Vijf eeuwenoude beuken

Hoewel Jetske nog niet leek te zijn uitgekeken bij de schans wist ik haar toch mee te tronen. Bij de eerste kruising van paden staan een stukje verderop langs de Beakendyk een paar eeuwenoude beuken, die je bij een bezoek aan dit gebied zeker gezien moet hebben (Google Maps). De vijf oude beuken zijn waarschijnlijk omstreeks 1750 geplant in opdracht van Jonkheer Burmania van landgoed ‘de Slotplaats’. Als je om de dikste beuk heen wilt lopen, ben je al snel tien grote passen onderweg …


Ruim 270 jaar oud … Als deze beuken nu eens zouden kunnen vertellen wat ze hier zoal hebben gehoord en gezien. Ze hebben hier bijvoorbeeld ieder jaar de ‘hannekemaaiers’ nog over de Beakendyk voorbij zien trekken. Deze ‘hannekemaaiers’ waren seizoensarbeiders uit Duitsland, die in de 17e tot de 19e eeuw in de zomer lopend naar Nederland kwamen om op het land te werken. De paden die zij namen, lagen op hoger gelegen zandruggen. Omdat het onderweg gevaarlijk kon zijn, reisden de hannekemaaiers in groepen. Zij waren van wezenlijk belang voor de vorming van de oude handelsroute die over de Beakendyk in Bakkeveen liep. Dit pad heeft daarom een grote landschappelijke en historische waarde en maakt deel uit van het Hannekemaaierspad, een wandelroute gebaseerd op het oude netwerk van de maaiers …

Terwijl we de grootste van die majestueuze reuzen stonden te bewonderen – kijk eens naar de omvang van die boom met Jetske ernaast – kwamen er twee wandelaars voorbij. We raakten aan de praat raakten, waarbij één van de mannen vertelde dat hij gids was geweest op het landgoed. Hij wist dan ook meer te vertellen over geschiedenis en natuur in het gebied dan ik kon onthouden, maar een deel van zijn verhaal heb ik intussen in deze tekst verwerkt …

Eén van de vijf oude beuken heeft intussen helaas het loodje gelegd en een tweede lijkt er ook niet best aan toe te zijn. De meest imposante boom is al eens uitgeroepen tot ‘mooiste boom van Fryslân’. Vorig jaar werd hij genomineerd als ‘mooiste boom van Nederland’. Omdat hij die titel niet heeft gekregen, moet hij dit jaar nog maar eens op herhaling, lijkt me.

Ik sluit dit hoofdstuk af met een foto uit oktober 2007. De beuken stonden er toen nog net wat beter bij, maar het verval was al begonnen …


Intussen had Jetske verderop alweer iets interessants gezien, dus we moesten weer doorrrrr …

38 gedachten over “Vijf eeuwenoude beuken

 1. Pingback: Landgoed ‘de Slotplaats’ | Afanja's Weblog

 2. Wat er van overblijft is sowieso prachtig en daar kunnen we ook nog jaren van genieten, zolang jij maar foto’s blijft maken natuurlijk 😀

  Geliked door 2 people

 3. Het zijn inderdaad fabelachtig mooie& indrukwekkende bomen !
  Goed om weten is het verhaal van de seizoenarbeiders die in deze streken kwamen werken. Op deze gestage uitbreiding van globalisering zijn de eerste handelsroutes ontstaan wat weer voor toenemende rijkdom en welvaart zorgde.

  Geliked door 1 persoon

 4. De geschiedenis is heel interessant en wat goed dat je nog iemand tegenkwam die rondleidingen doet en veel weet te vertellen. Als de bomen konden spreken, dan raakten ze niet uitgepraat. Heel mooi.

  Geliked door 1 persoon

 5. De beuken zien er misvormd uit. Ouderdom komt met gebreken. De verhalen over de hannekesmaaiers herinner ik me nog van school. Het is net zoiets als de druivenplukkers die naar Frankrijk gingen. Door de eeuwen heen was er veel seizoensmigratie in Europa.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een boeiend verhaal Jan…. Dat is nu wat ik me heel vaak afvraag als ik ergens onderweg ben of op bepaalde sites ben…. Wie heeft hier ooit voor mijn gestaan en gelopen in een ver verleden. Als je dan een verhaal als dit krijgt, dan is dat wel een fantastisch gevoel dat je er aan over houdt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.