

 2. Zeer mooi die rijp in het winterlandschap.. Hier gaf de thermometer in mijn tuin -6° aan en ook buiten in de dag kwam de temperatuur niet hoger dan -2°.Tot zondag zal het blijven vriezen maar volgende week wordt het zachter.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Aan deze kant van het IJsselmeer was het de hele dag grijze met een lichte vochtaanslag. De doorgaande wegen waren gelukkig goed begaanbaar, zodat mijn fotomaatje en ik er toch weer een mooi dagje van konden maken.

   Like

 3. Op de radio hoorde in vandaag dat er een groot ven is op de Kalmthoutse Heide (op de grens B/NL) waar schaatsen nu is toegestaan voor het gemeentebestuur. Maar er is ook dooi op komt tegen maandag ochtend…. Morgen dus vroeg op pad voor de ruige rijp 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ik zal morgen in ieder geval al even vroeg uit het slaapkamerraam kijken hoe het eruit ziet. Een langere winterse periode zit er op dit moment helaas niet in. Maar de winter duurt nog lang, de meeste Elfstedentochten zijn in februari verreden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, het wintertje is nog wel bezig, maar het was gisteren en vandaag wel een kwakkelwintertje. Het heeft sinds woensdag nauwelijks meer gevroren en dat is niet goed voor de betrouwbaarheid van het ijs. Desondanks zagen we vandaag honderden schaatsers in de Weerribbben. Daar zou ik me nu toch echt niet aan gewaagd hebben. Morgen hebben we hier mogelijk veel ruige rijp, vanwege mist en een temperatuur net onder het vriespunt.

   Like

  • Dankjewel. Vandaag hadden we hier al heel ander weer. Het was de hele dag grijs en licht vochtig bij een temperatuur iets boven het vriespunt. Desondanks waren er in de Weerribben honderden schaatsers op het ijs te vinden. Daar had ik me vandaag toch echt niet aan gewaagd. Met een beetje geluk hebben we hier morgenochtend een koude, witte wereld met meer ruige rijp.

   Like

Reacties zijn gesloten.