De bastide Monpazier

Ook in Zuid-Frankrijk is de lucht niet altijd strakblauw. Bewolkte dagen gebruikten we graag om eens een stadje te bekijken. In het departement Lot-et-Garonne kun je veel kleine vestingstadjes vinden, de zogenaamde ‘bastides’. Eén van de mooiste bastides vind ik Monpazier (Google Maps). Veel Franse dorpjes en stadjes bieden van bovenaf een rommelige indruk. Bastides zijn vaak het tegendeel daarvan, zij hebben vaak een strak, rechthoekig stratenplan. Monpazier is daar een schoolvoorbeeld van, dat is goed te zien op Google Maps, maar ook een video met drone-opnamen laat dat mooi zien. Let er daarbij vooral ook op hoe dicht alle huizen en andere gebouwen tegen elkaar aan zijn gebouwd …

36 gedachten over “De bastide Monpazier

  1. Op het eerste gezicht zou ik denken dat het straatplannen uit de Romeinse tijd zijn, van die rechthoekige legerkampen zoals ze die overal in Europa optrokken, maar hieronder lees ik dat het van later datum is. Bijzonder is het wel. En je foto is prachtig.

    Geliked door 1 persoon

    • Monpazier is in 1284 gesticht door de ‘concurrent’, de Engelse koning Edward I. Veel van de bastides dateren uit de 13 en 14e eeuw en speelden een rol ten tijde van de strijd die Engels en de Fransen daar lang gevoerd hebben. Het zijn vaak nog prachtige, goeddeels originele stadjes, echt de moeite waard.

      Like

  2. Wat ik graag doe is verdwalen in die oude Franse steden…
    Met die kleinere dorpen is het al iets moeilijker om te verdwalen natuurlijk 😃
    Als je ‘verdwaald’ bent, dan zie je meestal dingen die de meeste mensen nooit zullen zien.
    Dat maakt ‘verdwalen’ leuk om te beleven. 🙃
    Ik deel je mening over de dreigende wolkenpartijen, dat legt een heerlijk contrast over het geheel.

    Geliked door 1 persoon

    • Er zijn in de Lot-et-Garonne meer van dit soort rechtlijnige stadjes, maar ze zijn lang niet allemaal even mooi. Het schijnt terug te voeren te zijn op de strijd die de Engelsen er jarenlang hebben gevoerd tegen de Fransen.

      Like

  3. Wat ik mooi vindt aan Frankrijk, is dat je er nog veel oude dorpen en gebouwen tegenkomt, je wordt soms terug naar de jaren 40 gekatapulteerd. Mooie foto Jan. Hopelijk heb je nog een fijne en droge dag, hier ziet het er momenteel onweerachtig uit.

    Geliked door 1 persoon

    • Dat is in het departement Lot-et-Garonne zeker niet anders. Dat was 20 jaar geleden al zo, en de trek van het platteland naar de stad is alleen maar door gegaan. In veel van die kleine dorpen en gehuchten zie weinig anders dan ouderdom en verval.
      Fotomaatje Jetske en ik hielden het vandaag tot ongeveer 14;00 uur droog. Wel was de lucht rondom buiig, even na tweeën trok er een pittige bui over, maar toen zaten wij gelukkig net in een vogelkijkhut.

      Geliked door 1 persoon

    • Je hebt natuurlijk gelijk dat huizen in veel grote, vaak al wat oudere steden dicht opeen staan. Misschien viel het me hier extra op omdat het zeker voor Franse begrippen allemaal zo ordelijke en rechtlijnig gebouwd is. Ik moet er niet aan denken om daar te wonen zonder tuintje en zonder zicht op de lucht.
      Zelf vind ik Google Maps een prachtig medium, omdat ik zelf ook graag zie waar iets is. De linkjes maken het dan net wat makkelijker, en dat is graag gedaan!

      Geliked door 1 persoon

      • Ik hou ook van Google Maps, omdat ik ook een voorliefde heb voor topografie en aardrijkskunde en bij uitbreiding geschiedenis. Als er iets in een blogje staat dan zoek ik het op. Als de tijd schaars is zet ik het weg voor later.
        Ik weet ook niet hoe ik me in zo’n dichtbebouwde stad zou voelen zo hier vanop het platteland met vrijstaand huis en (te) grote tuin rondom. Gelukkig neemt mijn zoon die voor zijn rekening en ik speel zo nu en dan wat mee.

        Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.