Een meikever met bokshandschoen

Zo af en toe zie ik eens een foto van een beest of beestje bij een medeblogger voorbij komen, waarvan ik denk: ‘Die zou ik ook nog wel eens voor de lens willen hebben …’ Terwijl ik met een kopje koffie naar buiten liep, zag ik woensdagochtend ineens een voorbeeld van zo’n beestje op het terras …

Hoewel ik er nog nooit eentje in het echt had zien, herkende ik hem meteen als een meikever. Nu weet ik natuurlijk niet hoe een meikever zich normaal gesproken gedraagt, maar deze maakte een wat versufte indruk en zag er niet echt fit uit. En dat was ook niet vreemd zag ik, toen ik hem vanaf de andere kant bekeek. Het beestje leek een soort van bokshandschoen om één van zijn linkerpoten te hebben …

Desondanks zag ik dat hij na een minuut of vijf in beweging kwam en in een bedaard tempo over het terras begon te lopen. Gerustgesteld liep ik even later naar binnen om een vers bakje koffie te halen. Dat had ik beter niet kunnen doen. Toen ik terugkwam, was de kever gevolgen …

47 gedachten over “Een meikever met bokshandschoen

 1. een heel mooie reeks van dit prachtige insect Jan, en je bent me nu voor, want ook ook heb deze nog nooit bewust in het echt gezien volgens mij, jammer dat hij al weer verdwenen was na je kopje koffie, maar wie weerkont hij nog eens opnieuw voor je poseren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi beestje, Afanja…
  Ik heb er eens een heleboel gezien in de Waterleidingduinen… allemaal dood gereden door stomme fietsers!
  Een mooie levende zoals hier bij jou zag ik niet eerder.
  Jij hebt ook altijd geluk!!

  Groetjes, Marlou

  Geliked door 1 persoon

  • Zo zie je maar weer … voor alles een eerste keer. 🙂
   Als je met je laatste zin bedoelt, dat ik op het vlak van de fotografie niet te klagen heb, kan ik daar wel in meegaan. Maar om nu te zeggen dat ik altijd en/of met alles geluk heb, dat gaat me wat te ver.

   Like

 3. Dat is een mooie waarneming. Zonder de andere foto’s tekort te doen vind ik foto 3 in het bijzonder mooi, door het lage standpunt wordt de meikever nog indrukwekkender.
  Heb je al een verklaring voor de bokshandschoen? Zal het iets van mijt of zo zijn?
  Door de jaren heen neemt het aantal meikevers wel af, toch heb ik het idee dat er dit jaar weer wat meer zijn dan de afgelopen jaren. Iedere vooravond vliegen er wel een aantal rond onze veranda en dat ken ik niet van de afgelopen jaren.

  Ze zijn dit jaar wel laat. Dan zal de junikever wel in juli gaan vliegen.

  Geliked door 1 persoon

  • Zelf vind ik de derde foto ook de mooiste, het beestje verheft zich daar stoer en mooi. Het verschil van de antennes is ook opvallend, vind ik, op de eerste foto’s lijken het een soort van knotsen, zodra hij in beging komt lijkt hij ze open te vouwen.
   Geen idee wat er aan dat pootje kleeft. Mijn eerste meikever, was meteen een geval apart. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. De meikevers worden zeldzamer door de jaren…
  Toen ik nog een jonge knaap was (én de dieren nog spraken 😉 ), waren mei en juni dé maanden om meikevers te vangen en te bestuderen.
  dit is nu bijna ondenkbaar geworden hé ?
  Verleden week heb ik er 1 gezien op ons terras… Toen ik mijn camera in handen had, was het beestje al weg…
  In ieder geval, het zijn prachtige insecten, meesterwerken van ons moeder natuur !

  Geliked door 1 persoon

 5. Hello Jan. Glad you could at least reach me! Had trouble with my last blog, because the page where on is supposed to make a post kept coming up blank! So after the support sent me on an endless tour of trouble shooting I deleted my blog. This is the new one, but I have to get used to Windows 10 (before I had an Apple), so things may still look “strange” as you noticed. So, my new url is Livingbetweentworealms.wordpress.com, but one of my friends told me already she can’t get to it, unlesss she clicks on Menu. Sigh, hopefully in a few weeks you can get to this blog, like before. Have a great week! Jeshie2

  Geliked door 1 persoon

  • O my, that’s quite something, Jeshie. Loosing your blog is one thing, having to get used to Windows 10 after you have mostly been working with Apple, is yet another level. I hope you will get used to it soon.
   And now I will check your new blog. 🙂

   Like

 6. Voor het eerst dat ik bewust een Meikever zie. Als-ie bij het gevecht zijn andere bokshandschoen verloren is, snap ik de versuftheid wel. 🙂 Maar die pluimpjes op zijn kop! Prachtig! Meikevers moeten niet boksen maar doen wie de mooiste pluimen heeft.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat grappig Jan, maar ergens heb je wel gelijk, de antennen lijken op het eerste zicht op bokshandschoenen 🙂
  Leuk dat je er eentje voor de lens kreeg. Tot hiertoe zag ik er dit jaar nog geen enkele. Het zijn wel prachtige diertjes en echte boodschappers van de lente. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, zoals dat met diverse vogels het geval is, loopt ook het aantal insecten sterk terug. Waar is de tijd gebleven, dat je na een zomers ritje de voorruit van de auto schoon moest maken, omdat het zwart zag van de insecten onderweg …
   Jij ook een goeie dag verder, Willy.

   Like

 8. Met dat pootje zou hij/zij even naar de dokter moeten?
  Je hebt een hele mooie foto van de meikever gemaakt. Vooral die waaiertjes aan de voorkant zijn zo mooi te zien.
  Ik zie ze elk jaar in mei in mijn voorportaal, vaak liggen ze op hun rug te spartelen, dan keer ik ze maar weer om en even later zijn ze dan weer weggevlogen. Vreemde, indrukwekkende insecten zijn het.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat soort riante cadeautjes zijn voor de stedeling niet weggelegd, Zem.
   Ik had hem al graag eens voor de camera willen hebben, want ik vind het echt een mooie kever met die bijzondere antennes en die opvallende driehoekjes aan de zijkant. Veel insecten zijn bijzondere beestjes als je ze door de macrolens kunt bekijken.

   Like

 9. Hij staat er prachtig op. Die bokshandschoen kan ik ook niet verklaren. Ik vond wel dit via internet:

  ‘roodbruine voelsprieten, uiteinde: verdikt, kan uitwaaieren tot 7 lange lamellen (mannetje) of 6 kortere (vrouwtje)’

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.