Oudemirdumerklif (1)

Nadat we anderhalve week geleden een ritje door het noorden en noordoosten van de provincie hadden gemaakt, hebben we vorige week woensdag een tochtje gemaakt door Gaasterland in het zuidwesten van Fryslân. Het doel: de kliffen aan de Friese IJsselmeerkust …

100901-1232x

De eerste stop was aan De Dollen ten zuiden van Oudemirdum. Vanaf het parkeerkplaatsje vervolgen we de tocht te voet en wandelden we over het Minneminnespaad door de landerijen naar het Oudemirdumerklif

100901-1233x

Vanaf het ongeveer 6 meter hoge klif, waar een aantal bankjes en een kijker staan, heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Vaak zijn hier grote groepen vogels te zien, die de zandplaten voor de kust gebruiken om te rusten en te fourageren. Vorige week was het er wat dat betreft erg rustig …

100901-1239x

De kliffen in Gaasterland zijn ontstaan, doordat de golven van de toenmalige Zuiderzee tegen de stuwwallen op de Friese kust beukten. Deze stuwwallen zijn zo’n 150.000 jaar geleden gevormd door ijsmassa’s die tijdens de voorlaatste ijstijd over het land schoven …

100901-1244x

Toen rond het jaar 1000 de Zuiderzee ontstond door erosie van grote veengebieden, rezen er op verschillende plaatsen rond de zee hoge kapen op. Deze kapen bestonden deels uit opgestuwd rivierzand, zoals bij Muiderberg en Huizen. In Gaasterland bestonden de kapen vooral uit hard keileem. Tijdens stormen werden er stukken van de kapen afgeslagen en onstonden steilranden: kliffen. Ieder jaar werden de kliffen verder naar achteren verschoven. Na afsluiting en gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderzee raakten de kliffen in verval. Van de zandige kliffen bij Muiderberg en Huizen is weinig meer over, maar de keileemkliffen in Gaasterland zijn nog wel duidelijk te herkennen. Van onderaf is goed te zien hoe hoog het Oudemirdumerklif is …

100901-1243x

Aan de voet van het klif bloeien diverse min of meer bijzondere planten. Zo groeit er Engels gras, grasklokje, klein vogelpootje, zandblauwtje, knikkende distel en kamgras. Onderlangs het klif ligt het zogeheten Groene Strand waar nog een enkele zoutminnende plant halsstarrig stand schijnt te houden met behulp van de laatste zoutrestanten uit de Zuiderzeeperiode …

100901-1241x

Terug op de top van het klif zitten we eerste rang om de vlootschouw, die op het punt staat te beginnen, af te nemen …

100901-1247x

Wordt vervolgd …

14 gedachten over “Oudemirdumerklif (1)

 1. Als deze Minne Minnes dat nou toch geweten had dat hij zo herinnerd zou worden … 🙂
  Toen ik laatst in Lemmer was heb ik inderdaad even verderop de kaart gekeken want alleen de plaatsnaam is al zo mooi

  Like

 2. Mooi gebied.
  Prachtige foto met de witte bloem op de voorgrond, ben de naam ff kwijt (leeftijd;-)
  Jammer dat er weinig vogels waren.
  Je hebt er mooie foto’s kunnen maken en zie dat meer mensen aan het genieten waren daar.

  Like

 3. Mooi gebied daar. Het uitzicht over het water is prachtig.
  Bankjes…dat klinkt goed.
  Jullie troffen het met het weer en de mooie luchten. En dan ook nog een langsvarende vloot.
  Prachtig om te lezen over deze héle oude geschiedenis.

  Like

 4. lees ik gefeliciteerd , dus eerst eens terug gekeken ..
  is er een kleinzoon bij , mooi hé !!!
  proficiat voor jullie beiden 😉
  mooi gebied is dit ook , prachtluchten …
  leuk huisje ( hahahahaha ja ben streng , een museum moet kloppen ) is ook wel leuk hoe iedereen er op reageert .
  zou dat huisje ook nog zijn zoals het was ??

  Like

 5. Interessante log Jan,
  en wat mooi dat het,
  huisje er nog staat.
  De rust straalt van je kiekjes af,
  met die geweldige oer Hollandse luchten.

  OT. Maar het mooiste kiekje is van jullie kleinzoon,
  die ik even hebt bewondert.
  Wat een mooi manneke,
  opa en oma krijgen het nog druk hahahaha
  gezellig druk.
  Nog Gefeliciteerd!!!

  Groetjes,
  Anneke

  Like

 6. wat een mooie naam had die man jan:-)

  en ehhh wat een prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrachtige plaatjes tover jij weer uit je kiekdoosje,
  geweldig, blauwe lucht en een wolkje hier en daar,
  “super”

  ik geniet maar weer eens 🙂

  Like

 7. Lekkerweg in eigen provincie. De provincie die zoveel te bieden heeft. Want wat je vorige week liet zien, was prachtig. Ook dit is schitterend. Vooral je tweede foto, de eerste van het IJsselmeer, vind ik geweldig met die lichtval op het water. Het rijtje is natuurlijk ook prima! 🙂

  Like

 8. Ziet er prachtig uit daar, als ik eens in de buurt ben moet ik er toch ook maar eens heen, misschien is mijn vader wel naar hem vernoemd…..
  Ps, ik heb ze wel gezien dit jaar, distelvlinders, maar echt een heel stuk minder als vorig jaar.

  Like

Reacties zijn gesloten.