Bij een Friese rietsnijder (2)

De jonge rietsnijder vertelde ons dat de riettelers eindelijk weer eens de wind in de zeilen hebben. Jarenlang stond de prijs van Nederlands riet zwaar onder druk door de import van goedkoop Chinees riet. Op dit moment is het andersom, door de enorme stijging van de transportkosten loont het niet meer om Chinees riet te verschepen …

Nadat we zo een tijdje hadden staan praten, lieten we de rietsnijder zijn werk weer hervatten. Het was mooi droog weer, en daar moeten de rietsnijders het van hebben. Jetske en ik gingen vervolgens zoals gebruikelijk ieder onze eigen weg om wat foto’s te maken. Terwijl Jetske naar de rietmaaier op de achtergrond liep, maakte ik een korte fotoserie van deze jonge rietsnijder die duidelijk plezier beleefde aan zijn werk …

Toen we na verloop van tijd allebei onze foto’s wel hadden geschoten, hebben we de jonge rietsnijder bedankt voor zijn gastvrijheid en hem succes gewenst met de rietoogst. Wij keken tot slot nog even rond aan de andere kant van de weg …

27 gedachten over “Bij een Friese rietsnijder (2)

 1. Het was een oude tractor die het geheel aandreef. Ik vond deze combinatie echter niet zoveel lawaai maken als de combinaties die we gewend waren. Of heb jij dat anders ervaren?
  Heerlijk als je zo jong bent en dan alles nog kunt tillen en zo enthousiast bent.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat het geluid betreft heb je gelijk, de mannen in de Weerribben hadden vaak luidruchtiger machines. Maar toch was het wel gerieflijk dat hij de kammachine even stop zette, het praat net wat makkelijker.
   Een paar jaar geleden heb ik nog eens zo’n transportbos op de schouder genomen. Dat kan ik nu denkelijk maar beter niet meer doen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Ik zou niet willen zeggen dat de Chinese concurrentie is uitgeschakeld. Ze hebben alleen wel flink last van de internationale transportcrisis, maar dat zal een tijdelijke zaak zijn. Hopelijk kan het de rietsnijders wel helpen om een voor de langere termijn een stuk van de markt terug te veroveren op basis van prijs en kwaliteit.

   Geliked door 1 persoon

 2. Zo zie je maar….elk nadeel heeft ook zijn voordeel…..mooi dat ze weer een goed prijs kunnen krijgen voor dat werk….maar ook dat “de jeugd” het ook weer oppakt. mooie serie weer Jan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.