Libel op een paaltje

Twee kuiertjes op één dag … dat was meteen weer wat al teveel van het goede, merkte ik toen ik even later weer bij de auto was. Omdat het zonnetje op dat moment weer volop scheen, ben ik eerst maar eens even lekker op de afsluitboom aan het begin van het pad gaan zitten. Even genieten van een rokertje en mijn benen wat tot rust laten komen …

100925-1510x

Al snel kreeg ik gezelschap van een heidelibel die neerstreek op een van de palen waar de afsluitboom aan vast zit. Omdat het wel eens een van de laatste libellen kan zijn die dit jaar voor me willen poseren, heb ik mezelf toch maar weer even overeind gehesen om de camera in positie te brengen …

100925-1518x

Nadat ik even wat te dicht bij hem was gekomen voor het bovenstaande portret, verhief de libel zich even van zijn zonnige plekje. Terwijl ik terug schoof naar het midden van de afsluitboom, streek de libel even later neer op de zijkant van de paal. Het spreekt voor zich, dat het beestje ook daar niet veilig was voor mijn camera …

100925-1521x

Rest nog de vraag om wat voor heidelibel het hier gaat. Ik twijfel tussen de bruinrode heidelibel en de steenrode heidelibel.
Wie het weet, mag het zoals altijd zeggen …

100925-1523x

19 gedachten over “Libel op een paaltje

 1. Mooie foto’s van deze libel, welke het dan maar is…
  Ach als het beessie maar een naam heeft hè.
  Jammer dat we een hele tijd het zonder deze bijzondere diertjes moeten stellen…
  Groetjes Sietske

  Like

 2. Mooie foto’s, ik ken ze ook nooit en als ik ga zoeken kom ik er vaak nog nioet uit, dus wethet niet Jan.
  Het is in ieder geval een mooie die je mooi op de foto hebt gezet.
  Zie ze hier in de tuin al helemaal niet meer.
  Groeten en fijne avond verder.

  Like

 3. Prachtige foto’s, leuk zo van verschillende standpunten.
  Het blijft lastig bij libellen vind ik om de soort te herkennen…
  Mazzel met zo’n zonnetje, hier was het grijzer dan grijs en miezerde het de hele middag…

  Like

 4. Deze heidelibel heeft gele strepen op de poten, het is dus of een Bruinrode- of een Steenrode. Dan is het wel of niet hebben van een afhangende “snor” bepalend. Op de ene foto lijkt hij wel een snor te hebben, op de andere niet. Voor deze bedenken we een nieuw naam, de “Steenbruinerode” heidelibel.
  Overigens, ik kon vanmiddag op dezelfde paal nog een Bloedrode heidelibel vastleggen.

  Like

 5. Als ik kijk naar het gepuzzel op deze site http://www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenStriVulg.html dan kan ik me goed voorstellen dat je twijfelt. De kenmerken zijn toch niet altijd duidelijk te zien, dan moet je ze echt van alle kanten vastleggen en dan bedoel ik ook de wel of niet snor, alle kanten van de poten, alle kanten van segment 8/9 wel of niet een knotsvorm etc. En die heidelibellen gaan er dan ook nog eens in de loop van het seizoen anders uitzien en dan heb je ook nog de varianten in hun soort.
  Het is in ieder geval duidelijk dat jullie elkaar niet de rust gunden die jullie zo nodig hadden. 😉
  Het kon wel eens de laatste van het seizoen zijn, Jan.

  Like

 6. Zou heel goed kunnen inderdaad dat dat de laatsten zijn!!
  Ze staan er prachtig op. Was het in elk geval waard.

  OT: Vanaf 30 september ben ik weer terug met een geheel vernieuwde blog…

  Like

 7. Met deze foto’s kun je de herfst en de winter wel doorkomen, lijkt me. Of de libel dat ook komt, is natuurlijk de vraag. Je hebt hem mooi te ‘pakken’ gekregen. Iedere keer weer verwonder ik me erover hoe kunstig zo’n beestje in elkaar steekt.

  Like

Reacties zijn gesloten.