Grote sponszwam

Net als voorgaande jaren heb ik ook dit jaar weer gepoogd om de herfst en herfstplaatjes zo lang mogelijk buiten de deur en buiten mijn weblog te houden. Herfst … nat, donker, kil … ik heb er helemaal niets mee. Maar ja, na verloop van tijd valt er niet meer aan te ontkomen, want de paddenstoelen en zwammen schieten overal uit de grond. Daarom heb ik eerder deze week toch maar wat paddenstoelen gefotografeerd …

100928-1451x

Eén van de meest wonderlijke zwammen is de grote sponszwam. Hij schijnt niet zo gek veel voor te komen, maar gelukkig ken ik een plekje waar hij zich elk jaar weer laat zien. Het exemplaar op deze foto’s is pakweg een kleine halve meter lang en een centimeter of vijftien hoog. Op de eerste foto is te zien, dat hij al wat in verval begint te raken. Ook de kleur begint al wat te veranderen van crèmekleurig naar bruin …

100928-1452x

Van enige afstand ziet hij eruit als een bloemkool, of beter nog als een grote ouderwetse badspons. Van dichtbij doet hij wel wat denken aan schelpjesmacaroni. Hij schijnt nog eetbaar te zijn ook. Daar heb ik me echter maar niet aan gewaagd. Men zegt dat hij smaakt naar hazelnoten, en die hebben we zelf wel in de tuin, daarom heb ik de grote sponszwam maar mooi laten staan.

100928-1454x

23 gedachten over “Grote sponszwam

 1. mooie foto’s van de sponszwam!
  Ach en ik ben zo aan het genieten van dit jaargetijde…. heerlijk het zachte zonlicht en straks het verkleuren van de bladeren….
  De winter daar heb ik meer moeite mee, zo is er geen mens gelijk hè!
  Fijne week, groetjes Sietske

  Like

 2. Tja herfst… ik voel met je mee Jan, ook ik probeer zolang mogelijk de paddestoelen en herfstfoto’s van mn blog te houden … Niet dat ik niet van de herfst hou, nee heeft zeker en vast oook zn charme, zoals de mooie warmrode tinten,de eikels , kastanjes en de paddestoelen … maar kan moeilijk afscheid nemen van de zon en zn warmte…
  groetje,AmaZony

  Like

 3. Alle vergelijkingen die je voor deze bijzondere zwam noemt daar lijkt hij ook op.
  Had er nog nooit van gehoord en dus ook nog nooit gezien.
  Vind hem op de middelste foto heel erg mooi.

  Like

 4. Weet je zeker dat je deze spons niet gefotografeerd hebt tijdens het badderen? 😉
  Was het niet in de herfst dat je een prachtige opname bij Omrop Fryslân hebt gemaakt….

  Like

 5. Wat een prachtig exemplaar heb je kunnen fotograferen. Heel apart deze zwamsoort. Groot gelijk dat je hem liet staan en niet geplukt hebt voor consumptie. Nu kunnen er meer mensen van genieten (als de jeugd tenminste niet destructief bezig is, zoals met veel zwammen gebeurt).

  Like

 6. Mooi die grote sponszwam!
  OT Ik hoop ook dat het regeer/gedoogakkoord geen splijtzwam wordt voor het CDA, maar de voortekenen zijn helaas niet goed. Bedankt voor je advies!
  groetjes,
  Elmar

  Like

 7. Leuk die vergelijkingen die je maakt Jan als je deze zwam dan bekijkt zie je dat helemaal. Maar oké niet in de pan en in het water lekker laten staan waar ie hoort.
  De herfst met al z’n kleuren is toch wel een mooi seizoen vind ik, althans als het droog is en het zonnetje zich wat laat zien. en je naar buiten kunt.
  In ieder geval doet het duegd dat jij ook weer regelmatig een kuitertje kan maken en ons trakteert op toch mooi foto’s van paddenstoelen;-)

  Like

 8. Heb hem nooit gezien, heel mooi.
  Lijkt idd meer op schelpjesmacronie dan op en spons 😉
  Mooie kleur, Herfst is ook niet mijn ding hoor, mar de voorspellingen voor het weekend zijn goed, dus misschien toch maar ff er op uit.
  Gezellige avond en groeten.

  Like

Reacties zijn gesloten.