Bij ‘de Poppestien’

We konden de verlokking van het bos niet weerstaan en verlieten de tuin door het openstaande hekje. Bijna het hele landgoed is vormgegeven en aangelegd door Johann Hermann Knoop, die kennelijk ook landschapsarchitect was. Ook het padenpatroon in het Sterrenbos direct achter het Sterrenbos is door hem ontworpen ….


Op een kruispunt van paden in het bos midden op de zichtlijn staat de zogenaamde Burmaniazuil. Zo’n zuil was in de mode halverwege de achttiende eeuw. De ronde natuurstenen zuil staat op een voetstuk met leeuwenkop. Bovenop de zuil staat een loden haan. De zuil speelde een rol in de Bakkeveenster folklore als zijnde de plaats waar de kinderen vandaan zouden komen. De zuil staat daarom plaatselijk bekend als ‘de Poppestien’. ‘Poppe’ is Fries voor baby. De legende heet het dat wanneer de loden haan kraait, de onderste steen kantelt en de vader zijn pasgeboren baby onder de steen vandaan kan halen … 

De originele loden haan is in de loop der tijd spoorloos verdwenen. In het kader van het grootscheepse herstelproject dat Natuurmonumenten in 2019-2020 uitvoerde in het bos op het landgoed, werd de loden haan begin 2021 teruggeplaatst op de Burmaniazuil. Daarmee is er weer een stukje cultuurhistorie van de Slotplaats in ere hersteld. Misschien komen hiermee de legendes ook weer tot leven. Want de oude zuil met de vroegere haan is nog steeds met raadsels omhuld. Waarom werd de zuil opgericht en waarvoor stond de haan symbool? Waar is de authentieke loden haan gebleven? Maar de belangrijkste: wat is er waar van de oude legende van de poppestien …?


Een stukje voorbij de Poppestien probeerde een bruggetje ons te verleiden om nog verder het bos in het gaan. Zo ver heb ik het niet laten komen. Het werd tijd terug te gaan, daarbij viel er onderweg ook nog wel het een en ander te bekijken, had ik op de heenweg al gezien …

33 gedachten over “Bij ‘de Poppestien’

 1. Legenden vertellen altijd wel van iets dat in het verleden is gebeurd…
  Het mooie is dat we niet echt weten wat er is gebeurd en onze fantasie lekker kunnen laten gaan 🙂
  De groene aanslag op doe zuilvoet contrasteert heel mooi met de herfstkleuren !

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit ziet er weer idyllisch uit, daar past een geheimzinnig verhaal bij. Zou het ooit worden verklaard?
  Het is heel wat anders dan de ooievaar, en dat hij ook nog mamma in haar been pikte waarop ze het bed moest houden was helemáál een lachertje. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Het schijnt dat men in het Bakkeveense vroeger inderdaad op die manier aan de kinderen kwamen. Toen die haan verdwenen was moesten de Bakkeveners zelf aan.. eh… de bak. Niet tot hun ongenoegen overigens! Dus of die nieuwe haan nou zo’n goed idee is… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig verhaal heb je erover geschreven Jan. Heel apart deze gebiedje om te zien van jou mooie foto’s.
  Burmania was het eigenaar. Nooit geweten Jan. Zo leer jou blogje van. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.