Zomer aan de Leijen

Een telefoontje komt onderweg maar zelden gelegen. A belde vorige week precies op het juiste moment, ik was net uit de auto gestapt om een kuiertje te maken bij de Leijen. Terwijl ik vanaf het amper 10 meter verderop staande bankje zicht had op de trots van de Tike, hebben we enige tijd genoeglijk zitten bijpraten …

Daarna was het tijd om in beweging te komen en de korte kuier naar de vogelkijkhut ‘Blaustirns’ te maken …

Het paadje werd links en rechts omzoomd door een keur aan bloemen. De bloem van één van de gele lissen werd goed bewaakt door een soldaatje …

Het meertje lag er stil en verlaten bij. In één van de bomen midden in het water zat een aalscholver. Omdat hij net op het randje van het bereik van mijn camera zat, kon ik daar verder niet veel mee …

Een fuut dobberde rustig aan de kijkhut voorbij zonder mij ook maar een blik waardig te keuren. Een futendansje zoals twee jaar eerder op dezelfde plek, zat er helaas niet in. Saai, hoor …

Nog dichterbij was het wateroppervlak goeddeels bedekt met bloemen en bladeren van de waterlelie. Op het eerste gezicht een mooi beeld …

Als ik wat verder inzoom, ziet het er echter een stukje minder mooi uit. Het warme weer van de laatste weken is een katalysator voor algengroei. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste zwemverboden i.v.m. blauwalg worden afgekondigd, vrees ik …

45 gedachten over “Zomer aan de Leijen

 1. Ik heb die blog van vorig jaar nog eens opnieuw gelezen. Zo weet ik weer wat ik zie op de bovenste foto.
  Nu afwachten hoe het weer verder evolueert deze week. Morgen zou het nog warmer worden heb ik vernomen. De dieren zullen zich niet rap laten zien. Onze katten blijven in ieder geval lekker in de schaduw.

  Geliked door 1 persoon

 2. Genoeglijk bijpraten door de telefoon….dat was vast de A. van zus. 🙂
  Ik heb met plezier het filmpje van de futendans bekeken.
  Die alg is een groot probleem bij het opwarmen van de aarde. Vaak in combinatie van (te) helder water zodat de zon nog dieper kan doordringen.
  Heb je de blaustirns nog gezien?

  Geliked door 1 persoon

 3. Je zat daar schitterend voor een praatje. Daarna een kuier door dit prachtige gebied. Haha de futen willen je niet verwennen deze keer. Stil water kan verraderlijk zijn. Hopelijk geen blauwe algen. Die drukken de pret.

  Geliked door 1 persoon

 4. Sfeervolle beelden van het mooie landschap. De waterlelies-foto is heel mooi, erg jammer van de beginnende algvorming.
  Overigens hebben jouw krabbenscheren zich hier leuk uitgebreid!
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Leuk om te horen, Zem! Ook hier heeft de krabbenscheer weer goed zijn best gedaan. Er zitten alweer zoveel nieuwe loten aan, dat ik binnenkort weer opruiming moet houden anders wordt het te vol in de vijver.

   Like

  • In onze vijver gaat het tot nu toe goed. Hij ligt niet de hele dag vol in de zon en zodra ik het gevoel heb, dat er alg verschijnt, zet ik het luchtpompje aan en vul ik (indien voorradig) de vijver wat bij met regenwater uit de ton. Daarmee kan ik het meestal aardig in de hand houden.
   In zo’n ondiep meertje werkt dat allemaal wat minder makkelijk. 😉

   Like

 5. Gisteren was het wel heel bijzonder, slechts een heel zachte bries en een met momenten spiegelglad wateroppervlak. Wij waren in Zeeland met de fiets (Goeree-Overflakee) Ook op jouw foto’s is dit goed te merken. Gelukkig was het aan de waterkant wel aangenaam van temperatuur 🙂
  Bedankt voor de mooie beelden en vooral van de de trots van de Tike. Zonder je link had ik het niet begrepen.

  Geliked door 1 persoon

  • Hier heersten inderdaad vergelijkbare omstandigheden, maar van verkoeling was hier aan de waterkant al niet meer echt wat te merken. Het is maar een heel ondiep meertje, waar de warmende zonnestralen al snel vat op krijgen.
   Het is niet voor niets dat ik het linkje naar het achterliggende verhaald van de boom erbij heb gezet, Rudi. :-).

   Like

 6. Ziet er weer goed uit maar voor de zwemmers vrees ik ook. Zomerwarmte, algenexplosie, zwemverboden…
  Het water zou gezuiverd moeten maar ik weet niet of dat mogelijk is. Wachten op natuur’s eigen mogelijkheden, neem ik aan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Goedemorgen Afanja,

  als ik je foto’s zie, dan voel ik de frisheid van het land.
  De kleuren en de helderheid.
  Ik geniet er enorm van…

  De blauwalg zou ik wel heel erg vinden…

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.