Maïsoogst

Dankzij het mooie droge herfstweer is het topdrukte op het platteland momenteel. Vrijwel elke veehouder is bezig met het maaien, schudden of wiersen van het gras, en waar mogelijk wordt de maïs geoogst. Dat laatste was vandaag ook het geval aan de Fjûrlânswei bij Aldeboarn …

101011-1417x

De zware New Holland FX58 hakselaar stond werkloos in een hoek van de akker. Mogelijk was het land toch nog te nat voor deze zware jongen …

101011-1420x

De oogst werd in elk geval van het land gehaald met een tweetal rupsvoertuigen …

101011-1422x

Er werd een lichter type hakselaar gebruikt …

101011-1448x

Hij was niet alleen lichter, maar reed ook op rupsbanden …

101011-1423x

Op naar het begin van de akker …

101011-1450x

Daar wordt de lading gelost door de rupsvoertuigen …

101011-1428x

Het laatste deel van de route naar de boerderij gaat per tractor en wagen …

101011-1436x

En dan begint de hakselaar weer aan een volgende – ARBO-technisch niet echt verantwoorde – ronde …

101011-1427x

18 gedachten over “Maïsoogst

 1. Wow, JAN, schitterende foto’s! Ik weet van de natte gronden rond Boarn, er woont familie van me. Je hebt er een mooie reportage van gemaakt. Maar ik weet het…, mijn bloed begint bij het zien van de zware machines ook altijd sneller te kloppen.

  NANNE NICOLAI

  Like

 2. Je ziet niet vaak dat de hakselaar aan de achterkant van de trekker zit. De man moet haast wel een stijve nek hebben van al dat gedraai…

  Mooi om de zware werktuigen aan het werk te zien.

  Like

 3. het is een drukte van belang op het platte land, alle mogelijke werktuigen worden van stal gehaald….Ik had ook nog nooit zo’n hakselaar gezien. Er is wel aan toeschouwers gedacht met die utdvlag bij de maishoop.

  Like

 4. Die man zal vannacht wel even gemasseerd moeten worden in zijn nek en schouders…
  Op deze manier de maïs oogsten heb ik niet eerder gezien.
  En het eerst op een bult gooien en dan pas verder brengen heb ik ook nog niet eerder gezien.
  Een bijzondere serie heb je gemaakt.
  Dan heb je dus niets aan zo’n zware machine. Onze zwager heeft een aardappelrooier met rupsbanden, lijkt me heel verstandig.

  Like

 5. Oogsten is altijd zo’n moment in het jaar, belangrijk voor de boeren en voor de ‘stadse’mensen zeker heel leuk én leerzaam om naar te kijken. Wat een imposante gevaarten zijn het toch waarmee op het land wordt gewerkt. Een mooie serie Jan tegen die geweldige blauwe lucht van vandaag.

  Like

 6. Zo’n rupsvoertuig kan inderdaad gemakkelijker in het natte veld gebruikt worden, zonder weg te zakken. Wel een apart gezicht dat achteruitrijden. Maar het zal de boer worst wezen of het vooruitrijdend of achteruitrijdend gebeurt. De mais moet van het land. Mooie serie!

  Like

Reacties zijn gesloten.