Bij een Friese rietsnijder (1)

Terwijl we rustig langs de rietlanden bij Earnewâld toerden, kwamen we langs een rietsnijder die vlak bij de weg aan het werk was. Wie hier al wat langer meeleest, weet dat Jetske uit een rietsnijdersgeslacht komt en ook één van mijn opa’s heeft nog in het riet gewerkt. Samen hebben Jetske en ik de afgelopen 15 jaar al heel wat foto’s en video-opnamen in het rietland gemaakt. Vrijwel altijd waren we dan in de Weerribben in de Kop van Overijssel, maar nu was er eens een Fries rietsnijder aan de beurt …

Nadat Jetske de auto netjes half in de berm had geparkeerd, liepen we naar de jonge rietsnijder toe om een praatje en wat foto’s te maken. Daar bleek de vriendelijke jongeman geen probleem mee te hebben. Integendeel, hij zette de luidruchtig ratelende rietkam-machine even stil en nam rustig de tijd voor ons …

Met foto’s kun je veel duidelijk maken. Met video kun je soms nog net wat meer verduidelijken. Dat is naar mijn idee ook het geval met het kammen van het riet. De rietsnijder haalt m.b.v. een kammachine de ruigte, het natuurlijk afval, uit het riet. Dat is al het groen dat aan de voet van het riet groeit. De rietsnijder kan daar niets mee, en daarom kamt hij het eruit. Ik heb dat al eens mogen proberen, en daarbij werd me al snel duidelijk dat die machine bij elk bosje zijn best doet om je over die scherpe tanden te trekken …

 • morgen meer …

34 gedachten over “Bij een Friese rietsnijder (1)

 1. erg leuk weer een riet serie te zien Jan, het was op sterven na dood de riet handel, maar door de enorme toegenomen transport kosten van het Chinese riet is er weer vraag naar Nederlands riet las ik bij Jetske.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit was een mooi treffen en het was mooi meegenomen dat die rietsnijder zo enthousiast en leuk was. Rietsnijders is vast leuk volk. 😉
  Het filmpje is een mooie aanvulling. Ik had die van jou ook al “gejat”.

  Klaas Jan lijkt in kleine Klaas al een waardige opvolger te hebben. Hij vindt het prachtig in het rietland.

  Geliked door 1 persoon

 3. Rieten daken zijn in België zeker nog zeker aanwezig maar rietteelt, dat denk ik dus evenmin zoals Dirk reeds aanhaalde. Waarschijnlijk wordt het riet geïmporteerd. De video is inderdaad zeer verklarend en vormt een mooie aanvulling op de foto’s. Als ik die man aan het werk zie, begin ik te beseffen hoeveel bussels hij moet kammen voor een gemiddelde villa met rieten dak….

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had van een paar van je landgenoten al langere tijd begrepen dat de rietteelt in België helemaal verdwenen is. Dat is in meerdere opzichten een verlies. Hopelijk lukt het hier om het in stand te houden, het hoort echt bij een aantal delen van ons land.
   En ja, met zo’n kammachine is het echt oplettend. Je moet je echt schrap zetten en het bosje riet flink vasthouden, anders gaat het linksom of rechtsom mis.

   Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig filmpje om laten zien hoe mannen dit werkt doet. Handig ding. Vroeger moesten met de hand. Geen doen.
  Nu gaat het machinaal. Petje af voor de harde werken op de land. Ik heb hier genoten. Mooie weekend!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.