De zwevende glazen bol

Ik neem jullie even mee terug naar vrijdag 4 juni. Op die warme dag zweefde er hier een glazen bol door de tuin. Nadat hij enige tijd had rond gezweefd en zo ongeveer alle hoeken en gaten had aangedaan, landde hij te midden van de bloemen op het heuveltje zachtjes in het vogelbadje …

Daar dobberde hij een tijdlang zachtjes rond. Bijzonder om te zien hoe hij het water nauwelijks in beweging bracht. Een paar bloemetjes van de grote muur leken uit pure bewondering een buiging te maken voor die vreemde bol …

Zodra hij uitgebadderd was, verhief hij zich uit het water om terug te keren naar het punt waar hij aan zijn rondreis was begonnen … het statief van mijn camera …

Peter Grey vroeg zich af hoe het kan dat die bol zweeft. Ik kon het niet laten om te antwoorden, dat dat de magie van de digitale fotografie is. En dat is ook zeker niet gelogen. Maar ik heb er ook bij gezegd, dat ik de magie nog wel eens zou onthullen. Vandaag is het zo ver …

De truc is verrassend simpel. Je legt de bol op zijn glazen voetje op een camerastatief of een ander vast punt. Daarna maak je vanuit verschillende standpunten en met meer of minder zoom een aantal foto’s. Om de bol op een bepaalde foto te laten ‘zweven’, open je hem in Photoshop of een andere fotobewerkingsprogrmma. Dan selecteer je de bol in Photoshop. Nadat je de selectie vervolgens hebt omgekeerd, kun je het statief en het glazen voetje (foto linksonder) wegwerken met de kloonstempel. En rechtsonder zie je het uiteindelijk resultaat …

34 gedachten over “De zwevende glazen bol

 1. Het digitale zweeftruukje heb je heel goed gedaan 🙂
  Het is bijna zoals Urbanus zegt : Niks trukare , just a little bit foefelare 😉
  Met zo’n glazen bol kan je zalige dingen doen, alleen het gewicht van dat ding houd me dikwijls tegen om de bol mee te nemen op fotoshoot…

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Dirk, het is inderdaad leuk speelgoed. Maar het feit dat hij zo z3waar is, viel mij ook tegen toen hij indertijd bezorgd werd. Dat weerhoudt me er nogal eens van om hem mee te nemen. Maar goed, je moet zoiets ook weer niet te vaak gebruiken, want dan dreigt het geheel echt een kunstje te worden. En dat staat me dan ook weer niet aan.

   Geliked door 1 persoon

 2. Foto 3 vind ik heel mooi.
  Ik dacht even dat je de wereld van de magie was ingestapt, dus niet, het is een knap staaltje Photoshop-werk.
  Iets weghalen m.b.v. klonen bij een rond voorwerp vind ik altijd het lastigst Op jouw foto is het goed gelukt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie foto’s. De truken van de foor heb ik door😉. Jouw selectie lukt wel schitterend, daar heb ik altijd wat problemen mee. Maar hier nu een voordeel dat het een cirkel is.
  Het resultaat is prachtig.

  Like

 4. Ik dacht eerst dat het een perfecte zeepbel was Jan… dat is heel fijn bewerkt! Onmogelijk ook maar iets te zien van de bewerkingen… supergoed gedaan! 👏

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.