Koelte bij de salamanders

Met een maximumtemperatuur rond de 22°C was het hier gisteren een fijne zomerdag. Daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt door even een ritje en een kort fotokuiertje te maken. Met temperaturen boven de 25°C, donderdag mogelijk oplopend tot tropische waarden, zal het daar de komende dagen niet meer van komen …

’s Ochtends is het op het terras bij de vijver in de salamanders nog goed uit te houden. Water brengt niet alleen extra leven naar de tuin, het geeft ook altijd het idee van verkoeling. De salamanders krijg ik momenteel trouwens nauwelijks nog te zien. De krabbenscheer doet het ook dit jaar weer zó goed, dat er met alle nieuwe loten nu eigenlijk alweer teveel krabbenscheer in de vijver zit. In ieder geval wel zoveel, dat de salamanders zich er heel goed in en onder kunnen verstoppen.

Gelukkig heb ik half mei, toen de krabbenscheer nog klein was, wat foto’s van die leuke diertjes kunnen maken. Ze lijken elkaar voortdurend op te zoeken, en soms gaan ze heel nieuwsgierig en speels samen een op iets nieuws af, zoals het bloemblaadje op de derde en vierde foto hieronder …

Maak er een mooie dag van en hou ’t hoofd koel. 🙂

46 gedachten over “Koelte bij de salamanders

 1. Zo’n tuin vijvertje lijkt me best wel leuk, je hebt dan altijd wel iets om naar uit te kijken 🙂
  Het zijn die kleine dingetjes in de natuur die het hem altijd doen hé ?
  Bij ons gisteren en vandaag was het 33 graden, niet te doen om daarin buiten te komen…
  Misschien eens vertellen aan mijn madam ? … zo’n ‘natuur’ vijvertje trekt me meer en meer aan.

  Geliked door 1 persoon

  • Hier was het gisteren ruim 28°C en vandaag ruim 31°C, ik vind het warm genoeg.
   Wij zouden onze vijver niet weer kwijt willen, dat is zeker. Water brengt altijd extra leven in je tuin, zoals de kikker, de salamanders, waterjuffers, libellen en diverse andere insecten. De bewegingen van het water, weerspiegelingen en glinsteringen, het geeft altijd afleiding. En met dit weer geeft het ook nog eens gevoelsmatig een idee van verkoeling.

   In de beginjaren hebben er lang een pomp in gehad. Die bracht het water een halve meter omhoog, waarna het door een klein, zacht klaterend stroompje weer naar de vijver stroomde. Dat geklater gaf met dit weer nog sterker dat verkoelende gevoel. Voor het natuurlijk evenwicht in de vijver was die doorstroming echter niet goed. Daarom ligt ons beekje de laatste jaren droog. Een gevolg van de klimaatopwarming, zeg ik er dan altijd maar gekscherend bij. 😉

   Kortom: als ik nog geen vijver had, dan liet ik er morgen nog eentje graven, want dat zie ik mezelf niet meer doen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Ik vind het erg leuke diertjes om naar te kijken als ze door het water ‘zweven’.
   Dat ‘sterkte ermee’ gel;dt voor velen deze dagen, denk ik. Zelf maak ik me letterlijk en figuurlijk niet zo druk. Het eind van de hitte is alweer in zicht, volgende week hebben we weer ‘gewoon’ temperaturen rond de 20 graden. Zo lang houd ik het wel uit. 🙂

   Like

 2. Het zijn toch dankbare onderwerpen voor de fotograaf. Het is een mooi gezicht zoals ze door het water zweven. je hebt ze in diverse jasjes zo te zien. Mooie serie.
  Toch geeft het wel wat verkoeling als je dergelijke beelden toont. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat prachtig om in je tuin te hebben Jan. Zag eigenlijk alleen nog maar salamanders in het buitenland en nooit in het water, meestal kruipend tussen de rotsen of op de muren. Heel erg mooi. Gisteren hier 27 gr en vandaag 29 gr. Puffen! Kom niet veel buiten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Gisteren zijn mijn man en ik er ook even op uit geweest in de natuur met een fietstocht want toen was het nog te doen. Maar en vandaag dus ook echt niet naar buiten want daar kunnen we beiden niet meer zo goed tegen. Binnen is het heerlijk koel. Maar wat een mooie foto’s van die salamanders. Het zijn toch ook wel mooie dieren hé. Welllicht houden zij zich nu ook wat kalm met deze warmte.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy, sinds het begin van de middag zit ik ook voornamelijk weer binnen in mijn computerhoekje. De 23°C binnen winnen het met glans van de ruim 27°C op het terras.
   Jij ook een prettige dag verder.

   Like

 5. ik vind het zó gaaf dat ze bij jou wonen Jan, ik zou hele dagen met m’n snuffer aan de vijver liggen denk ik…
  geweldig,
  ik moest aan j e denken met het warme weertje… hoop dat het gauw een beetje zakken wil. zodat het voor jou ook fijn is

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is een vermaak om die salamanders door het water te zien ‘zweven’. Maar zoals gezegd, met alle krabbenscheer en forse bladeren van de waterlelie en de gele plomp op het wateroppervlak zie ik ze nu niet zoveel meer.
   Ik pas mijn (non)activiteit gewoon op de warmte aan, komt goed! 🙂

   Like

 6. Verkoelend, alleen al het zien van deze foto’s. Mooi werk weer.
  Mijn vijvertje ligt te blaken in de zon tot ongeveer 15-16 uur, mocht er iets in wonen, dan houdt het zich schuil onder de plantjes of de oeverplanten.
  Alleen kleurige beestjes wagen zich op het water, lopend dan wel vliegend.

  Geliked door 1 persoon

  • Dan zal jouw vijvertje intussen ook wel groen uitslaan van de algen, neem ik aan …
   Wij hebben er lang een pomp in gehad. Die bracht het water een halve meter omhoog, waarna het door een klein, zacht klaterend stroompje weer naar de vijver stroomde. Dat geklater gaf met dit weer een heerlijk verkoelend gevoel. Voor het natuurlijk evenwicht in de vijver was die doorstroming echter niet goed. Daarom ligt ons beekje de laatste jaren droog. Een gevolg van de klimaatopwarming, zeg ik er dan altijd maar gekscherend bij. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.