Weerzien met de dobbe

Voorbij de randwal kreeg ik de dobbe, zoals ik deze favoriete pingoruïne gemakshalve altijd noem, in beeld. Hoe voorzichtig ik ook liep, een attente reiger had me alweer opgemerkt en vloog krijsend en krassend op …


Enige tijd geleden heb ik hier al eens beschreven hoe pingoruïnes tijdens en na afloop van de laatste ijstijd ontstonden in onze omgeving. Onlangs heb ik er ook een 3:30 minuten durend filmpje over gevonden …

Nadat ik een kort verkennend kuiertje langs de waterkant had gemaakt, ben ik eens even lekker in het najaarszonnetje op het vertrouwde bankje gaan zitten. Op dat bankje heb ik in de loop der jaren meerdere prettige ontmoetingen gehad met juffers, libellen, kikkers en salamanders, die zich daar vaak mooi voor mijn camera lieten zien …


Gelukkig was er nog niets veranderd. Al snel kroop er een Aziatisch lieveheersbeestje over de rugleuning van het bankje mijn kant op. En het lieveheersbeestje was niet het enige insect dat op die mooie novembermiddag nog actief was. Heidelibellen vlogen af en aan en het duurde niet lang of er streek weer eentje op mijn linkermouw neer …

Mijn dag was alweer goed en daar konden ook de wandelaars, die wilden weten of er ook vis in dit water zat, niets meer aan veranderen. Ik heb ze naar waarheid geantwoord, dat ik het niet wist. “Ik zit nu eenmaal liever met mijn camera aan de waterkant dan met een hengel,” voegde ik eraan toe …


Nadat de mannen hun weg vervolgden ben ik nog even blijven zitten. Erg lang duurde dat overigens niet, het was dan wel mooi novemberweer, met ca. 12ºC was het toch wat te fris om er nog lang te blijven zitten …

33 gedachten over “Weerzien met de dobbe

  • Ik wist wel hoe het ontstond en dat heb ik hier ook wel geprobeerd uit te leggen, maar een filmpje maakt zo’n proces dan net wat duidelijker.
   Het was boven verwachting leuk om daar weer even te kunnen zitten. De libellen geven toch wel aanleiding om er volgend jaar weer eens naar toe te gaan.

   Geliked door 1 persoon

  • Zo’n videootje maakt het proces net wat duidelijker, vind ik vaak.
   In de periode 2005-2010 was het daar elke dag feest feest voor macroliefhebbers met vaak ook bijzondere insecten. Nadat Staatsbosbeheer grote veranderingen in het gebied heeft aangebracht, is het een tijdlang veel minder geweest. Nu het gebied zich hersteld heeft wordt het misschien weer beter.

   Like

 1. Mooie fotos Jan ! het lieveheersbeestje en vooral die libel weer ! onwaarschijnlijk hoe die beestjes toch altijd op jou afkomen, dat moet wel plezierig zijn voor jou. Ik herken wel het krijsen van de reiger, zo loopt het bij mij meestal af, en al de rest blijft gewoon flink uit de buurt – ik zal een dier onvriendelijke kop hebben waarschijnlijk 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.