Winterwille aan de Wolwarren

Op diverse stukken ondergelopen land ten westen van Drachten was woensdag sprake van ‘winterwille’. Vrij vertaald is dat iets van wintergenoegen of wintervermaak, maar dat allitereert niet lekker met Wolwarren (Google Maps). En dat is waar ik woensdagochtend de eerste schaatsers zag. Daar ben ik op dat moment echter quasinonchalant aan voorbij gereden. Eerst wilde ik even naar mijn favoriete schaatsplekje van weleer, net voorbij de Hooidammen een kleine twee kilometer verder naar het westen. Die foto’s waren hier donderdag al te zien …


Nadat ik daar mijn hart had opgehaald aan het eerste gekras van pas geslepen schaatsen op hard ijs en er wat foto’s had gemaakt, besloot ik een halfuurtje later terug te rijden naar de Wolwarren. Daar heb ik de auto weer even in de berm gezet om vervolgens schaatsers in een andere setting en met ander licht te fotograferen …


Ook hier werd geschaatst op ondergelopen land waar nog geen halve meter water onder het ijs staat. Op de achtergrond vaart weliswaar een groot vrachtschip met een flinke diepgang, maar dat vaart gescheiden van deze mooie ijsvloer zeker 150 meter verderop door de Wijde Ee …

39 gedachten over “Winterwille aan de Wolwarren

 1. Pingback: Een hoopvol wintertje | Afanja's Weblog

 2. Al is het maar voor een paar dagen geweest, Nederland & Friesland heeft weer volop kunnen schaatsen.
  Die momentjes nemen ze jullie niet meer af 👍😎.
  Mijn echtgenote is vandaag thuisgekomen, ze is heel tevreden met haar nieuwe heup ! Geen pijn meer, geen last meer… Binnen een dikke 2 tot 3 weken mag ze terug buiten fietsen ! In de zomer kunnen we terug naar Oostenrijk gaan 👍🤠

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Dirk, de schaatsliefhebbers kunnen hun hart morgen nog één dagje ophalen. Dan is het eerst weer gedaan. Maar de winter is nog jong. 🙂

   Dat is mooi nieuws over je eega, gefeliciteerd en een voorspoedig herstel gewenst. Daarmee zullen jullie de feestdagen en het nieuwe jaar een stukje vrolijker tegemoet gaan.

   Like

 3. Een prachtige nieuwe header. Zo mooi met het ruige rijp. Jammer dat er vandaag geen ruige rijp was. Maar we hadden wel weer het zonnetje erbij.
  De serie van de schaatsers is heel mooi. Ook met dat tegenlicht. Ook mooi dat je het grote schip kon meepakken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Winterwille, wat een prachtig woord! Velen hebben hun hartje weer kunnen ophalen en zeker bij jullie waar iedereen er verknocht aan is! Genieten van je foto’s en gelukkig is er nog wat ruimte tussen de schaatsers en de boot.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind die foto’s met tegenlicht echt schitterend. En ze schitteren ook letterlijk. Mooi!
  (ik las gisteren dat er in Gent geschaatst wordt op de Gentbrugse Meersen, ook zo ondergelopen land, maar dat het eigenlijk echt niet mag).

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, we zitten hier luxe met zoveel ondergelopen land waar vaak al met relatief weinig vorst geschaatst kan worden. Dan begrijp je ook hoe en waar ik mijn liefde voor schaatsen heb opgedaan in de jaren 60 en 70. Vooral ook, omdat er indertijd nog veel meer landerijen onder water stonden ’s winters. 🙂

   Geliked door 2 people

 6. Zeer mooie sfeerbeelden Jan en ik geef grif toe dat, wanneer ik daar zou wonen, ook wel de microbe zou te pakken krijgen hoor. Wat mij betreft bleef het bij skeeleren op de jaagpaden langs de lokale kanalen, iets wat ik ook altijd zalig heb gevonden. Nu hou ik het bij fietsen…. we worden allemaal een dagje ouder hé 😉

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.