Landgoed ‘de Slotplaats’

Nadat we hier gisteren even virtueel hebben kunnen uitwaaien met de ganzen in de Jan Durkspolder, neem ik jullie vanaf vandaag opnieuw een paar dagen mee naar landgoed ‘de Slotplaats’. Op 30 december vorig jaar heb ik samen met Jetske een kuier rond het landhuis gemaakt. De foto’s die dat heeft opgeleverd heb ik toen bewaard tot een passend moment. Dat moment is nu daar. Laat ik beginnen met een kaartje, waarop te zien is waar de belangrijkste onderdelen van de vorige en de huidige serie te vinden zijn …


Landgoed ‘de Slotplaats’ (Google Maps) werd in 1668 aangelegd toen de familie Aylva er een slot liet bouwen, ‘het Blauwhuis’ genaamd. In 1818 verrees achter ‘het Blauwhuis’ een landgoedwoning, die in 1922 verbouwd is tot de huidige vorm van het huidige landhuis ‘de Slotplaats’. ‘Het Blauwhuis’ werd in 1838 afgebroken …


Rond 1750 werd in opdracht van Jonkheer Burmania van het landgoed begonnen met het aanplanten van het bos als onderdeel van een siertuin. Met de oudste bomen uit die periode hebben we vorige week al kennisgemaakt. Vanaf het einde van de 19e eeuw zijn de onrendabel geworden gronden ten westen van ‘de Slotplaats’ aangeplant met productiebos. Deze gronden bestonden voor een groot deel uit gedegradeerde of verlaten middeleeuwse agrarische veenontginningen. De historische verkaveling van deze veenontginningen is nog altijd duidelijk terug te vinden in de huidige landgoedbossen …

Het landhuis stamt uit twee bouwperiodes en heeft een opvallend hoge kap en luiken met een zandlopermotief. Op het dak staat een sierlijk torentje, een dakruiter, met een luidklok. Dat het huis uit twee bouwperioden stamt, is te zien aan de 2 kleuren baksteen. Rode stenen uit 1818 in de voorgevel en gele stenen uit 1922 in de andere gevels …

In de voorgevel (foto’s boven) zit een steen uit juni 1818, die de bouw van het landhuis markeert. De achtergevel bestaat uit gele stenen en een gevelsteen uit 1922, die de verbouwing tot het huidige landhuis markeert. Wil je nu nog meer details over bouw en geschiedenis, klik dan hier maar even: ‘de Slotplaats’

Tegenwoordig zit er in landhuis ‘de Slotplaats’ een restaurant, waarin vooral gewerkt wordt met lokale en vooral biologische ingrediënten. In het voormalige koetshuis ziet een winkeltje met enkel lokale streekproducten …

De achtertuin van ‘de Slotplaats’ bestaat uit een eenvoudig gazon met o.a. rododendrons in de borders. Daar viel weinig aan te zien en te fotograferen, maar daarachter lonkte het bos …

40 gedachten over “Landgoed ‘de Slotplaats’

  • Ha mooi, toch nog iemand die erover begint … 🙂
   Van origine was het namelijk de boerderij annex landgoedwoning, die bij het originele slot of landhuis ‘het Blauwhuis’ hoorde. De naam van ‘de Slotplaats’ verwijst daar ook naar. In het Fries is een boerderij een ‘pleats’. Dat is vervolgens weer letterlijk vertaald naar plaats.

   Geliked door 1 persoon

 1. Dat landhuis is uitnodigend mooi. Het mooiste vind ik de sierlijke klok toren, deze zou niet misstaan op het Rode plein in Moskou. De 2 kleuren van de bakstenenpassen heel goed bij het karakter van dit landhuis. Het moet daar gezellig tafelen zijn denk ik 😎

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat mooi in beeld gebracht, dit landhuis, met die verschillende details. Daar sta ik ook graag bij stil, bij zulke plekken die geschiedenis ademen. ‘k Zou er me ook kunnen uitleven denk ik. Bijzonder ook, door de twee soorten bakstenen zoals je hier zo mooi bent komen toelichten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Eigenlijk moeten wij dringend nog eens op reis naar het Noorden om al wat je hier zo mooi beschrijft in levende lijve te bewonderen. Maar het zal niet voor dit jaar zijn. Maar nooit te laat om van dromen plannen te maken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Deze landgoed ziet prachtig uit. Ik hou wel erg van deze huizen. De kleuren spreken heel goed.
  Restaurant ziet prachtig uit. Grote tuin omheen is zeker geweldig om te zien. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.